50 felett így lehet fogyni

Változókor idején nehéz elkerülni a súlygyarapodást: évente átlagosan 6,8 kilót szednek magukra az ötvenes-hatvanas éveikben járó nők. Pedig néhány kisebb változtatással megelőzhető az időskori elhízás.

MÉDIAFIGYELÉS - 2020. 06. 05. - HÁZIPATIKA - 50 FELETT ÍGY LEHET FOGYNI

 
A változókorban tényleg nehezebbé válik a súlycsökkentés, de nem lehetetlen - szakértői tanácsokkal próbálunk ebben mi is segíteni.
 
Kardió helyett intervallumedzés
Kutatási eredmények is arra utalnak, hogy kardióedzés helyett érdemes inkább a magas intenzitású intervallumedzést (HIIT edzést) kipróbálni. Ez utóbbi ugyanis hatékonyabban segíti a zsírégetést és az izomépítést, mint az alacsonyabb intenzitású kardiózás. 65 éves kor felett pedig azért is különösen ajánlott, mert az állóképességet is növeli.
 
Súlyzós edzések
Az izomtömeg növelése a csökkenő ösztrogénszint miatt nem könnyű, de a fent említett HIIT- és a súlyzós edzések kombinálásával látványos eredményeket lehet elérni. Sokan tartanak a súlyzóktól, pedig a jól felépített súlyzós edzések segítenek megakadályozni az izomvesztést és azanyagcserelelassulását is.
 
 
Több protein
Érdemes étkezésenként 20-25 gramm protein bevitelére törekedni, mert meghosszabbítja teltségérzetet és mérsékli a kívánósságot. Így hosszabb távon a súlycsökkentésben is segít. Emellett a megfelelő proteinbevitel nagy szerepet játszik abban is, hogy izomtömegünket a kor előrehaladtával is hatékonyabban megőrizhessük.
 
Kevesebb kalória
Negyvenes évektől kezdve folyamatosan lassul az anyagcsere, így évtizedenként 200 kalóriával kell csökkenteni a napi kalóriabevitelt. Például, ha egy negyvenéves nőnek még 1800 kalória a napi szükséglete, akkor 50 évesen 1600, hatvanas éveiben 1400, 70 éves korára pedig már csak 1200 kalóriát kell bevinnie. A kalóriák figyelése egyébként a súlycsökkentésben is fontos szerepet játszik - csak a sport nem elég!
 
Hidratálás
Naponta legalább 6-8 pohár víz fogyasztása ajánlott, megnövelt fizikai aktivitás esetén azonban ennél többre lesz szükség. Erre persze nem könnyű odafigyelni egy-egy zsúfolt nap során, de már erre a célra is léteznek mobilapplikációk.
 
Rostbevitel
Menopauza idején különösen fontos az elegendő zöldség és gyümölcs fogyasztása, főként a rosttartalom miatt. Napi 25-30 gramm rosttal ugyanis fenntartható az emésztés egészséges működése, és a teltségérzethez is hozzájárul.
 
Forrás: HáziPatika

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább