Késői változókor

A menopauza kezdete minden egyes nőnél más-más időben jelentkezik. Ideálisnak az 50 év körüli időszakot tartják.

Kortól függetlenül szinte minden nő átéli a  változó korral járó kellemetlenségeket, amely megviseli szervezetüket és tönkre teheti a mindennapjaikat. Ilyenek a  hőhullámok a vérzészavarok, a menzesz elmaradása, a hangulatváltozás, alvászavar, de ide tartoznak a szexuális élet problémái is.
 
A menopauza a nők életének egy olyan szakasza, amikor fokozatosan leáll a petefészek hormonjainak ciklikus termelése, megváltozik a hormonok aránya, amelynek végeredményeként a menstruációs ciklus is megszűnik. Az európai nőknél általában ez 48-52 éves kor környékén jelentkezik a változókor, azonban vannak olyan esetek, amikor a természet túl gyors, vagy éppen ellenkezőleg, túl lassú.
 
Fontos tudni, hogy nagyon gyakran annak ellenére is hónapról hónapra jelentkezik még a havi vérzés, hogy a petefészek működése már leállt, nincs tüszőérés, vagyis maga a menopauza időszaka már elkezdődött, ám a zsírszövetek és a mellékvese még termelnek bizonyos mennyiségű női hormont, ami egy ideig még fenntartja a havi ciklust. Ez első sorban a túlsúlyos nőkre jellemező.
 
 
 
A változókorú nők gyakran küzdenek önértékelési problémákkal, hiszen a legtöbb nő alakja ilyenkor megváltozik, könnyen cicis-pocakos formát ölthetnek. De ezen kívül depresszióba is eshetnek, mivel sokan úgy gondolják a termékenység megszűnésével nőiességüket is elvesztik.
 
A kellemetlen tünetek mellett azonban érdemes szem előtt tartanunk azt is, hogy az ösztrogén csökkenésével számos betegség kialakulásának kockázata nő. A késői menopauza idején a nőket sokkal inkább fenyegetik a szív- és érrendszeri panaszok, magas vérnyomás, csontritkulásból adódó fájdalom, hajlott hát, csonttörések, valamint a relatíve későn változó korba lépett hölgyeknek magasabb esélyük van az emlő és a méhnyak daganatos megbetegedéseire is.
 
DMD

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább