Korai menopauza és dohányzás

Egy bizonyos génvariánssal rendelkező nőkben a dohányzás a menopauza akár 9 évvel korábbi jelentkezését okozhatja.

Már számtalan okot adtak a kutatók arra, hogy ne dohányozzunk, most azonban a Pennsylvania Egyetem kutatói azt is bebizonyították, hogy az egy bizonyos génvariánssal rendelkező fehér nőkben a dohányzás a menopauza akár 9 évvel korábbi jelentkezését okozhatja.

A szakértők a Menopauseszaklapban publikált tanulmányukban arról számoltak be, hogy bár korábbi kutatások is kimutatták, hogy a dohányzás 1-2 évvel felgyorsítja a menopauzát, az új kutatás elsőként bizonyítja be azt, hogy a genetika és a dohányzás megnöveli a korai menopauza kockázatát. A kutatók fekete nőkben azonban nem mutatták ki a dohányzás, az adott genetikai variáns és a korai menopauza közötti összefüggést.
 
 
Bár a változó kor tünetei meglehetősen kellemetlenek lehetnek, a kutatók azt is hangsúlyozták, hogy ezen kívül a szívkoszorúér betegség, a csontritkulás és a bármilyen eredetű halálozás fokozott kockázatával is járhat. Ezzel magyarázható az, hogy a korai, átlagosan 50 éves kor előtt változó korba lépő nőkre több egészségügyi veszély leselkedik.
 
 A kutatás során 400 harmincöt és negyvenhét év közötti nőt követtek nyomon 14 évig. Az eredmények azt mutatták, hogy azok a nők, akik a CYP3A4*1B variánsait hordozták, és akik nem dohányoztak, átlagosan 13,91 évvel a kutatás kezdete után léptek a változó korba. A kocadohányosok és az erős dohányosok azonban átlagosan 11,36 illetve 5,09 évvel a kutatás kezdete után léptek a változó korba.
 
Azok a fehér nők pedig, akik a genetikai variánst hordozták, és erős dohányosok is voltak, körülbelül 9 évvel korábban léptek a változó korba, mint a genetikai variánst hordozó, de nem dohányzó nők. Dr. Butts szerint az eredmények jelentősen megváltoztathatják azt, ahogyan az orvosi közösség a nők reproduktív kockázatairól és a dohányzásról vélekedik.
 

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább