Menopauza hormonális kezelése

A változókor kellemetlen tüneteinek csökkentésében óriási feladat hárul a nőgyógyászokra.

Az amerikai nőgyógyászok még mindig túl gyakran írnak fel a nőknek, magas hormontartalmú terápiákat a menopauza idején. Holott egyre közismertebb, hogy az alacsonyabb dózis ugyanolyan hatékony lehet, és kevesebb veszélyt rejt magában. – Ez derül ki a Stanford Egyetem cikkéből.

A hormontartalom döntő kérdés

Már 2002-ben világossá vált, hogy a túl magas hormontartalmú szerek, összefüggésbe hozhatók a mellrák és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedésével. Ez meglepő hír volt a szakembereknek, akik korábban úgy gondolták, a hormonterápiának éppen védő szerepe van a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. Ugyanakkor 2009-ben a megkérdezett amerikai nőgyógyászok többsége nem volt tisztában azzal, hogy a korszerű, alacsony hormontartalmú szerek ugyanolyan hatásfokkal, ám jóval kevesebb mellékhatással érnek el eredményt. A Stanfordi Egyetem tanulmányának készítői csalódásuknak adtak hangot, hiszen 2001 és 2009 között csupán alig mérhető emelkedést észleltek az alacsony dózisú szerek használatában, miközben az USA-ban évente 6 millió nőt kezelnek ösztrogén-, és progeszteron hormonnal.

Miért van szükség hormonra?

A menopauza egy folyamat, amely során a petefészkek működése fokozatos leáll, a női ciklus szabálytalanná válik, a hormonértékek széles határok közt ingadoznak, majd az ösztrogénhormon termelődése be is fejeződik.

Ennek a korszaknak számos kellemetlen velejárója lehet, mint például a hőhullámok, az éjszakai izzadás, az alvás- és hangulatzavarok, a vizelettartási nehézségek, a vaginális diszkomfort, szárazság, illetve a súlygyarapodás.

Mivel a változókori tünetek jó része az ösztrogénhormon hiányának köszönhető, súlyos kellemetlenségek esetén mindenképpen érdemes elgondolkozni ennek, és más hormonoknak a pótlásáról. A döntés megszületése előtt, a páciensnek mindenképpen szükséges részt vennie egy szakorvosi vizsgálaton, EKG-n, vérvételen, testsúly- és csontsűrűség mérésen, ultrahang vizsgálaton, illetve ha indokolt, más vizsgálatokon is. A hosszú távú egészséget és a kellő információkat figyelembe véve, az érintettnek és a szakorvosnak együtt kell meghoznia a döntést, amelynek fő törekvése a legkisebb, még hatékony adag előírása. "A szükséges hormonpótlást feltétlenül egyénre szabva kell elrendelni, és rendszeres orvosi kontroll mellett lehet biztonságosan alkalmazni" - javasolja dr. Demjén László, nőgyógyász.

Az életmódváltás javíthat a helyzeten

Hacsak nem túl komolyak a tünetek, néhány életmódbeli váltás megkönnyítheti a mindennapokat. Ilyen a rendszeres mozgás, a stressz levezetése relaxációval, meditációval, jógával vagy más módszerrel. Hasznos lehet a hűvös, kiszellőztetett hálószoba, a koffein mérséklése, a medenceizmok megerősítése, a megnövelt kálcium, és ha szükséges D-vitamin bevitel. A szexuális problémák orvoslása végett mindenképpen érdemes nőgyógyászhoz fordulni.

Forrás: Webbeteg/ DMD

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább