Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Lenzetto 1,53 mg/adag transzdermális oldatos spray ösztradiol

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
-    Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
-    További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
-    Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
-    Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Lenzetto és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Lenzetto alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni a Lenzetto-t?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell tárolni a Lenzetto-t?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


1. Milyen típusú gyógyszer a Lenzetto és milyen betegségek esetén alkalmazható?


A Lenzetto hormonpótló kezelésre alkalmazott készítmény, amely az ösztrogének csoportjába tartozó női nemi hormont tartalmaz. A Lenzetto olyan, a változó korban lévő nők kezelésére szolgál, akiknél legalább 6 hónap telt el az utolsó természetes menstruáció óta.
A Lenzetto alkalmazható a műtéti petefészek-eltávolításon átesett nőknél is, mert a műtét azonnali menopauzát okoz.

A Lenzetto olyan oldatos spray, amely kismennyiségű gyógyszert, úgynevezett ösztradiolt tartalmaz, ami az utasítás szerint a bőrre fújva, a bőrön át bekerül a vérkeringésbe.

A Lenzetto a következő esetekben alkalmazható:

A változó kor utáni tünetek enyhítése
A változó korban a női szervezet által termelt ösztrogén szintje lecsökken. Ez olyan tüneteket okozhat, mint például melegség érzés az arcon, a nyakon és a mellkason („hőhullámok”). A Lenzetto a változó kor után enyhíti ezeket a tüneteket. A Lenzetto-t csak akkor írják fel Önnek, ha ezek a tünetek komoly problémát jelentenek az Ön mindennapjaiban.

A Lenzetto a változó kor utáni ösztrogénhiány tüneteinek a kezelésére javallt, amikor a menstruáció már megszűnt. Az ösztrogénhiány tünetei lehetnek a hőhullámok (az egész testet érintő hirtelen melegség érzés és verejtékezés), az alvási problémák, az ingerlékenység és a hüvelyszárazság.

65 évesnél idősebb nők kezelésével kapcsolatban kevés tapasztalat áll rendelkezésre.

A Lenzetto nem fogamzásgátló.
2. Tudnivalók a Lenzetto alkalmazása előtt

Kórtörténet és rendszeres ellenőrzés

A hormonpótló kezelés során kockázatok léphetnek fel, amiket mérlegelni kell, mielőtt döntenek a kezelés megkezdéséről vagy a folytatásáról.

A (petefészek-elégtelenség vagy műtét miatt) korai menopauzán átesett nőknél korlátozottak a tapasztalatok. Ha Önnél korai menopauza alakult ki, akkor a hormonpótló kezelés kockázatai eltérőek lehetnek. Kérjük, beszélje meg ezt kezelőorvosával.

Mielőtt elkezdi (vagy újrakezdi) a hormonpótló kezelést, kezelőorvosa ki fogja kérdezni Önt a saját és családja kórtörténetéről. Kezelőorvosa fizikális vizsgálatot is végezhet. Ennek keretében szükség szerint megvizsgálhatja a melleit és/vagy belgyógyászati vizsgálatot is végezhet.

Miután elkezdte használni a Lenzetto-t, rendszeresen (legalább évente egyszer) ellenőrzésekre kell járnia kezelőorvosához. Ezen ellenőrzések során meg fogják beszélni, hogy milyen előnyökkel és kockázatokkal jár az Ön esetében a Lenzetto-kezelés folytatása.

Rendszeresen járjon emlőszűrésre, az orvos javaslatának megfelelően.

Ne alkalmazza a Lenzetto-t
ha az alábbiak bármelyike vonatkozik Önre. Ha nem biztos az alábbi pontokat illetően, beszéljen kezelőorvosával, még mielőtt elkezdi használni a Lenzetto-t.
-    emlőrák fennállása, gyanúja, illetve korábbi előfordulása esetén,
-    ösztrogén hormonokra érzékeny rákos daganat, például méhnyálkahártya (endometrium) daganat fennállása, gyanúja, illetve korábbi előfordulása esetén,
-    nem tisztázott eredetű hüvelyi vérzés esetén,
-    kezeletlen méhnyálkahártya burjánzás esetén (endometrium hiperplázia),
-    meglévő vagy korábban előfordult vénás vérrögképződés (trombózis) esetén. Ez megjelenhet például a lábban (mélyvénás trombózis), vagy a tüdőben (tüdőembólia).
-    véralvadási zavar (például protein C, protein S vagy antitrombin hiány) fennállása esetén,
-    olyan fennálló vagy közelmúltban lezajlott betegség, amit artériás vérrögképződés okozott például szívroham, szélütés (stroke) vagy angina,
-    meglévő vagy korábbi májbetegség esetén, amennyiben a májfunkciós vizsgálatok értékei nem tértek vissza a normál tartományba,
-    porfíria (egy ritka vérprobléma); ez egy családon belül öröklődő (örökletes) betegség,
-    ha allergiás az ösztradiolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Ha a fenti állapotok bármelyike a Lenzetto alkalmazása közben jelentkezik először, azonnal hagyja abba a készítmény alkalmazását és forduljon kezelőorvosához.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Lenzetto alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A kezelés megkezdése előtt tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi problémák bármelyike előfordult már Önnél, mert ezek a Lenzetto-kezelés alatt kiújulhatnak vagy súlyosbodhatnak. Ilyen esetben gyakrabban kell ellenőrzésre járnia kezelőorvosához:
- méhfibróma,
- a méhszövet jelenléte a méhen kívül (endometriózis), a méhnyálkahártya kóros megvastagodása (endometrium hiperplázia),
- vérrögök keletkezésének fokozott kockázata (lásd a „Vénás vérrögképződés (trombózis)” című részt),
- az ösztrogénre érzékeny rák kialakulásának fokozott kockázata (például az anyánál, lánytestvérnél, nagymamánál előfordult emlőrák),
- magas vérnyomás,
- májbetegségek, például jóindulatú májdaganat,
- cukorbetegség,
- epekövesség,
- migrén vagy súlyos fejfájás,
- olyan immunrendszeri betegség, amely a test több szervét is érinti (szisztémás lupusz eritematózusz, SLE),
- epilepszia,
- asztma,
- a dobhártyát és a hallást befolyásoló betegség (otoszklerózis),
- nagyon magas vérzsírszint (trigliceridek),
- szív- vagy veseproblémák okozta folyadékvisszatartás.

Hagyja abba a Lenzetto alkalmazását és azonnal forduljon orvoshoz, ha a hormonpótló kezelés folyamán az alábbiak bármelyikét észleli:
- a „Ne alkalmazza a Lenzettót" című fejezetben felsorolt bármelyik állapot.
- a bőr és a szemfehérje besárgulása (sárgaság). Ez egy májbetegség jele lehet.
- a vérnyomás jelentős megemelkedése (a fejfájás, a fáradtság, a szédülés lehetnek ennek a tünetei).
- migrénszerű fejfájás, amely először fordul elő.
- terhesség.
- a vérrögképződésre utaló jele, például:
   - a lábak fájdalmas duzzanata és vörösödése
   - hirtelen jelentkező mellkasi fájdalom
   - nehézlégzés
További információkért lásd a „Vénás vérrögképződés (trombózis)” című részt.

Megjegyzés: A Lenzetto nem fogamzásgátló. Ha az utolsó menstruációja óta kevesebb, mint 12 hónap telt el vagy még nincs 50 éves, akkor szükség lehet fogamzásgátlás alkalmazására is a terhesség megelőzése érdekében. Kérje ki kezelőorvosa tanácsát.

A hormonpótló kezelés és a rák


A méhnyálkahártya megvastagodása (endometrium hiperplázia) és a méhnyálkahártya daganatos megbetegedése (endometriumrák).

A csak ösztrogént tartalmazó hormonpótló kezelés alkalmazása megnöveli a méhnyálkahártya kóros megvastagodásának (endometrium hiperplázia) és a méhnyálkahártya daganatos megbetegedésének (endometriumrák) a kockázatát.

Ha az ösztrogén mellett progesztogént szed 28 naponként legalább 12 napon át, Ön védve lesz ettől a plusz kockázattól. Ha nem távolították el a méhét, akkor kezelőorvosa fel fog írni Önnek egy progesztogén készítményt. Ha eltávolították a méhét (hiszterektómia), beszélje meg kezelőorvosával, hogy biztonsággal alkalmazhatja-e ezt a készítményt progesztogén nélkül is.

Azoknál a nőknél, akiknek nem távolították el a méhét és nem részesülnek hormonpótló kezelésben, az endometriumrák 50 és 65 éves kor között 1000 nő közül 5-nél fordul elő.
Azon 50-65 év közötti nőknél, akiknek nem távolították el a méhét és csak ösztrogént tartalmazó hormonpótló kezelésben részesülnek, 1000 nő közül 10–60 esetében diagnosztizálnak endometriumrákot (azaz 5–55 plusz esetről van szó), attól függően, hogy milyen adagban és mennyi ideig kapják a kezelést.

A Lenzetto nagyobb adag ösztrogént tartalmaz, mint más, csak ösztrogént tartalmazó hormonpótló készítmények. A Lenzetto és progesztogén készítmény egyidejű alkalmazásakor az endometriumrák kockázata nem ismert.

Nem várt vérzés
Ha a Lenzettot progesztogénnel együtt alkalmazza, havonta egyszer vérzés jelentkezik (úgynevezett megvonásos vérzés). Ha azonban váratlan vérzés, vagy vércseppek (pecsételő vérzés) jelentkezik amely:
-    az első 6 hónap után sem szűnik meg
-    több mint 6 hónapos Lenzetto-kezelés után kezdődik
-    a Lenzetto-kezelés abbahagyása után is tovább folytatódik,
mihamarabb forduljon kezelőorvosához.
Emlőrák
Az adatok arra utalnak, hogy a kombinált ösztrogén–progesztogén készítmények és esetleg a csak ösztrogént tartalmazó hormonpótló kezelés is, növeli az emlőrák kockázatát. A kockázatnövekedés mértéke a hormonpótló kezelés időtartamától függ. A kockázatnövekedés néhány éven belül válik nyilvánvalóvá. A kezelés abbahagyása után néhány éven belül (legfeljebb 5 éven belül) a kockázat visszatér a normál értékre.
Azoknál a nőknél, akiknek a méhét eltávolították, és csak ösztrogént tartalmazó hormonpótló kezelést alkalmaznak 5 éven át, az emlőrák kockázata nem, vagy csak kismértékben nőtt.

A hormonpótló kezelésben nem részesült 50–79 éves nők esetében 1000 nő közül átlagosan 9–14 esetben diagnosztizálnak emlőrákot 5 éves időszakon belül.
Az 5 éven át ösztrogén–progesztogén hormonpótló kezelésben részesült 50–79 éves nők esetében 1000 nő közül 13–20 esetben diagnosztizálnak emlőrákot (ez 4–6 plusz esetet jelent).

Rendszeresen ellenőrizze melleit! Forduljon kezelőorvosához, ha bármilyen elváltozást észlel, mint pl:
-    a bőr gödrösödése
-    a mellbimbó elváltozásai
-    látható vagy tapintható csomók.

A fentieken túl ajánlott részt venni mammográfiai szűrővizsgálaton, amikor erre lehetősége van. A mammográfiás szűrésen fontos, hogy tájékoztassa a röntgenfelvételt készítő nővért/egészségügyi szakembert arról, hogy Ön hormonpótló kezelést kap, mert ez a kezelés növelheti az Ön melleinek a denzitását, amely befolyásolhatja szűrés eredményét. Ahol a mell denzitása nagyobb, a mammográfia nem biztos, hogy minden csomót kimutat.

Petefészekrák
A petefészekrák ritka. Az 5–10 éven át hormonpótló kezelésben részesülő nőknél a petefészekrák kockázatának kismértékű növekedéséről számoltak be.

A hormonpótló kezelésben nem részesülő 50–69 éves nőknél 1000 nő közül átlagosan kb. 2 esetben diagnosztizálnak petefészekrákot egy 5 éves időszakon belül.

Azoknál a nőknél, akik 5 évig kapnak hormonpótló kezelést, 1000 nő közül 2–3 esetben diagnosztizálnak petefészekrákot (ami plusz 1 esetet jelent).

A hormonpótló kezeléshatása a szívre és a keringésre

Vénás vérrögképződés (trombózis)
A vénás vérrögképződés kockázata kb. 1,3–3-szor nagyobb a hormonpótló kezelésben részesülő, mint az abban nem részesülő nőknél, különösen az alkalmazás első évében. A vérrögképződés súlyos is lehet, és ha a keletkezett rög eljut a tüdőbe, akkor mellkasi fájdalmat, légszomjat, ájulást vagy akár halált is okozhat.

A vénás vérrög kialakulásának valószínűsége nő az életkorral, valamint akkor, ha az alábbiak bármelyike vonatkozik Önre. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiak bármelyike vonatkozik Önre:
-    nagyműtét, sérülés vagy betegség miatt hosszú ideig nem tud járni (lásd még a 3. pontot, Ha műtét szükséges),
-    jelentősen túlsúlyos (BMI >30 kg/m2),
-    véralvadási zavarban szenved, amely miatt hosszú távú alvadásgátló kezelésre szorul,
-    közeli hozzátartozói körében előfordult a lábat, a tüdőt vagy más szervet érintő vérrögképződés,
-    Ön szisztémás lupusz eritematózuszban (SLE) szenved,
-    Önnek daganatos betegsége van.

A vérrögképződésre utaló jelek leírását lásd a „Hagyja abba a Lenzetto alkalmazását és azonnal forduljon orvoshoz” című részben.

Azoknál az 50-es éveikben járó nőknél, akik nem részesülnek hormonpótló kezelésben, 5 éves időtartam alatt 1000 nő közül átlagosan 4–7 esetben várható vénás vérrögképződés.

Az 5 éven át ösztrogén–progesztogén hormonpótló kezelésben részesülő, 50-es éveikben járó nőknél 1000 nő közül 9–12 esetben fordul elő vénás vérrögképződés (ez plusz 5 esetet jelent).

Az 5 éven át ösztrogén–progesztogén hormonpótló kezelésben részesülő, 50-es éveikben járó, hiszterektómián átesett nőknél 1000 nő közül 5–8 esetben fordul elő vénás vérrögképződés (ez plusz 1 esetet jelent).
Szívbetegség (szívroham)
Arra nincs bizonyíték, hogy a hormonpótló kezelés megelőzi a szívrohamot.

Az ösztrogén–progesztogén hormonpótló kezelésben részesülő 60 év feletti nőknél valamivel nagyobb a szívbetegség kialakulásának valószínűsége mint azoknál, akik nem részesülnek hormonpótló kezelésben.

Azoknál a nőknél, akiknek a méhét eltávolították és csak ösztrogént tartalmazó terápiát alkalmaznak, nem emelkedett a szívbetegség kialakulásának a kockázata.

Szélütés (Sztrók)
A szélütés előfordulásának a kockázata kb. másfélszer nagyobb a hormonpótló kezelésben részesülők, mint az abban nem részesülők körében. A hormonpótló kezelés miatt előforduló plusz szélütéses esetek száma az életkorral nő.

A hormonpótló kezelésben nem részesülő, 50-es éveikben járó nőknél 1000 nő közül 8 esetében várható szélütés előfordulása 5 éves időszakon belül.
A hormonpótló kezelésben részesülő, 50-es éveikben járó nőknél 1000 nő közül 11 esetében várható szélütés előfordulása 5 éves időszakon belül (ami plusz 3 esetet jelent).

Egyéb állapotok
A hormonpótló kezelés nem előzi meg a memóriazavart. Bizonyos adatok arra utalnak, hogy a memóriazavar kockázata nagyobb azoknál a nőknél, akik a hormonpótló kezelést 65 éves koruk után kezdik el. Kérje ki kezelőorvosa tanácsát.

Gyermekek
A Lenzetto oldatos sprayben lévő ösztrogén az alkalmazási bőrfelületről véletlenül átkerülhet más emberek szervezetébe. Ne engedje, hogy mások, különösen gyerekek, hozzáérjenek ahhoz a bőrfelülethez, ahová a Lenzetto-t fújta. Ha egy gyerek mégis hozzáért az érintett bőrterülethez, mossa meg a gyermek bőrét szappannal amint lehet. Ha egy kisgyermek véletlenül hozzáér a Lenzetto-val befújt bőrfelülethez, a korai pubertás jelei mutatkozhatnak rajta (pl. mellnövekedés).
Azonnal forduljon a szakszemélyzethez, ha egy gyermeknél bármilyen olyan jelet vagy tünetet észlel (mellnövekedés vagy más szexuális változások), aminek az lehet oka, hogy a gyermek véletlenül hozzáért a Lenzetto-val kezelt bőrfelülethez. Az esetek többségében a gyermek melleinek mérete normalizálódik, miután a gyermek már nem érintkezik tovább a Lenzetto-val.

Háziállatok
Ne engedje, hogy háziállata megnyalja, vagy hozzáérjen a Lenzettoval befújt bőrfelülethez. Kisebb állatok különösen érzékenyek lehetnek a Lenzetto-ban levő ösztrogénre. Amennyiben háziállatán az emlő/mellbimbó megnövekedését, illetve a szeméremtest duzzanatát vagy egyéb jeleket észlel, forduljon állatorvoshoz.

Egyéb gyógyszerek és a Lenzetto
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy közelmúltban alkalmazott, valamint esetleg alkalmazásra kerülő egyéb gyógyszereiről.
Néhány gyógyszer megzavarhatja a Lenzetto hatását. Ez szabálytalan vérzéshez vezethet. Ez a következő gyógyszerekre vonatkozik:
-    az epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszerek (például fenobarbitál, fenitoin és karbamazepin)
-    a tuberkulózis kezelésére alkalmazott gyógyszerek (például rifampicin, rifabutin)
-    a HIV-fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszerek (például nevirapin, ritonavir, nelfinavir vagy efavirenz)
-    közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) tartalmú (hagyományos) gyógynövény készítmények.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Laboratóriumi vizsgálatok
Ha vérvizsgálat válik szükségessé, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a laboratórium munkatársait, hogy Ön Lenzetto-kezelés alatt áll, mert ez a gyógyszer befolyásolhatja bizonyos vizsgálatok eredményeit.
Terhesség és szoptatás
    Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.

A Lenzetto-t kizárólag a változó koron átesett nők alkalmazhatják. Ha teherbe esik, azonnal hagyja abba a Lenzetto alkalmazását és forduljon kezelőorvosához.

Ne alkalmazza a Lenzetto-t  szoptatás ideje alatt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Lenzetto-nak nincs olyan ismert hatása, amely befolyásolná a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Lenzetto alkoholt tartalmaz
Az alkoholos készítmények tűzveszélyesek. A bőrre fújt Lenzetto megszáradásáig kerülni kell a tüzet, a nyílt lángot, illetve a dohányzást.


3. Hogyan kell alkalmazni a Lenzetto-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Kezelőorvosa igyekszik az Ön tünetei kezeléséhez szükséges legrövidebb ideig tartó, legkisebb adagot felírni. A kezelés ideje alatt kezelőorvosa az Ön szükséglete alapján módosíthatja az adagot. Beszéljen kezelőorvosával, ha úgy érzi, hogy ez az adag túlságosan erős vagy gyenge.

Amennyiben Ön nem esett át méheltávolításon, kezelőorvosa egy másik, ún. progesztogén hormont tartalmazó tablettát is fog adni Önnek az ösztrogén méhnyálkahártyára gyakorolt hatásának ellensúlyozására. Kezelőorvosa el fogja magyarázni Önnek, hogyan kell szedni ezt a tablettát. A progesztogén-kezelés végén megvonásos vérzés jelentkezhet. (Lásd ’Váratlan vérzés’)

Mely testrészen kell alkalmazni a Lenzetto-t?

A Lenzetto-t az alkar belső részére kell fújni. Ne fújja a Lenzetto-t a mellekre vagy a mellek közelében lévő területre!

Hogyan kell felvinni a Lenzetto-t?
Mielőtt egy új adagolót elkezd használni a száraz és egészséges bőrfelületen,  az adagolót elő kell készíteni úgy, hogy a kupakot a tartályon tartva hármat fúj.


A tartályt a tetejével felfelé, függőlegesen kell tartani, az 1. ábrán látható módon. A kupakot rajta tartva nyomja meg a gombot háromszor a hüvelyk- vagy a mutatóujjával.

A gyógyszer most készen áll a használatra.

Az adagolót nem kell minden használat előtt előkészíteni; kizárólag az új tartály első használata előtt készítse elő azt a fenti módon.

Ellenőrizze, hogy a bőrterület, ahova a spray-t fújni kívánja, tiszta és száraz.


Ellenőrizze, hogy a bőrterület, ahova a spray-t fújni kívánja, tiszta és száraz.

Fújja rá a napi adagot a területre az alábbiak szerint.A napi adag ráfújásához vegye le a műanyag kupakot, tartsa a tartályt függőlegesen, a műanyag tölcsért pedig helyezze rá a bőrre (2. ábra).

Lehetséges, hogy a karját vagy a tölcsért el kell mozgatnia ahhoz, hogy a tölcsér teljesen rásimuljon a bőrére és ne maradjon rés a tölcsér és a száraz és egészséges bőr között.

Nyomja le a gombot egyszer.

Ha még egy adag szükséges, akkor helyezze át a tölcsért az alkar másik területére, a már befújt terület közelébe. Nyomja le a gombot egyszer.

Ha harmadik adag is szükséges, akkor ismét helyezze át a tölcsért az alkar egy új területére és nyomja meg a gombot egyszer.

Ha a második vagy a harmadik adag már nem fér el ugyanazon alkar belső részén, illetve ha nehezen tudja elhelyezni tölcsért az alkarok belső részén a 3. ábrán látható módon, vagy ha problémát okoz Önnek az alkaron történő alkalmazás, akkor a készítményt fújhatja a másik alkar belső részére vagy a comb belső felszínére is.


Miután befejezte a Lenzetto használatát, mindig tegye vissza a kupakot a tartályra.

Hagyja a bőrre fújt Lenzetto-t legalább 2 percig száradni mielőtt felöltözik, és a fújás után még legalább 60 percig ne fürödjön, illetve ne mosakodjon. Ha a Lenzetto más bőrterületekre, például a kezére kerül, azonnal mossa le azt a területet szappanos vízzel.

Ne fújja a Lenzetto-t nyílt sebre vagy sérült bőrfelületre.

Ne masszírozza vagy dörzsölje be a Lenzetto-t a bőrbe.

Legalább 60 percig ne engedje, hogy mások hozzáérjenek ahhoz a bőrfelülethez, ahova a készítményt fújta. Ha valaki (különösen gyerek) véletlenül hozzáér ahhoz a bőrterülethez, ahová a Lenzetto-t fújta, szóljon neki, hogy azonnal mossa le azt a területet szappanos vízzel.

Mennyi Lenzetto-t kell alkalmaznia?
Kezelőorvosa valószínűleg a legalacsonyabb adaggal (naponta egy fújás) fogja kezdeni a kezelését és tájékoztatnia kell őt, hogy hogyan hat a gyógyszer. Szükség esetén kezelőorvosa megnövelheti az adagot naponta két vagy három fújásra. A maximális napi adag 3 fújás.

Milyen gyakran kell alkalmaznia a Lenzetto-t?
A kezelőorvosa által előírt számú fújást (adagot) kell alkalmaznia minden nap ugyanabban az időpontban.

Mennyi ideig kell folytatnia a Lenzetto alkalmazását?
3–6 havonta keresse fel kezelőorvosát, hogy megbeszéljék, mennyi ideig kell alkalmaznia a
Lenzetto-t. A Lenzetto-t csak addig alkalmazza, amíg a változó korral összefüggő hőhullámok enyhítéséhez az szükséges.

Egyéb hasznos információk
A napvédő készítmények módosíthatják a Lenzetto-ban lévő ösztrogén felszívódását.
A Lenzetto alkalmazása előtt és után 1 órával ne alkalmazzon napvédő készítményt azon a bőrterületen, ahova a gyógyszert fújni kívánja.


Lenzetto-t körültekintően kell alkalmazni szélsőséges hőmérsékleti körülmények között (pl. szauna, vagy napozás).

Korlátozott adat áll rendelkezésre arról, hogy a Lenzetto felszívódásának mértéke és sebessége csökkenhet túlsúlyos és elhízott nőkben. Kérjük, ezt beszélje meg kezelőorvosával. A kezelés alatt orvosa megváltoztathatja az előírt adagot az Ön személyes igényeinek megfelelően.

Ha abbahagyja a Lenzetto alkalmazását

Kezelőorvosa el fogja magyarázni Önnek azt is, hogyan kell abbahagyni ennek a gyógyszernek az alkalmazását, amikor a kezelés véget ér.

Ha műtét szükséges

Ha Ön műtét előtt áll, tájékoztassa a sebészt, hogy Ön a Lenzetto-t használja. Lehetséges, hogy a Lenzetto alkalmazását a műtét előtt 4–6 héttel le kell állítani a vérrögképződés kockázatának a csökkentése érdekében. Kérdezze meg kezelőorvosát, mikor kezdheti újra alkalmazni a Lenzetto-t.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

 

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Az alábbi betegségek előfordulásáról gyakrabban számoltak be hormonpótló kezelésben részesülő nőknél, mint azoknál, akik nem részesülnek hormonpótló kezelésben:

-  Emlőrák

-  A méhnyálkahártya kóros megvastagodása vagy daganata (endometrium hiperplázia vagy rák)

-  Petefészekrák

-  Vérrögképződés a lábak vagy a tüdő vénáiban (vénás tromboembólia)

-  Szívroham

-  Szélütés (stroke)

-  Epehólyag-betegség

-  Magas vérnyomás

-  Májproblémák

-  Magas vércukorszint

-  Lehetséges memóriazavar, ha a hormonpótló kezelést 65 éves kor felett kezdték.

Ezekkel a mellékhatásokkal kapcsolatban további információk olvashatók a 2. pontban.

Egyes mellékhatások súlyosak lehetnek.
Az alábbi tünetek észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni:

-  Hirtelen jelentkező mellkasi fájdalom
-  A karba vagy a nyakba kisugárzó mellkasi fájdalom
-  Légzési nehézség
-  A lábak fájdalmas duzzanata és vörösödése
- A szem és az arc besárgulása (sárgaság)
-  Váratlan hüvelyi vérzés (áttöréses vérzés) vagy pecsételő vérzés, ha már egy ideje használja a Lenzetto-t, vagy a kezelés abbahagyása után jelentkezik
-  A mell elváltozásai, így a mell bőrének gödrösödése, a bimbó elváltozásai, látható vagy tapintható csomók jelentkezése
- Fájdalmas menstruáció
- Szédülés és ájulás
-  Beszédzavarok
- Látászavarok
-  Ismeretlen eredetű migrénszerű fejfájások.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
 
Az alábbi mellékhatásokról számoltak be a Lenzetto-val összefüggésben:
 

Gyakori mellékhatások (10 -ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
Fejfájás, hasi fájdalom, hányinger, kiütés, viszketés, szabálytalan méhvérzés vagy hüvelyi vérzés, beleértve a pecsételő vérzést, súlynövekedés vagy súlycsökkenés.

Nem gyakori mellékhatások (100 -ból legfeljebb 1beteget érinthet)
Túlérzékenységi reakciók, depresszív hangulat, álmatlanság, szédülés, forgó jellegű szédülés (vertigó), látászavarok, szívdobogásérzés (palpitációk), hasmenés, emésztési zavar, emelkedett vérnyomás, fájdalmas vörös bőrkiütések (eritéma nodózum), csalánkiütés (testszerte vagy bizonyos területeken jelentkező kiütések vagy csomók), bőrirritáció, folyadékvisszatartás miatt kialakuló duzzanat (ödéma), izomfájdalom, az emlő nyomásérzékenysége, mellfájdalom, a mell elszíneződése, a mell váladékozása, polipok (apró kinövések) a méhben vagy a méhnyakban, a méh nyálkahártyájának burjánzása (endometrium hiperplázia), petefészekciszta, a nemi szervek gyulladása (vaginitisz), emelkedett májenzimszintek és koleszterinszint a vérben, a hónaljban jelentkező fájdalom.

Ritka mellékhatások (1000 –ből legfeljebb 1beteget érinthet)
Szorongás, a szexuális vágy csökkenése vagy fokozódása, migrén, kontaktlencse intolerancia, puffadás, hányás, a testszőrzet megerősödése, akne, izomgörcsök, fájdalmas menstruáció, hüvelyi vérzés, premenstruációs szindrómaszerű tünetek, a mell megnagyobbodása, fáradtság.

Egyéb, „nem ismert” gyakoriságú mellékhatások
, amelyeket a Lenzetto-val kapcsolatban jelentettek a forgalomba hozatalt követően: hajhullás (alopécia), chloasma (aranybarna foltok, úgynevezett „terhességi foltok”, leginkább az arcon), a bőr elszíneződése.

Az alábbi mellékhatásokról egyéb hormonpótló kezeléssel összefüggésben számoltak be:

súlyos allergiás reakció, ami az arc vagy a torok duzzanatát okozza (angioödéma), anafilaktoid/anafilaxiás reakciók (súlyos allergiás reakció, amely nehézlégzést vagy szédülés okoz), glükóz intolerancia, depresszió, hangulatváltozások, ingerlékenység, a chorea (vitustánc) súlyosbodása, az epilepszia súlyosbodása, demencia, az asztma súlyosbodása, a bőr besárgulása (sárgaság), hasnyálmirigy-gyulladás, a méh simaizmainak jóindulatú daganata, a bőr elszíneződése különösen az arcon és a nyakon, más néven „terhességi foltok” (kloazma vagy melazma), amely a gyógyszer abbahagyása után is megmaradhat; fájdalmas pirosas csomók a bőrön (eritéma nodózum), speciális alakú vörösödéssel és sebesedéssel járó kiütés (eritéma multiforme), vérző kiütések, hajhullás, ízületi fájdalom, tejelválasztás a mellben, csomók az emlőben, a méh simaizomzat jóindulatú daganatának növekedése, a méhnyak szekréciójának és nyálkahártyájának elváltozásai, hüvelygyulladás, gombás hüvelyfertőzés (vaginális kandidiázis), kórosan alacsony kalciumszint a vérben.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell tárolni a Lenzetto-t?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a tartály címkéjen feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a készítményt.
A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik. Felbontás után az első fújástól számítva 56 napig használható.

Hűtőszekrényben nem tárolható. Nem fagyasztható.
Legfeljebb 25°C-on tárolandó.
Etanolt tartalmaz, ami gyúlékony. Fűtőtestektől és nyílt lángtól távol tartandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Lenzetto?
-    A készítmény hatóanyaga az ösztradiol (ösztradiol-hemihidrát formájában).
Adagonként 1,53 mg ösztradiolt tartalmaz (amely 1,58 mg ösztradiol-hemihidrátnak felel meg).
-    Egyéb összetevők: oktiszalát és 96%-os etanol.

Milyen a Lenzetto külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

A Lenzetto ösztradiol és oktiszalát alkoholos oldatát tartalmazó transzdermális oldatos spray. Adagolópumpával van ellátva.
Alkoholt tartalmaz, ami gyúlékony. Tartsa távol a fűtőtesttől és nyílt lángtól.

A Lenzettot adagoló pumpával ellátott üvegbe töltik, melyet tölcsérrel ellátott műanyag házba helyeznek. Csomagolásonként egy darab 8,1 ml oldatot tartalmazó tartály van, amely az előkészítés után 56 fújásra elég. Adagonként 1,53 mg ösztradiolt tartalmaz.

Ne használja a Lenzetto tartályt többször, mint ahány fújás a címkén szerepel, még akkor sem, ha az üveg még nem ürült ki teljesen.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Richter Gedeon Nyrt.
H-1103 Budapest
Gyömrői út 19-21.
Magyarország

Gyártó
Gedeon Richter România S.A.
Cuza Vodă street 99-105
Târgu-Mureş
Romania - 540306

Richter Gedeon Nyrt.
H-1103 Budapest
Gyömrői út 19-21.
Magyarország

OGYI-T-22890/01             1x        adagoló pumpával ellátott üveg
A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2015.augusztus