Nő a szívbetegség esélye korai menopauzánál?

Az 50 éves kor előtt bekövetkező menopauza a szívbetegség megnövekedett kockázatának teszi ki a hölgyeket.

Hogyan érinti a női szívet?

Az 50 éves kor előtt bekövetkező menopauza a nem halálos kimenetelű szívbetegség megnövekedett kockázatának teszi ki a hölgyeket – s minél előbb érkezik a változókor, annál nagyobb a női szívre gyakorolt kockázat.
 
 
Úgy tűnik, a korai menopauza megnöveli a nem halálos szívbetegségek kockázatának esélyét a nőknél. Minél korábban jelentkezik a változókor, annál nagyobb a rizikó. A kutatók több mint 300 ezer hölgy adatait elemezték, akik 15 tanulmány alanyai voltak világszerte. Rájöttek, hogy azok a nők, akik 50 éves koruk előtt elérték a menopauza időszakát, hajlamosabbak voltak a nem halálos kimenetelű szívproblémára, így szívroham, angina vagy stroke fordult elő náluk.
 
A jelentést a The Lancet: Public Health szaklapban közölték. Azok a nők, akik 40 év alatt korai menopauza jeleit tapasztalják, kétszer nagyobb eséllyel néznek szembe valamilyen szív- és érrendszeri problémával 50 és 51 éves koruk között, amelyet a standard kialakulási időszaknak tartanak. Korábbi kutatás kimutatta, hogy összefüggés van a korai menopauza és a halálos kimenetelű szívproblémák között – magyarázták a tanulmány szerzői.
 
„A kapcsolat a nem halálos szíveseményekkel eddig nem volt teljesen tiszta” – hangsúlyozta Gita Mishra. – “A dohányzás, az elhízás vagy a túlsúly, valamint az alacsonyabb képzettség ugyancsak erősítheti a korai menopauza és a szív- és érrendszeri betegség kockázatát a nőknél.”
 
Dongshan Zhu, az egyetem közegészségügyi doktorjelöltje és a tanulmány vezetője szerint az eredmények jelentős klinikai és közegészségügyi következményekkel járnak.
 
“Ha a szakemberek azonosítják a korai menopauza miatt veszélyben levő hölgyeket, lehetőséget kapnak arra, hogy orvosukkal együtt figyelemmel kövessék állapotukat, s aktívan kezeljék a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit” – emelte ki Gita Mishra, a tanulmány senior szerzője, az ausztráliai Queenslandi Egyetem Egészségügyi Iskolájából. – A korai klinikai diagnózis segít javítani a teljes szív- és érrendszeri egészséget a menopauza utáni években.
 
Forrás: NapiDoktor.hu

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább