Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

A petefészek több ezer tüszőt tartalmaz, melyek mindegyikében egy megtermékenyítetlen petesejt található. Minden női ciklus elején az agyalapi mirigy (hipofízis) follikulus stimuláló hormont juttat a keringésbe, melynek hatására a tüszők egy része elkezd érni, majd közülük a leggyorsabb (általában egy, ritkán kettő vagy több) teljesen megérik. Érés közben a tüszők ösztrogént termelnek, az ösztrogénszint emelkedése jelzi a hipofízisnek, hogy a továbbiakban már nincs szükség több follikulus stimuláló hormonra.

 
Ha kellően megemelkedett a vérben az ösztrogénszint, a hipofízisben egy másik hormon termelése is megindul, a luteinizáló hormoné. Ez a hormon felelős az érett tüsző megrepedéséért, és a petesejt kijutásáért a tüszőből és egyben a petefészekből (ovuláció).
 
Ha nincs ovuláció, nincs teherbeesés. Ha a női ciklus során nem emelkedik meg az ösztrogének mennyisége a vérben, az agyalapi mirigy nem fog luteinizáló hormont termelni, vagyis az ovuláció és a teherbeesés lehetősége is elmarad.
 
 
 
Természetes folyamat
 
A tüszők száma a kor előrehaladtával fokozatosan csökken, részben a felhasználódás, részben a spontán pusztulás miatt. Emiatt idővel a női ciklus során kevesebb tüsző indul érésnek, ezek viszont kevesebb ösztrogént termelnek, ami miatt eleinte ritkábban, később egyre gyakrabban nem vagy késve indul be a luteinizáló hormon termelése, vagyis elmarad az ovuláció és késik a menstruáció is.
 
Menopauzában olyan kevés tüsző indul érésnek és termel ösztrogént, hogy a follikulus stimuláló hormon szintje nem csökken, hanem a korábbi maximális érték 10-20-szorosán stabilizálódik. A magas follikulus stimuláló hormon szintet teszik felelőssé a hőhullámokért és a rossz közérzetért.
 
Luteinizáló hormon nem fog termelődni, az ovuláció és a menstruáció pedig végleg elmarad.
 
Idő előtti menopauza
 
A menopauza a maga idejében és a maga korral összefüggő okaival természetes jelenség, azonban egyes műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek maguk is előidézhetik a korai menopauzát.
 
Hiszterektómia (nevezik totális uterusz exstirpációnak is). A hiszterektómia a méh egészének műtéti eltávolítása. Régebben a petefészkeket is eltávolították (ami azonnal posztmenopauzát hozott létre), ez ma már nem rutinszerű. Hiszterektómia után nincs többé menstruáció és teherbeesési lehetőség, a petefészek viszont aktív marad, ezért a természetes menopauzáig nem alakulnak ki annak tünetei.
 
Kemoterápia és sugárterápia. A daganatellenes kezelés menopauzát hozhat létre a kezelés időtartama, és egy, azt követő regenerációs időszak alatt, melynek hossza a kezelés hosszától és erősségétől függ. Korai petefészek elégtelenség. A nők körülbelül 1 százaléka 40 éves kor előtt eléri a menopauza állapotát. 
 
A korai petefészek elégtelenség hátterében genetikai és autoimmun tényezők állhatnak, de a pontos okot gyakran nem sikerül kideríteni.
 
Forrás: WebBeteg/dmd

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább