Menopauza a változás kora
Gondolta volna, hogy Magyarországon naponta kb. 200 nő kerül menopauzába – ez azt jelenti, hogy ők is osztoznak Önnel mind azokban a gondokban, nehézségekben, kérdésekben, melyek ezzel az állapottal együtt járnak, szóval nincs egyedül.

A XXI. században a menopauza egy nő életének természetesen bekövetkező szakasza, de ez nem volt mindig így. A XIX. században és a XX. század elején a nők nagy része el sem érte azt a kort, amelyben bekövetkezik a menopauza. Miközben a menopauza időpontja csak néhány éves eltolódást mutat az idősebb kor felé, addig a XX. század második felében már olyan hosszú ideig éltek a hölgyek a fejlett országokban, hogy életük egy harmadát a menopauza utáni időszakban, a posztmenopauzában élték le, ami természetesen ma, a XXI. század elején sincs másképp.

A menopauza általában 40-58 éves kor között következik be. Minden nőnél hasonló tünetek léphetnek fel, mégis, egyénileg különbözően élik meg ezt az időszakot.

A menopauza, tágabb értelemben a változókor, az ösztrogén hormon csökkenése által kiváltott testi változások sorozata.  A hormonszint csökkenés végbemehet természetes úton és létrejöhet valamilyen külső hatás következtében, például: műtét, gyógyszeres kezelés. Az utóbbihoz tartozó esetekben különösen erőteljesen, olykor hevesen jelentkezhet egyik-másik tünet.

A MENOPAUZA A KÖVETKEZŐ ÁLLOMÁSOKRA BONTHATÓ

Perimenopauza

Néhány évtől, akár egy évtizedig vagy annál is tovább tartó időszak, mely egy évvel az utolsó menstruációt követően, a menopauza időpontjával fejeződik be. Általában egy nő 40-es éveiben kezdődik. A menstruációs ciklus kismértékű változása észlelhető, majd a menstruációs ciklus szabálytalanná válik, rendszerint meghosszabbodik, de rövidülhet is. Még van menstruáció és tüszőnövekedés, de nem minden ciklusban következik be érett petesejt kilökődése a petefészekből és képződik sárgatest, úgynevezett anovulációs ciklusok alakulnak ki. Ebben az időszakban az ösztrogéntermelés még megfelelő lehet, azonban a sárgatest és az általa termelt ún. sárgatest hormon hiányában relatív ösztrogén túlsúly alakul ki, amely vérzészavarra hajlamosít. Az utolsó menstruáció elmaradása előtt az ösztrogén szint nagymértékben csökken, amely egyre több változókori tünet jelentkezését vonja maga után, mely tünetek a posztmenopauzában még évekig fennállhatnak.

Menopauza

Az az időpont, amikor a menstruáció kimaradásának hossza eléri a 12 hónapot (és nincs a hátterében egyéb, ezt kiváltó állapot). A menopauza idején a nők átlag életkora 52 év. Az ösztrogén szint csökkenése miatt különböző korai változókori tünetek jelentkeznek, köztük a hőhullámok, az éjszakai verejtékezés, alvászavar, hangulatingadozás. A petefészek működése leáll, nincs több peteérés, nem termel ösztrogént és sárgatest hormont. A továbbiakban menstruáció nem jelentkezik.

Posztmenopauza

A menopauzát követő életszakasz, mely a menopauza természetes bekövetkezése után egy nő 50-es éveiben kezdődik. Jellemzi az alacsony ösztrogén szint és az ennek következtében kialakuló késői változókori tünetek – a leggyakoribb ilyen jelenség a csontritkulás – melyek keverednek a kor előrehaladtával jelentkező egyéb elváltozásokkal.

DMD

 

 

 


<< Vissza a hirekhez