Hogyan növelhetjük ellenálló képességünket?

Az immunrendszer szerepe most rendkívül fontos a koronavírus elleni védekezésben.

A 2019-nCoV nevű új típusú koronavírus ellen eddig sajnos még nem sikerült védőoltást kidolgozni. Ennek hiányában a megelőzés érdekében jelenleg annyit tehetünk, hogy odafigyelünk a kézhigiéniára, kerüljük a tömeget és ügyelünk rá, hogy immunrendszerünk erős maradjon. Sokan ilyenkor elsősorban a táplálékkiegészítők szedésére gondolnak, ám egészséges emberek esetében az ellenálló képesség növelésének nem ez az elsődleges módja.

 

 
Az erős immunrendszer szerepe
 
Fontos, hogy az immunrendszer erős legyen, ugyanis jól működő ellenálló képesség mellett a legtöbb kórokozó kevesebb eséllyel képes megbetegíteni a szervezetet.  Az új típusú koronavírusról még nem tudunk mindent, de bizonyára ez a helyzet e kórokozó esetében is. Bár nem garantál biztos védettséget egyetlen betegség esetében sem, az erős immunrendszer könnyebben és eredményesebben veszi fel a harcot a kórokozók legtöbbjével szemben, érdemes tehát kellő figyelmet fordítanunk arra, hogy megfelelő működése biztosítva legyen. Mit tehetünk ennek érdekében?
 
Rendszeres testmozgás
 
A rendszeres testmozgás nemcsak a fizikai erőnlétet javítja, hanem az immunrendszernek is javára válik. A legmegfelelőebbek erre a célra az állóképességet javító sportok, mint a kocogás, úszás, kerékpározás vagy gyaloglás. A teljesítménysportok űzése azonban hátrányos, ahogyan az is, ha valaki egyáltalán nem végez fizikai aktivitást.
 
Kiegyensúlyozott táplálkozás
 
Az egészséges, változatos étrend fontos tápanyagokat szolgáltat az immunrendszer számára és ezzel növeli az ellenálló képességet. A zöldségek és gyümölcsök sok antioxidánst tartalmaznak, amelyek harcolnak a szabad gyökökkel szemben és így vesznek részt a sejtkárosodásokkal szembeni védekezésben. Az A-, a C- és az E-vitamin bizonyos immunsejtek képződését és aktivitását támogatja, ezek a vitaminok megtalálhatóak például a répában (A), a paprikában (C) és a növényi olajokban (E). Az ásványi anyagok közül elsősorban a vas, a cink és a szelén játszik fontos szerepet az immunrendszer működésében.
 
Lehetőség szerint tartózkodjon sokat a friss levegőn! D-vitamin-szükségletünk jelentős részét szervezetünk saját maga állítja elő napfény hatására. Ezért tanácsos minél több időt a szabadban, friss levegőn tölteni jó időben, tavasztól őszig természetesen megfelelő fényvédelem mellett.
 
Tanulja meg kezelni a stresszt!
 
A tartós stressz gyengíti az ellenálló képességet, ezért figyeljen oda rá, hogy a stresszhatásokat pihenéssel, lazítással, relaxálással, légzésgyakorlattal kiegyensúlyozza!
 
Aludjon eleget!
 
Aludjon eleget, az alváshiány ugyanis gyengíti az immunrendszert. Számos tanulmány igazolta, hogy az alváshiány drasztikusan csökkenti az immunsejtek számát. Az, hogy kinek mennyi alvásra van szüksége, egyénenként változó, átlagosan azonban egy egészséges felnőtt éjszakánként 7-9 óra pihentető alvást igényel.
 
Kerülje a káros szenvedélyeket!
 
Kerülje az alkoholt! A túl sok alkohol fogyasztása is gyengíti az ellenálló képességet.
 
Daganatkeltő hatása mellett a dohányzás, az alkalmankénti is, gyengíti az immunrendszert. Azáltal, hogy kiszárítja a légutak nyálkahártyáit, kedvez a gyulladásos folyamatoknak és akadályozza a légutak természetes tisztulási mechanizmusát.

Táplálékkiegészítőt csak indokolt esetben!
 
Normál esetben egy egészséges ember kiegyensúlyozott táplálkozással fedezni tudja szervezete teljes tápanyagszükségletét, így vitamin- és ásványianyag-pótlásra nincs szüksége. Ezek az anyagok természetes formában (élelmiszerek) tudnak a legjobban hasznosulni a szervezetben.
 
Valamennyi vitaminra és ásványi anyagra vonatkozóan szakértők meghatározták a napi ajánlott beviteli mennyiséget. A maximálisan fogyasztható mennyiséget nem tanácsos túllépni, hiszen ettől az immunrendszer nem lesz erősebb, sőt a túladagolás is éppúgy ártalmas lehet, mint a vitaminhiány. A szükséges tápanyagokat a legjobb természetes úton (élelmiszerek formájában) bevinni a szervezetbe, egészséges egyén esetében az ajánlott beviteli mennyiséget nem túllépve. Az immunrendszer így tud a legideálisabb hatásfokon működni.
 
Bizonyos helyzetekben szükség lehet táplálékkikegészítők szedésére, például krónikus hiányállapot fennállása esetén, terhesség során és szoptatási időszakban. Az immunrendszert gyengítik az anyagcsere-betegségek – mint például a cukorbetegség –, a HIV-fertőzés, a műtétek, a sugárterápia és a citosztatikumok (daganatos sejtek osztódását gátló gyógyszerek), valamint a fájdalomcsillapítók hosszú távú szedése. Ezekben az indokolt esetekben a vitaminokat és ásványi anyagokat táplálékkiegészítők formájában orvosi javaslatra és az ő utasításainak megfelelően adagolva kell bevinni.
 
Forrás: WebBeteg

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább