Így tartom a súlyom 50 felett

Miért hízhatunk fokozottabban a változókorban?

MÉDIAFIGYELÉS - 2020. 08. 17. - HÁZIPATIKA - "ÍGY TARTOM A SÚLYOM 50 FELETT"

 
Gabi 52 éves, a saját vállalkozását építi, bomba jó formában van és simán letagadhatna akár tíz évet is, de persze esze ágában sincs. Jól érzi magát a bőrében, és a 38-as méretű ruháiban, és nem titkolja, mindennap komolyan tesz azért, ahogyan kinéz. Elmondta, hogyan cselezi ki a menopauzával járó súlygyarapodást.
 
"Imádok enni, ahogyan a barátaim is, szinte nincs olyan találkozónk, aminek valamilyen formában ne lenne köze a jó ételekhez. Ha étterembe megyünk, ritkán fordul elő, hogy ne kóstolnánk végig egymás ételeit vacsora közben. A kulináris kíváncsiság jegyében általában osztozunk a csábító illatú, szemrevaló előételeken vagy desszerteken" - vallja be interjúalanyunk, Gabi.
 
Mint mondja, nem kell nagy zabálásokra gondolni, de: "Egy idő után feltűnt, hogy már nem ehetek annyit, mint régebben, ugyanis elkezdtem kényelmetlenül érezni magam a nadrágjaimban. A környezetemnek eleinte nem tűnt fel, de én éreztem, hogy hiába mozgok hetente többször is, ez már nem elég ahhoz, hogy megfékezzem a kilók ragaszkodását. Azt is megfigyeltem, hogy ha kalóriadúsabbat ettem akár ebédre, akár vacsorára, kínzó fáradtság tört rám, alig bírtam magammal. Elkezdtem jobban figyelni a testem jelzéseire, például rájöttem, mik azok az ételek, amiktől különösen lecsökken az energiaszintem" - mesélte a lány.
 
Gabi elhatározta, tudatosabban figyel arra, hogy mit eszik. Nála hosszú távon az vált be, hogy korlátozta a keményítőtartalmú ételek, a szénhidrátok fogyasztását. Cukrot már régen nem eszik, és csökkentette a sajt, a hús és a feldolgozott ételek bevitelét is. "Imádom a sushit, ami sok nehéz pillanaton segített át. Bevezettem a dietetikusok által örökké ismételt napi ötszöri zöldség-gyümölcs adagot, amitől sokkal energikusabb lettem.  A baráti kajálások továbbra sem szűntek meg, csak átalakultak. Igyekszünk olyan helyeken enni, ahol minőségi alapanyagokból egészséges fogásokat készítenek, és igen, mostanában már nem esszük magunkat degeszre, de attól még az ízek élvezete megmaradt" - mesélte.
 
 
A mozgás legyen az életünk része
Emellett azonban az edzéseket sem lehet megúszni. "Szerintem a genetikai örökséget 35 év fölött ki lehet dobni az ablakon, ezt úgy értem, hogy minden olyan középkorú nő, aki jól néz ki, az minden áldott nap tesz is valamit a testéért. Ebben rengeteg munka van. Én például mindenkit csodálok, aki fut, de bevallom, nekem a futást nem sikerült megszeretnem. Márpedig mozogni muszáj, ezért olyan edzésformát kerestem, amit szívesen, élvezettel csinálok. Nekem a biciklizés, a tempós séta és a jóga jött be. Viszont ezeket - felváltva persze - mindennap csinálom. Van olyan nap, amikor csak 20-30 perc jóga vagy egy rövidebb tempós séta fér bele, de igyekszem minden nap mozogni. A jóga egyébként nekem a stressz leküzdésében is sokat segít" - magyarázta.

Tényleg a változókor miatt hízunk?
A súlygyarapodás az egyik leggyakoribb jelenség a változókorban lévő nők körében, akik átlagosan 2 kilós hízásról szoktak beszámolni a menopauzába lépve. Ausztrál szakértők legutóbbi, 2017-es vizsgálata azonban egybecseng az American Journal of Epidemiology című szaklapban korábban megjelent eredményekkel, amelyben háromezer változókorban lévő nő vett részt, és amelyben nem sikerült egyértelmű összefüggést kimutatni a súlygyarapodás és a menopauza között. A vizsgálatok szerint a hízás inkább a kevesebb fizikai aktivitásnak köszönhető.
 
Az orvosok és dietetikusok azt javasolják, hogy aki elhízott vagy hízásnak indult, napi 400-600 kalóriával csökkentse az energiabevitelét és mozogjon rendszeresen, ami napi 20-30 perc aktivitást jelent. A mozgás - legyen az úszás, gyaloglás, jóga vagy biciklizés, de beleszámít a játék is a gyerekkel! - növeli az energiát, segíti az éjszakai alvást, a hangulatot, illetve az általános közérzetet is javítja. A szakemberek szerint érdemes gyakran ellenőrizni a derékbőségünket, ugyanis ha növekedésnek indul, akkor fokozódik a cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásának kockázata.

Turbózzuk fel az étrendünket
Érdemes gondoskodni a kalcium, a D-vitamin és a magnézium pótlásáról. Ezek segítenek csökkenteni a csontritkulás kockázatát, hozzájárulnak a megfelelő energiaszint eléréséhez és a jó alváshoz is. Egyes kutatások szerint az ösztrogéndeficit okozta tüneteket olyan természetes források segítségével is mérsékelhetjük, mint a szója, az E-vitamin (ami megtalálható például a tökmagban) vagy a lenmag. A jó alváshoz hozzájárul még a melatonin hormon is, amely azonban természetes formában csak csekély mértékben fordul elő, ezért érdemes szakemberrel konzultálni a pótlásáról.
 
Tehát a titkos recept, amivel a menopauzát is ki lehet cselezni: jó étrend, rendszeres testmozgás, stresszoldás. Ezek együtt hozzájárulnak ahhoz, hogy a súlyunkat könnyebben kordában tartsuk.
 
Forrás: HáziPatika

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább