A sport miatt korábban jön a menopauza?

Egy korábbi japán tanulmány szerzői azt állították, hogy az aktívan sportoló nőknél korábban kell számolni a menopauzával.

Egy korábbi japán tanulmány szerzői azt állították, hogy az aktívan sportoló nőknél korábban kell számolni a menopauzával. Ennek viszont ellentmond egy másik átfogó tanulmány, amely elképesztő adatmennyiség elemzése után jött létre.
 
107 ezer, 25-42 éves amerikai nővér töltött ki kérdőíveket kétévente több mint 20 éven át. Olyan kérdésekre adtak válaszokat, mint például hogy mennyi időt töltenek szabadidős sporttevékenységekkel (futás, biciklizés, úszás, jóga, aerobik, súlyzós edzés, stb.), vagy olyan magas intenzitású ház körüli teendőkkel, mint például a fűnyírás. Az alanyoknak bőrszínükről, életkorukról, iskolai végzettségükről, magasságukról, súlyukról, első menstruációjuk és terhességeik időpontjairól is nyilatkozniuk kellett. Ezen kívül megkérdezték azt is, hogy szednek-e fogamzásgátlót, átestek-e hormonterápián, dohányoznak-e, szednek-e a táplálékkiegészítőket és diétáznak-e. 
 
 

Nem függ össze a korai menopauzával az aktív sport
A kutatás több mint két évtizede alatt a részvevők közül 2786 nő tapasztalta meg a menopauzát 45 éves kora előtt. A tudósok a kutatás eredményeit összegezve arra jutottak, hogy sem az aktív sport, sem pedig a tizenévesen folytatott rendszeres mozgás nem mutatott összefüggést azzal, hogy valakinél korábban köszöntött be a menopauza.
 
Hogy valakinél pontosan miért kezdődik korábban a változókor, illetve milyen okok segítenek későbbre tolni ezt az időpontot, még vizsgálják a tudósok. De abban biztosak, hogy a sport nem segíti elő amenstruációelmaradását. Épp ellenkezőleg: a kutatás egyik résztvevője arra biztatja a nőket, hogy mozogjanak, maradjanak aktívak. A sport ugyanis számos egészségügyi előnnyel jár: csökkenti a diabétesz és a szívbetegségek kockázatát, valamint a mellrák és még jó néhány komoly betegség kialakulásának esélyét.
 
A menopauzát késleltető és elősegítő faktorok
A tudósok szerint késlelteti a menstruáció elmaradását a nőknél, ha több D-vitamint és kalciumot fogyasztanak, illetve ha több növényi fehérjét visznek be a szervezetükbe. Ha viszont dohányoznak és túl alacsony a testsúlyuk, akkor számíthatnak arra, hogy korábban jelentkeznek náluk a menopauza tünetei. 
 
Forrás: HáziPatika

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább