Transzdermális Kezelés

Lenzetto bemutatkozás

A Lenzetto® és a változó kor
A változó korban a női szervezet által termelt ösztrogén szintje lecsökken. Az ösztrogénhiány tünetei közé tartoznak a hőhullámok – a hirtelen jelentkező melegség érzés és verejtékezés az arcon, a nyakon, a mellkason – az alvási nehézségek, az ingerlékenység, a memória zavar, a hüvelyszárazság, melyeket sok nő megtapasztal ebben a korban és komoly problémát okozhatnak számukra a mindennapjaikban.
A Lenzetto® a változókori ösztrogénhiány tüneteinek enyhítését célzó kezelés. Az ösztrogének csoportjába tartozó női nemi hormont, ösztradiolt tartalmazó oldatos spray, amely a bőrre fújva, a bőrön át bekerül a vérkeringésbe.

Mit tartalmaz a Lenzetto®?

 • A Lenzetto®-t adagoló pumpával ellátott üvegbe töltik, melyet tölcsérrel rendelkező műanyag házba helyeznek. A tölcsér szabályozza a spray alkalmazásának szögét, távolságát és területét. A benne lévő oldat az előkészítés után még 56 fújásra használható.
 • A Lenzetto® ösztradiol és oktiszalát alkoholos oldatát tartalmazó transzdermális oldatos spray. 
 • A készítmény hatóanyaga az ösztradiol – ösztradiol-hemihidrát formájában. 
 • Egyéb összetevők: oktiszalát és 96%-os etanol.
  • Oktiszalát:a hatóanyag felszívódását segítő összetevő. Széles körben használatos a napvédőkben és a  kozmetikumokban.
  • Etanol (etil-alkohol): biztosítja a felület gyors száradását, ezzel a környezetre történő átvitel minimális lehetőségét, így 2 perc múlva már ruha húzható a befújt bőrfelületre, amelyen nem hagy nyomot a készítmény.

A Lenzetto® megfelelő ösztrogénszintet nyújt 24 órán keresztül
A Lenzetto® hatóanyaga, az ösztradiol, egyenletes sebességgel jut be a keringésbe a bőrben kialakuló depóból, így az ösztrogén megfelelő és állandó szintű koncentrációban van jelen a vérben nappal és éjszaka egyaránt, az elvégzett vizsgálatok alapján. (Morton, T. L., D. J. Gattermeir, C. A. Petersen, W. W. Day and R. J. Schumacher (2009).  J ClinPharmacol 49(9): 1037-1046.)

A Lenzetto® jelentősen enyhíti a hőhullámok gyakoriságát és súlyosságát
Az ösztradiol spray hatására jelentősen csökken a hőhullámok gyakorisága és súlyossága a placebo kezeléshez képest, az elvégzett vizsgálatok alapján. (Buster, J. E., W. D. Koltun, M. L. Pascual, W. W. Day and C. Peterson (2008). Obstet Gynecol 111(6): 1343-1351.)

A Lenzetto® kezelés kiegészítése
A normális menstruációs ciklus során a méhnyálkahártyát egyaránt éri ösztrogén és progeszteron hormonhatás. Amennyiben a változókori panaszok enyhítése érdekében végzett kezelés során csak ösztrogénhatás éri a méhnyálkahártyát, az megnöveli a méhnyálkahártya kóros megvastagodásának és rosszindulatú daganatos megbetegedésének a kockázatát. Ha az ösztrogén mellett az orvos által meghatározott módon progesztogént is szed, Ön védve lesz ettől a kockázattól.  Így ha Önnél nem történt korábban méheltávolítás, akkor kezelőorvosa a Lenzetto® mellé felír Önnek egy progesztogén készítményt. Ha eltávolították a méhét, kezelőorvosa el fogja mondani Önnek, hogy biztonsággal alkalmazhatja-e a csak ösztrogén tartalmú készítményt progesztogén nélkül is.
A Lenzetto® használata

 • Az adagolót minden új tartály első használata előtt elő kell készíteni: a tartályt a tetejével felfelé, függőleges állapotban, a kupakot a tartályon tartva hármat kell fújni. Így a Lenzetto® készen áll a használatra.
 • Tiszta, száraz, ép bőrterületre kell fújni a napi adagot az alkar belső részén vagy a comb belső felszínén, a tartályt függőlegesen tartva, úgy, hogy a tölcsér teljesen rásimuljon a bőrre, majd a kupakot vissza kell helyezni a tartályra.
 • Ha a napi adag 2x, 3x fújás, akkor az alkar bőrén egymás mellé, vagy a másik alkar, illetve a comb belső felszínére kerülnek az egyes fújások.
 • A befújt területre legalább 2 perc száradás után ruha kerülhet, legalább 60 perc után megmosható a befújt bőrfelszín.
 • A Lenzetto® tartályában az előkészítés után valamivel több mint 56 fújásra elegendő oldat van. Nem használható a tartály ennél több fújásra, még akkor sem, ha az üveg nem ürült ki teljesen.
 • Kövesse az elvégzett fújásokat egy naptárban, 1–56-ig feljegyzett számokkal, hogy időben tudjon gondoskodni a következő Lenzet¬to®-ról a folyamatos kezeléshez.
 • Használat előtt olvassa el a, felhasználóknak szóló, részletes információkat, melyet itt, vagy a Lenzetto® dobozában talál!
A bőrön keresztül történő (transzdermális) ösztrogénbevitel előnyei
Bőrön keresztül az ösztrogén közvetlenül jut be a keringésbe, így kikerüli a májat, ahol egyébként a szájon át bevitt, tabletta formában lenyelt ösztrogén egy része hatástalan vegyületre bomlik.
Ez a következő előnyökkel jár: 
 • a kívánt hatást biztosító ösztrogénszint eléréséhez kisebb adag is elegendő
 • az ösztrogén alig fejt ki hatást a véralvadási faktorokra, a vérzsír-szintet meghatározó vegyületekre, a nemi-hormonokat kötő fehérjére és a gyulladásokhoz, szív-érendszeri betegségekhez köthető fehérjére a C-reaktív-proteinre.

Mindezek azt eredményezik, hogy a bőrön keresztül történő ösztrogénbevitel mellett kisebb a visszerekben kialakuló vérrögképződés, a sztrók és a szívinfarktus kockázata, kedvezőbb a hatás a szexuális életre, mint szájon át történő ösztrogénbevitel esetén.

Hogyan jut el a Lenzetto® hatóanyaga, az ösztradiola bőr felszíntől a bőr alatti kis erekig

1. lépés: A bőrfelszín befújása 

A Lenzetto® műanyag házának a tölcsére szabályozza a spray alkalmazásának szögét, távolságát és területét, biztosítja a hatóanyag (ösztradiol) egyenletes eloszlását a bőrön, és a pontos adagolást mindenegyes fújáskor.

2. lépés: Ösztradioldepó képződése a bőrben


A Lenzetto® spray, segédanyagai (etanol 96% és oktiszalát) biztosítják a hatóanyag (ösztradiol) gyors bejutását a bőrbe: 
 • az etanol segíti a bőrfelület gyors száradását,
 • az oktiszalát segíti a hatóanyag gyors bejutását a bőr felső rétegébe, az elszarusodott hámsejtek közé, ahol egy láthatatlan ösztradioldepó alakul ki.


A hatóanyag gyors bejutása a bőrbe biztosítja a környezetre történő átvitel minimális lehetőségét, valamint a kényelmes és diszkrét használatot, mivel a Lenzetto® alkalmazása után két perc múlva már ruhát lehet húzni a befújt bőrfelszínre, egy óra múlva pedig megmosható, akár naptejjel is bekenhető ez a bőrterület, és nem okoz esztétikai problémát, mert láthatatlan.

3. lépés: A hatóanyag bejutása a vérkeringésbe

A Lenzetto® hatóanyaga a bőr elszarusodó rétegében lévő depóból lassú, egyenletes felszívódással közvetlenül a keringésbe, a bőr alatti kiserekben áramló vérbe jut, és biztosítja az ösztradiol megfelelő vérszintjét 24 órán keresztül.

A menopauzában alkalmazott hormonkezelés javítja a változókori tünetekkel küzdő nők egészséggel összefüggő életminőségét, előnyös hatásai révén: 
 • csökkenti a hőhullámok gyakoriságát és a tünetek súlyosságát
 • hozzájárul az éjszakai alvás-problémák javulásához
 • enyhíti a menopauzában fellépő nemi szerveket érintő és a vizelési panaszokat okozó tüneteket
 • kedvező hatást fejt ki az ízületi porcokra és csökkenti az ízületi kopás megjelenésének gyakoriságát
 • hatékony az érzelmi labilitás és a memória zavarok fellépésének csökkentésében
 • a csonttörések szempontjából fokozottan veszélyeztetett nőknél hatékony az osteoporosis megelőzésében
 • csökken a bőr szárazsága, javítja a bőr vérellátását, kedvező hatást fejt ki a kollagén és a rugalmas kötőszöveti rostok állapotára
 • a csak ösztrogénnel történő kezelés kedvezően hat a szív-érrendszeri kockázatra
 • a kombinált, ösztrogén+progesztogén kezelés csökkenti a vastagbélrák kockázatát

Különleges helyzetek a Lenzetto® használata idején

Ha elfelejtette alkalmazni a Lenzetto®-t

Ha elfelejtette a szokásos időben alkalmazni a Lenzetto®-t, akkor amint eszébe jut, a spray-t fújja rá a bőrére, majd a következő nap folytassa a kezelést a megszokott időben. Ha már nagyon közel van a következő adag esedékes időpontja, akkor várjon és a szokásos időpontban alkalmazza a következő adagot. Ne alkalmazzon dupla dózist a kihagyott adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Nem várt vérzés
Ha a Lenzetto® mellett a progesztogént az orvos előírása szerint nem folyamatosan kell alkalmaznia, akkor havonta egyszer vérzés jelentkezik (úgynevezett megvonásos vérzés). Ha azonban váratlan vérzés, vagy vércseppek (pecsételő vérzés) jelentkeznek, és ez:

 • az első 6 hónap után sem szűnik meg
 • több mint 6 hónapos Lenzetto®-kezelés után kezdődik
 • a Lenzetto®-kezelés abbahagyása után is tovább folytatódik,

mihamarabb forduljon kezelőorvosához.

Terhesség
Fontos tudni, hogy a Lenzetto® nem rendelkezik fogamzásgátló hatással. A fogamzásgátlás szükségességéről és módjáról kérje ki kezelőorvosa tanácsát.
Ha Ön teherbe esik, azonnal hagyja abba a Lenzetto® alkalmazását és forduljon kezelőorvosához.

Ha műtét szükséges

A vénás vérrög kialakulásának valószínűsége nő, ha nagyműtét miatt hosszú ideig nem tud járni.
Ha Ön műtét előtt áll, tájékoztassa a sebészt, hogy a Lenzetto®-t használja. Lehetséges, hogy a Lenzetto® alkalmazását a műtét előtt 4–6 héttel le kell állítani a vérrögképződés kockázatának a csökkentése érdekében. Kérdezze meg kezelőorvosát, mikor kezdheti újra alkalmazni a Lenzetto®-t.

Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Többségük jellemzően enyhe, kis számban és a kezelés korai szakaszában (nagy része az első hónap során) lép fel, majd a későbbiekben enyhül vagy megszűnik.

Gyakori mellékhatások (10 -ből legfeljebb 1 pácienst érinthet)
Fejfájás, hasi fájdalom, hányinger, kiütés, viszketés, szabálytalan méhvérzés vagy hüvelyi vérzés, beleértve a pecsételő vérzést, súlynövekedés vagy súlycsökkenés.

Nem gyakori mellékhatások (100 -ból legfeljebb 1 pácienst érinthet)
Szédülés, szívdobogásérzés, hasmenés, emésztési zavar,folyadékvisszatartás miatt kialakuló duzzanat (ödéma), az emlő nyomásérzékenysége, mellfájdalom.

Ritka mellékhatások (1000 –ből legfeljebb 1 pácienst érinthet)
Migrén, kontaktlencse viselési nehézség, puffadás, hányás, a testszőrzet megerősödése, akne, fájdalmas menstruáció, a menstruáció előtt jelentkező kellemetlen tünetek, a mell megnagyobbodása.
További információt olvashat ebben a témában itt a betegtájékoztatóban.

Hogyan kell tárolni a Lenzetto-t?
Legfeljebb 25°C-on tárolandó, de túl hideg helyen, hűtőszekrényben, vagy fagyasztóban sem tárolható. Mivel etanolt tartalmaz, ami gyúlékony, fűtőtestektől és nyílt lángtól távol tartandó.
A dobozon és a tartály címkéjen feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a készítményt.
A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Az elhasznált tartályt adja le a gyógyszertárban – a környezet védelme érdekében ne a háztartási hulladékba dobja. 


 


<< Vissza a hirekhez