Azt hitte klimaxol, de terhes lett

Az idősebb nők hajlamosak elhinni, hogy bizonyos kor alatt nem eshetnek teherbe.

"Az idősebb nők hajlamosak elhinni, hogy bizonyos kor alatt nem eshetnek teherbe" - állítják a szakértők. "A meddőség és a kor kapcsolatának üzenete túl hangsúlyos" - véli a brit Családtervezési Egyesület.

 
Bár a termékenység csökken, a nők még mindig képesek teherbe esni 30-as, 40-es, sőt 50-es éveikben is. Az abortuszok aránya a 40-44 év közötti nők esetében megegyezik a 16 éven aluliak beavatkozási arányával Angliában és Walesben. 2008-ban 1000 nőből négynek volt abortusza, az imént említett korosztályokban.
 
Számos oka van annak, hogy miért választják a nők az abortuszt, beleértve a születési rendellenességeket is, amelyek sokkal gyakoribbak az idősebb kismamák esetében. "Bizonyíték van arra, hogy az abortuszok nagy részét azért kérik a páciensek, mert azt gondolják, idősebb korban már nem eshetnek teherbe" - állítja az Egyesület.
 
A Családtervezési Egyesület "Elképzelhető" címet viselő kampánya óvatosságra inti a 35 év feletti nőket, valamint felhívja a figyelmüket arra, hogy ha nem szeretnének teherbe esni, szedjenek fogamzásgátlót addig, amíg nincsenek túl a változókoron.
 
"Az üzenet, amely szerint a kor növekedésével a termékenység csökken, fontos, de gyakran eltúlozzák. Aránytalanul sokat hallani a tinédzserkori terhességekről" - mondta el Julie Bentley, az Egyesület ügyvezető igazgatója. "Ez téves üzenetet közvetít a nők és a társadalom felé, mely szerint a kor előrehaladtával a termékenység is csökken, így fiatalabb korban nagyobb az esély a terhességre." Hozzátette továbbá, "a nők nincsenek tisztában azzal, hogy egy védekezés nélküli éjszaka is nem kívánt terhességhez vezethet 30, 40 vagy akár 50 éven túl is.
 
A segélyvonalakon számos hívást kapunk olyan nőktől, akik döbbenten állnak a történtek előtt. Azt hitték, a kor megvédi őket a terhességtől." Általában minden fogamzásgátló módszer alkalmazható 35 év felett is.
 
Legmagasabb a termékenységi rátája a 30-34 év közötti nőknek, 1000 nőből 113-nak születik egészséges babája. A 40 és annál idősebb nőknél ez az arány megkétszereződött 1988 óta. 2008-ban 26 ezer gyermeket hoztak világra ebben a korcsoportban, a Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai alapján.
 
"Sok idős nő megdöbbenten áll a nem kívánt terhessége előtt. Azt feltételezik, hogy a tünetek és a szabálytalan időszakok a klimax miatt vannak, és megdöbbennek, mikor kiderül, hogy valójában terhesek" - mondta el Emily James, a brit Terhességi Tanácsadó Szolgálat munkatársa. Hozzátette továbbá, "rendkívül fontos, hogy a nőket minden életkorban tájékoztassák, támogassák és a megfelelő tanácsadással lássák el, hogy eldönthessék, megtartják-e a terhességet."
 
Forrás: Babaszoba

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább