A menopauza nem jelenti a szexuális élet végét

Igaz, hogy a klimaktériummal járó testi változások negatív hatással vannak a szexuális életre is, ez azonban kezelhető probléma.

A menopauzáról szinte mindenkinek a hőhullámok, a hangulatváltozások és az öregedő test jut eszébe, éppen ezért sokan úgy gondolják, hogy a menopauza beköszöntével vonzerejük csökken, és saját nőiességükbe vetett hitük is meginog. Kevesen élik meg ezt az időszakot úgy, mint nőiességük kiteljesedését, pedig a menopauza is csak nézőpont kérdése, ugyanis egy tapasztalt, érett önbizalommal teli nő vonzó lehet partnere számára.
 
Ahogy mondani szokták, az idő sok mindent nemesít, így van ez a szexualitással is. A tapasztalt ember jól ismeri saját testét és vágyait, ráadásul már nem az azonnali kielégülést hajszolja, ezért hajlandó odafigyelni párjára, így a szex idővel egyre jobbá válik. Mindez azt bizonyítja, hogy az idősebb korosztály is él nemi életet, igaz sokkal ritkábban, mint a fiatalabb korosztály.
 
Fontos tényező az is, hogy a menopauza elmúltával a teherbeesés kockázata nem fenyeget, így nem kell törődni a fogamzásgátlással. Ez azonban veszélyekkel is járhat, hiszen a nemi betegségek elleni védekezésről gyakran megfeledkeznek az érintettek.
 
A legtöbb nő a menopauza idején valamiféle szexuális változásról számol be, felmérések szerint a nőknek ilyenkor kevesebb szexuális témájú gondolatuk támad. Az kor előrehaladtával az együttlétek gyakorisága csökken, és olyan problémák is előfordulhatnak mint a nemi vágy felkeltésének, illetve az orgazmuskészség a csökkenése, azonban a jó hír az, hogy a nők zöménél ezek a tünetek enyhék, és a többség elégedett változó korabeli nemi életével.
 
 
A nőket többféle szexuális probléma is érintheti, ami azonban közös bennük, hogy megnehezítik a szexuális életet, és hosszú távon akár a párkapcsolatukat is. A menopauza idején a sejtek öregedése és a hormontermelés csökkenése hatással van a nemi szervekre: a hüvely nyálkahártyája elvékonyodik, szárazzá válik, emiatt az aktus fájdalmassá válhat. Mindezek azonban kezelhető változások.
 
A vizes alapú síkosító szerek segíthetnek a hüvely nedvesen tartásában, és megakadályozhatják az együttlétek alatti kellemetlenségeket.  Ajánlott a vízelvonó hatású szerek használata, mint például a kávé, alkohol, helyettük inkább fogyasszunk vizet és gyümölcsleveket.
 
Fokozottan vigyázzunk a szappanokkal és az öblítőkkel, hiszen az amúgy is érzékeny területen irritációt válthatnak ki. A természetes anyagokból készült ruházat viselete csökkentheti a viszketést, az ösztrogéntartalmú ételek fogyasztása (mint például a szója) pedig enyhítheti a hüvelyi szárazságot.
 
Mivel a szexualitás szorosan összefügg a testi és lelki egészséggel, ezért ha nem nézünk szembe a problémákkal nagy mértékben csökkenhet a nemi vágy és az örömérzet. Nem mindig egyszerű arról beszélni, hogy milyen hatással van testünkre a menopauza, de az ilyen jellegű beszélgetések segíthetnek megőrizni mindkét fél számára az örömteli szexuális életet.
 
DMD
 

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább