Amikor túl gyors a természet
A változókor a maga idejében természetes állapot, azonban előfordulnak olyan esetek is, amikor 40 éves kor előtt már jelentkeznek a „betegség” kellemetlen tünetei, amelyek kihatással vannak a nők mindennapjaira.

Ma Magyarországon minden századik nőt érinthet a korai menopauza, azonban az esetek többségében nincsenek tisztában azzal, hogy valójában mi is zajlik szervezetükben. Vannak, akik nem is tudják, hogy a korai menopauza miatt válik rendszertelenné a havi vérzésük, ugyanakkor ingadozik a kedélyállapotuk, és napjában többször törnek rájuk  a hőhullámok.

A változókor jellemzője, hogy a kor előrehaladtával a női ciklus szabálytalanná válik, majd később a menzesz teljesen elmarad. Ez a folyamat rendszerint 50 éves kor környékén kezdődik, azonban egyes nők gyakran már 40 éves kor előtt is megérzik a menopauza kellemetlen tüneteit.

A petefészkek idő előtt kifáradnak, ezáltal nem képesek a női hormonok biztosítani a havi vérzés rendszerességét. Először csak a sárgatest-hormonok hiánya jelentkezik, ami a tüszőrepedés elmaradásához vezet, majd a későbbiekben az ösztrogéntermelés is alább hagy, előidézve a teljes hormonhiányos állapotot.

 

Az ösztrogénhiány következtében számos kellemetlen tünet keseríti meg a klimaxos nők mindennapjait. A korai menopauza tünetei szinte megegyeznek a valódi menopauza tüneteivel.   Amikor egy fiatal negyvenes éveiben járó nőnek szembesülnie kell azzal, hogy a termékeny éveknek lassan búcsút kell mondania, valamint szervezete már nem alkalmas a gyermekvállalásra, ez bizony sok esetben traumaként jelentkezik. Nagyon nehezen élik meg ezt a pillanatot, hiszen már nem érzik magukat igazi nőnek, holott  a klimax ugyanolyan velejárója az életnek, mint a születés, vagy maga terhesség. Ezt minden nőnek el kell fogadnia, és ha pozitívan áll a kialakult helyzethez, illetve megtalálja ennek a kornak a boldog pillanatait sokkal könnyebben vészeli át a változókor „viszontagságait".

Hogy valójában mi is a korai menopauza oka, arra egyelőre nincsenek pontos adatok, egy biztos, hogy a genetikai tényezők mellett a rajtunk kívülálló okok  is befolyásolják a változókor korai jelentkezését. Ilyen a petefészek vagy a méh eltávolítása, a daganatos betegségek következtében elvégzett kemo- illetve sugárterápia is. Sokszor a pajzsmirigy elégtelenség is számításba jöhet.

A korai menopauza beköszöntével egyes betegségek kockázata is  megnő, hiszen az ösztrogén védőhatása megszűnik. A meddőség mellett a korai menopauzában szenvedő fiatal nőkben fokozott a kockázata a csontritkulásnak, a szív- és érrendszeri betegség  és a depresszió kialakulásának. A hormonpótló terápia segíthet ezek megelőzésében, a tüneteke kordában tartásába,  az ösztrogénnek ugyanis jótékony hatása van mind a szív- és érrendszerre valamint a csontsűrűségre is.

DMD

 

 


<< Vissza a hirekhez