Menopauzális hormonterápia

A menopauzális hormonterápia során alkalmazott ösztrogén terápia történik, vagy ösztrogént sárgatest hormonnal kombinálva adnak.

A menopauzális hormonterápia (rövidítve: MHT) során vagy önmagában alkalmazott ösztrogén terápia történik (ha az előzményben méheltávolítás szerepel), vagy ösztrogént sárgatest hormonnal kombinálva adnak. A klimaxos panaszok és a késői szövődmények kialakulásáért csak a tüszőhormon hiánya felelős, a sárgatest hormon hozzáadására a méhvel rendelkező nőknél kizárólag a méhnyálkahártya védelme céljából van szükség.
 
Az MHT egyrészt csökkenti a hőhullámok és egyéb klimaxos tünetek előfordulását, másrészt megelőzi a csontritkulás okozta töréseket, valamint a szív- és érrendszeri betegségeket. A megfelelő életkorban és módon alkalmazott MHT nem növeli sem az emlőrák, sem a keringési betegségek – köztük a szívinfarktus, sem egyéb betegségek kockázatát és biztonságosan használható.
 
 
Kinek ajánlott a menopauzális hormonterápia?
 
A változókorban a nők kb. 30%-a panasz-és tünetmentes, az ő esetükben kezelés általában nem szükséges. Enyhébb panaszok esetén a kezelés szükségessége attól függ, hogy a tünetek milyen mértékben tolerálhatóak. Ha a tünetek csökkentik az életminőségét és a csontsűrűség csökkenése már kimutatható, viszont az életkor lehetőség szerint még nem éri el a 60. életévet, illetve az utolsó menstruáció után még 10 év nem telt el, ezen kívül az MHT-nak nincsen ellenjavallata (MHT ellenjavallat: az emlő- vagy méhtest rák, trombózis hajlam, szív- érrendszeri betegségek, súlyos migrén, súlyos májműködési zavarok), indokolt a menopauzális hormonterápia. Célszerű minél hamarabb alkalmazni, mert a menopauza korai szakaszában elkezdett kezelés nem csak a tüneteket szünteti meg, hanem megelőzi a csontritkulást és csökkenti a keringési betegségek kockázatát.
 
A korai menopauza tüneteinek súlyossága és a késői következmények lényegesen magasabb kockázata csökkenthető a menopauzális hormonterápiával. A kezelést legalább az átlagosan várható menopauza időpontjáig (azaz hazánkban kb. 50 éves korig) folytatni kell.
 

A menopauzális hormonterápia formái
 
A fogamzásgátláshoz hasonlóan rendelkezésre áll a tabletta, de a mellékhatások csökkentése érdekében ma már leginkább a bőrön át ható tapaszok, zselék és a kényelmesen alkalmazható spray-k javasolhatók.
 
 
Életmódbeli változtatások
 
A komplex kezelésnek a hormonterápia mellett fontos része az életmód megváltoztatása, melynek célja elsősorban a fizikai- és a lelki egyensúly megteremtése. Az életmódbeli változtatások a következők.
 
A megfelelő étkezés kialakítása a testsúlykontroll céljából: a szénhidrát- és zsírszegény étrend, sok gyümölcs és zöldség, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása, a napi négyszeri-ötszöri kis mennyiségű étkezés. Az alkohol fogyasztás csökkentése. A rendszeres testmozgás, mely javítja az életminőséget, csökkenti a csonttörések, a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatok kialakulásának kockázatát. A dohányzás elhagyása, mert a változókorban a szív- és érrendszeri betegségek egyik legfontosabb kockázati tényezője, valamint növeli a korai menopauza esélyét.
 

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább