Hajhullás változókorban

A hormonális változások sok esetben hajhulláshoz vezethetnek.

A változókor a hajat is érinti. A petefészek működése szabálytalanná válik, majd leáll, s ezzel párhuzamosan az ösztrogén- és progreszteron-termelés is csökken, az androgén hormonok relatív aránya egyértelműen nő. A DHT-re érzékeny szőrtüszők sorvadásnak indulnak. Ellenszere külsőleges antiandrogén hatású, ösztradiol, illetve kortizon-tartalmú hajszeszes bedörzsölés lehet, vagy alapos kivizsgálás után hormontartalmú gyógyszerek (alfatradiol, a tesztoszteron DHT-vé való átalakítását végző enzimet gátló ösztrogén-származék), egyes fogamzásgátlók szedése is szóba jöhet. A kopaszodásra családi hajlamot mutató hölgyek jó, ha tudják, hogy itt csak az időben elkezdett és folyamatosan fenntartott kezelés segíthet, mert csak a még élő és működő szőrtüszők menthetők meg.


A női haj és a hormonok
 
A nők ösztrogén hormonjai meghosszabbítják, az androgének lerövidítik a haj növekedési (anagén) szakaszát. A nőknél a serdülőkor után a petefészek ösztrogén- és progeszteron-termelése a meghatározó, de nagyon kis mennyiségben androgének, tesztoszteron is termelődik a petefészekben és a mellékvesében. Ha valamilyen oknál fogva az androgének relatív túlsúlyba kerülnek, akkor az azokra, egészen pontosan a tesztoszteronból képződő dihidro-tesztoszteronra (DHT) érzékeny hajhagymák anagén fázisa lerövidül, és férfias (androgenetikus) hajhullás kezdődik. Ez a kopaszodás nőknél jóval ritkább, mint a férfiaknál. 
 
 
 
Szerencsére a nők nagy részénél - mintegy 70 százalékánál - ez a hajvesztés feminin típusú. Ez azt jelenti, hogy a fejen nagyjából egyenletesen ritkul a haj, nem képződnek kopasz foltok, mint a férfiaknál. A ritkulás nem a forgó és tonzúra területén, hanem a fejtető közepén vagy a választéknál indul el. Akkor szokott gondot okozni, ha olyan mértékű, hogy már a fejbőr is erősen áttűnik a hajon. A férfias vonásokat mutató testszőrzettel rendelkező nők hajlamosabbak az androgenetikus hajhullásra. Rájuk jellemzőbb az androgenetikus hajhullás másik, maszkulin típusa, amikor is a kopaszodás a férfiakhoz hasonlóan zajlik. A halántéknál és a tonzúra területén indul el. Ennek a jelenségnek kissé több figyelmet kell szentelni, mert hormonbetegség vagy daganat is okozhatja.
 
Házi Patika/dmd

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább