Fogfehérítő módszerek körképe

A hófehér fogsor az egészség és az ápolt megjelenés egyik záloga. Változatos módszerekkel te is elérheted!

Fogaid színét több tényező is befolyásolja. Az öröklött tulajdonságok határozzák meg, hogy mennyire vastag a fogzománcod, és milyen sötét az alatta húzódó réteg, a dentin. Életmódod is jelentős hatást gyakorol a fogak fehérségére. Egyes táplálékok és italok, mint a feketekávé és a kóla, a rendszeres dohányzás nemcsak a fogfelszínt változtatják sötét színűre, de a fog mélyebb szerkezetébe is behatolhatnak. A gyökérkezelt fogak idővel egyre inkább megsötétednek, és az életkor emelkedése önmagában is ezzel a kellemetlen jelenséggel jár együtt.

Nem kell beletörődnöd, hogy legszívesebben eltakarnád elszíneződött fogsorodat. Számtalan megoldás közül választhatsz, hogy visszanyerd önbizalmad és az egészséges mosolyt.
 
 
kép: OdontoDivas
 

Nézz körül a konyhában!
 
A legegyszerűbb, ám kevésbé látványos fogfehérítéshez otthon is megtalálod a segítséget. Szórj kevés szódabikarbónát a fogkefédre, és dörzsöld át vele a fogsorodat! Így eltávolíthatod a felszínét borító lepedéket, és fényesebbek lesznek a fogaid.
Az eperben található gyümölcssav leoldja a fogaid legfelső, egészen vékony rétegét. Kissé éretlen epret válassz a bedörzsöléshez, mert ennek nagyobb a tisztító hatása. A tökéletesebb eredmény kedvéért a két módszert érdemes ötvöznöd: az eperből készült pépet keverd össze kevés szódabikarbónával, és a masszával kend be a fogsorodat. Néhány perc várakozás után finoman dörzsöld át, és alaposan öblítsd le. Fontos, hogy a kezelést ne végezd túl gyakran, mert ekkor már a fogzománc is károsodhat.
 

Fogkrémmel a fehérségért
 
A gyógyszertárakban és a drogériák polcain számtalan különféle fogfehérítő fogkrém közül válogathatsz. Közös jellemzőjük, hogy a fogfelszínre lerakódott, elszíneződést okozó réteget távolítják el. Emellett hatékonyan szállnak szembe a lepedékkel, és megelőzik a fogkőképződést. Csekély mértékű, felületi sötétedést kezelhetsz velük, de a mélyebb réteget érintő, komolyabb problémára nem nyújtanak tökéletes megoldást.
Fő hatóanyaguk a nátrium- vagy karbamid-bikarbonát, melyből a fogmosás során oxigén szabadul fel, és ez reakcióba lép az elszíneződésért felelős vegyületekkel. Néhány fajtájuk szilícium-dioxidot tartalmaz, mely a fogak épségének veszélyeztetése nélkül szabadít meg a lepedéktől.
 
Egyes fogkrémek természetes összetevőket is rejtenek, ilyen a sarki zuzmó kivonata, mely egyszerre távolítja el a foltokat a fogfelszínről és pusztítja a fogszuvasodást okozó baktériumokat.
 
 
A legnagyobb sikert a fogorvos ígéri
 
A fogaid mélyebb rétegét is érintő elszíneződéstől a fogorvosi kezelések szabadítanak meg. Így sokkal látványosabb és hosszabban tartó hatást remélhetsz. A hatóanyagok sokkal koncentráltabbak, és az eljárás is hatékonyabb, mint az otthoni kezeléseké – természetesen a költségei is magasabbak.
 
A sín segítségével végzett módszer esetén fogaid ívéről minta készül, majd az ez alapján elkészített sínbe kerül a fehérítő anyag. A szerkezetet otthon, 7-8 éjszakán keresztül kell viselned, míg fogaidról eltűnik a sötétebb szín.
 
A lámpás megoldásnál a fogorvos felkeni a gélt a fogfelszínre, és az aktív oxigén elvégzi a fehérítést a speciális lámpa megvilágításának hatására. A lézeres technika korszerű eljárással, mindössze húsz perc alatt vezet eredményre. Első lépésben védőanyag kerül az ínyedre, majd a géllel bevont fogakat az orvos lézerfénnyel világítja meg. Ez a kezelés a mélyebb rétegekre is hatást gyakorol.
 
A fogorvosi kezelések előnye, hogy valóban tartós és látványos sikert eredményeznek. Fél- vagy egy éven belül nem kell megismételned az eljárást, és ennél is hosszabb marad a fehérség, ha az orvos által ajánlott fenntartó fogkrémet használod, valamint tartózkodsz a dohányzástól és a gyakori kávéfogyasztástól. A fogkő rendszeres, fogászati eltávolítása szintén hozzájárul, hogy hosszú távon is elégedetten nézhess tükörbe.
 

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább