Szuperételek nőnek

Kifejezetten női szempontok szerinti válogatás következik: mit érdemes gyakran fogyasztaniuk a nőknek és miért.


Bab
Egy harvardi kutatás szerint azoknál a nőknél, akik hetente legalább kétszer fogyasztottak babot és lencsét, 34 százalékkal csökkent a mellrák kockázata, szemben azokkal, akik havonta csak egyszer ettek belőlük. Valószínűleg a fitoszterinek kedvező hatása áll a háttérben. Ezt tartják a 40 feletti nők számára a legideálisabb étrendnek.
 
 
Joghurt
Az alacsony zsírtartalmú joghurt mindenki számára nagyon egészséges, de nőknél különösen fontos. Nőknél ugyanis nagyobb valószínűséggel alakul ki csontritkulás, mint a férfiaknál. Különösen a menopauza időszakában, az ösztrogén szint csökkenésével válik égetővé a probléma.
Az alacsony zsírtartalmú vagy görög joghurt rendszeres fogyasztása biztosítja, hogy elegendő mennyiségű kalcium kerüljön a szervezetünkbe. Ráadásul a joghurt tele van probiotikummal is.
 
Paradicsom
A nők az ajánlott napi A-vitamin mennyiség több mint felét fedezi egy csésze apróra vágott paradicsom. Az A-vitamin kulcsszerepet játszik az egészséges bőr fenntartásában, a pattanások leküzdésében, valamint a ráncok megszabadításában vagy legalábbis késleltetésében. A paradicsomban található antioxidáns likopin hat jótékonyan a bőrre, ami még az immunrendszerre is jótékonyan hat, védi a szemet, felveszi a harcot az emlőrák és a szívbetegségek kialakulásában is.
 
Áfonya
A fekete áfonya, különösen gazdag antioxidánsban. Kiválóak ráncokra, frissen tartják az agyat, rákmegelőző szerepük van, az úgy nevezett antocianinoknak köszönhetően. Készítsünk egy salátát áfonyából, szamócából, málnából.
 
Lenmag
Gazdag ösztrogénszerű vegyületekben, az úgynevezett lignánokban, ami egy potenciális fegyver az emlőrák ellen. Egy tavalyi kutatás kimutatta, hogy az emlőrákban szenvedő nők lenmagban gazdag étrendje lelassította a daganat növekedését. Legegyszerűbb módja a lenmag fogyasztásnak, ha a reggeli gabonafélékhez hozzáadjuk.
 
Dió
Állatokon végzett kutatás mutatta ki, hogy a dió csökkenti az emlő- és prosztatarák növekedését. Jótékonyan hat cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, a stroke megelőzésében.
 
Lazac
Fontos tápanyag a benne található omega-3 zsírsavak miatt. Az omega-3 csökkenti a szervezet gyulladását és javítja az agy működését. A lazac D-vitamint is tartalmaz, ami vizsgálat szerint, 50 százalékkal szorítja vissza az emlő-, vastagbél- és petefészekrák kialakulását.
 
Teljes kiőrlésű gabona
A rost hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez, javítja az anyagcserét és egyensúlyban tartja a vércukorszintjét.
 
Forrás: BabaSzoba

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább