A menopauza szakaszai

A premenopauza, perimenopauza, menopauza, postmenopauza szakaszai.

MÉDIAFIGYELÉS - 2020. 07. 16. - WEBBETEG - A MENOPAUZA SZAKASZAI - PREMENOPAUZA, PERIMENOPAUZA, MENOPAUZA, POSTMENOPAUZA 

A menopauza megjelölés nem egy betegségről, hanem a nő életében idővel bekövetkező élettani, hormonális, természetes változások meghatározott életszakaszáról szól. A nők életük megközelítőleg egyharmadát a menopauzát követően élik le. 

 
Menopauza alatt az utolsó menstruációt értjük, melyet további nem követ. A köznépi, valamint az orvosi szóhasználat is menopauza alatt az egész, vérzés utáni, posztmenopauzális életszakaszt is érti.
 
A perimenopauzától a menopauza kialakulásáig 
 
Az utolsó menstruáció előtt már évekkel, amely időszakot perimenopauzának nevezünk,- élettani hormonális változások és tünetek kezdődhetnek. Az utolsó egy-két évet premenopauzának nevezik, ez az utolsó vérzéssel ér véget. A tüszőhormon termelés hullámzóvá válik, megszűnik az ovuláció, és a sárgatest hormon termelése. A tüszőérlelő (FSH) és sárgatest érlelő (LH) hormonok szintje a vérben emelkedik, amelyek így nem javítják már a kihagyó petefészek működést. A vérzés gyakran erőssé és pontatlanná válik, inkább a 25-26 napos ciklus a jellemző. Ezt nevezzük görög eredetű szóval klimaktériumnak, azaz változókornak, amely majd a vérzéshiányos életkorba, a menopauzába vezet. Átmenetileg kiegyensúlyozatlan tüszőhormon túlsúly jöhet létre, majd kialakul a végső tüszőhormon hiány, a vérzés megszűntével a posztmenopauza. Hazánkban a menopauza az 50-52. életév körül következik be.
 
 
A változókort kísérő kellemetlen tünetek 
 
A változókor sok esetben kellemetlen, de csak átmeneti tünetekkel jár. Ezek súlyossága eltérő lehet a különböző etnikai, szociális, gazdasági és kulturális alapú népcsoportok között. A tünetek fél évtől akár több éven át is jelentkezhetnek. Néha olyan súlyosak is lehetnek, hogy jelentősen zavarhatják a megszokott életvitelt és életminőséget. A csökkent, majd megszűnő tüszőhormon-termelés leggyakoribb változókori tünetei a
 
  • hőhullámok, 
  • éjszakai izzadás, 
  • alvászavarok, 
  • ingerlékenység, 
  • bőr szárazabbá válása és feszességének csökkenése,
  • hüvelyszárazság, 
  • kellemetlenebb szexuális együttlét, 
  • szemszárazság 
  • és a koncentrációs képesség csökkenése.
 
A tüszőhormon hiányának legfontosabb késői következményei a csontritkulás, az ezzel összefüggő fokozott csonttörési hajlam, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedése.
 
A változókor okozta tünetek kezelése és megelőzése 
 
A változókorban lévő nők mintegy 30%-a panaszmentesen, vagy enyhe, átmeneti tünetekkel jut át ezen az időszakon. Fontos hangsúlyozni az egészséges életmód különös fontosságát ebben az életszakaszban.
 
Fontos lenne a 
  • dohányzás abbahagyása, 
  • az alkoholfogyasztás mérséklése, 
  • az egészséges táplálkozás vagy diéta betartása, 
  • a testsúly rendszeres ellenőrzése, 
  • a kisebb mennyiségű, de napi négyszeri-ötszöri étkezés
  • és a fokozott testmozgás szükségessége.
Mindez az életmód megváltoztatásával együtt jót tesz a fizikai és lelki egyensúly megtartásának. 
 
Ha a menopauzális tünetek kifejezetten rontják az életminőséget, esetleg a csontritkulás korai tünetei is bizonyíthatók, szóba jön a hiányzó petefészek működés tüszőhormonjának átmeneti gyógyszeres pótlása. A hormonpótlás szükségessége indoka, ellenjavallata, a pótlás időtartama, hormontípusa, dózismennyisége az elmúlt ötven év során nagy szemléleti, tapasztalati és javallati változásokon ment keresztül.

A menopauzális hormonterápia
 
A menopauzális hormonterápia a tüszőhormon hiánya miatt keletkezett vagy súlyosbodott tünetek, kóros állapotok megelőzése és kezelés céljából adott tartós tüszőhormon vagy tüsző és sárgatest hormonkezelést jelenti. Hormonadásra csak a tünetek súlyosságának függvényében van szükség. Addig kell csak folytatni, amíg azok panaszt okoznak.
 
Önmagában alkalmazott tüszőhormon adás csak korábban méheltávolított betegnél indokolt a méhnyálkahártya túlburjánzás, esetleg rosszindulatúság kialakulása elkerülése érdekében. Méhhel rendelkező nő csak sárgatestszerű hormonnal kiegészítve (gesztegén) kaphat tartós (kombinált) tüszőhormon kezelést a méhnyálkahártya védelmére. Mindezt célszerű minél hamarabb elkezdeni, lehetőleg a vérzés elmaradásától számított 10 éven belül és a hatvanadik életév előtt. A menopauza korai korszakában elkezdett kezelés nem csak a gyötrő tüneteket szünteti meg, hanem segít megelőzni a csontritkulást, és csökkenti a keringési betegségek kialakulását.
 
Késői megkezdéssel az esetleges következmények kockázata magasabb. Az időben megkezdett, megfelelő hormon pótlásának az alábbi kedvező hatásai lehetnek:
  • a vegetatív megvonásos tünetek elmúlása,
  • a csontállag megőrzése, 
  • könnyebben tartható az ideális testsúly, 
  • vizelet megtartási panaszok csökkenése, 
  • hüvelyhám sorvadás kivédése, 
  • szexualitás megtartása, pszichés panaszok csökkenése.
 
Ellenjavallt a hormonpótlás korábban diagnosztizált emlőrák esetén, bizonyított thrombus hajlam vagy lezajlott thrombózis esetén.
 
Forrás: WebBeteg

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább