A dohányzás hatásai a menopauza idején még ártalmasabbak

A dohányzás számos területen rongálja egészségünket, ennek ellenére nagyon sokan rabjai ennek a káros szenvedélynek.

Magyarországon a negyven év feletti korosztályban egyre magasabb a dohányzó nők aránya, és míg a férfiak közül az utóbbi 13 évben egyre többen letették a cigarettát, a nőkről ugyanez nem mondható el, annak ellenére sem, hogy köztudott, a dohányzás a koszorúér betegségek legfontosabb kockázati tényezője.
 
A nők életmódja az élet minden területére hatással van, így a menopauza beköszöntének idejét is nagyban befolyásolja. A legújabb kutatások szerint a dohányzó nők körében gyakrabban tapasztalható a menopauza korai jelentkezése, mint nem dohányzó társaik esetében, ugyanakkor a klimax tünetei is sokkal erősebben jelentkezhetnek.
 
A cigarettafüstben található vegyi anyagok ugyanis elhalásra késztetik a petesejteket. Ezen felül a dohányzás számos területen rongálja az egészséget. Köztudott, hogy növeli a csontritkulás kialakulásának esélyét, ezzel pedig emelkedik a csonttörés bekövetkezésének kockázata, amely különösen időskorban gyakori.
 
 
 
Annak ellenére, hogy a nők általában jobban odafigyelnek a szájhigiéniára, és a rendszeres fogorvosi ellenőrzésekről sem feledkeznek el, a menopauza után nagyobb mértékű fogvesztést tapasztalhatnak. A cigarettában lévő káros anyagok megbetegítik a fogínyt, annak sorvadásához vezethetnek, ami idővel a fogak elvesztésével jár. Ezek pótlása egyfelől igen költséges, másrészt a rossz, hiányos, gyulladt fogsor könnyen vezethet emésztési problémákhoz, de akár halált okozó szívizomgyulladáshoz is.
 
Azonban nem csak a fogvesztés lehet az egyetlen zavaró probléma, amely dohányzás hatására alakul ki. A csökkent libidó és az alvászavarok mellett rendkívül gyorsan öregíti a bőrt és ráncosít. A dohányzás ugyanis a bőröregedés második legfontosabb oka, amely főként a száj és a szem környékén idő előtti ráncok kialakulásához vezet, és megviselt, gyűrött, a tényleges biológiai életkornak megfelelőnél jóval idősebb bőrképet eredményez.
 
Az orvosok már régóta gyanítják, hogy a női hormonok védik a nőket a különböző szívbetegségekkel szemben. Az ösztrogén valószínűleg növeli az úgynevezett jó koleszterin szintjét, valamint fokozza a vérerek ruganyosságát, ezáltal csökkenti azok esélyét a különféle elzáródásokra. A dohányzás növeli a korai menopauza esélyét, így a hormoncsökkenés miatt ezek a nők védtelenebbek a szívinfarktussal szemben, a dohányzással tehát a nők tönkreteszik mindazt a természetadta előnyüket, amivel eredetileg rendelkeznek.
 
A jó hír az, hogy a cigaretta hormonokra gyakorolt káros hatása teljesen visszafordítható, leszokás esetén ugyanis a hormonok visszaállnak eredeti szintjükre. Megkönnyíti a leszokási folyamatot, ha rendszeresen mozgunk és egészségesen táplálkozunk, illetve ha kerüljük a stresszes helyzeteket. Ha már rávettük magunkat, hogy felhagyjunk káros szenvedélyünkkel, máris megtettük az első, és legfontosabb lépést egészségünk megőrzése érdekében.
 
DMD

 

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább