Menopauza alatt is teherbe lehet esni

Ameddig nem áll le teljesen a peteérés, addig teherbe is lehet esni.

A klimax sokak számára egyet jelent a terméketlenséggel, ezért úgy gondolják, ekkor már nincs is szükség fogamzásgátlásra. Pedig a menopauza hosszú évek alatt megy végbe, és amíg nem áll le teljesen a peteérés, addig teherbe is lehet esni.

 
Klimax alatt a legtöbben azt az időszakot értik, amikor már megszűnt amenstruációés a peteérés, így már a teherbeesés esélye sem fenyeget. Igen ám, de a menopauzának ez csupán az utolsó állomása, a posztmenopauza. Ezt megelőzi még a pre- és a perimenopauza is. Előbbi során csupán a progeszteron mennyisége csökken, később már az ösztrogéné is. Igazi klimaxról akkor beszélhetünk, ha már 1 éve nem jelentkezett menstruáció. Addig azonban lehet peteérés, tehát megtermékenyítés is - főleg a premenopauza fázisában -, így nagyon fontos ekkor is gondoskodni megfelelő fogamzásgátlásról. De vajon mely típusúfogamzásgátlómódszerek a legideálisabbak az érettebb korosztálynak? A kérdésre Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza válaszol.
 
Hogyan kell védekezni?
Az érettebb nők is ugyanolyan lehetőségek közül választhatnak, mint a fiatalabbak, ám a magasabb trombózisveszély miatt az idősebbeknek már nem nagyon ajánlják a magasabb hormontartalmú és a két komponensű készítményeket. Éppen ezért már 40-45 éves kor körül érdemes más módszert választani a fogamzásgátló tabletták helyett. Általánosságban elmondható, hogy az első szakaszban tovább folytatható az addigi védekezés, ám a második szakaszban - amikor már jelentkeznek a tipikus tünetek, például a hőhullámok - már érdemes felkeresni egy nőgyógyászt, mivel váltásra lehet szükség.
 
A legjobb módszerek
Ahogy fent már említettük, a fogazásgátló tabletták szedését a második szakaszban a nagyobb trombózisrizikó miatt már nem ajánlja a legtöbb nőgyógyász. Ha mégis ragaszkodnánk ehhez a módszerhez, akkor inkább az egy komponensű - csak progeszteront tartalmazó - készítményeket javasolják.
 
Az idősebbek előszeretettel teszik le a voksukat a spirál mellett, hiszen ez fizikai akadály képez a megtermékenyítésnek. A hormontartalmú változatok még nagyobb biztonságot eredményeznek, ráadásul a vérzészavarokra is megoldást jelenthetnek. A spirál 3-5 évig maradhat a méhben, ám le- és kivétele az orvos feladata.
 
A spermicid - vagyis spermaölő - szerek egyre elterjedtebbek manapság, és kúp vagy hüvelykrém formájában használhatóak. Ezek hormonmentes készítmények, a hátrányuk viszont az, hogy alacsonyabb PEARL index-szel rendelkeznek, tehát nem ezek a leghatékonyabb készítmények a nem kívánt terhesség megelőzésére.
 
Forrás: HáziPatika
 

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább