45 feletti nő?

Erre a 11 tünetre nagyon figyeljen!

45-50 éves kor felett, a menopauzával megszűnik a nők korábbi relatív védettsége a szív-érrendszeri betegségekkel szemben. Melyek azok a tünetek, amelyeket ajánlott azonnal kivizsgáltatni?


A nőknek figyelniük kell önmagukra is
- A nők sokszor hajlamosabbak legyinteni a tüneteikre, talán tovább halogatják az orvosi vizitet, mert arra várnak, hogy a panaszaik elmúljanak. Az is előfordul, hogy mintegy védekezésképpen minden gyanút keltő tünetet a stresszre, a túlhajszoltságra fognak, ami természetesen valóban sokszor okoz akár komoly gondokat – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta. - Van azonban néhány olyan jel, amelyet mindenképpen komolyan kell venni, és egy kardiológiai vizsgálatsorozattal utána kell járni, nem szív-érrendszeri okok állnak-e a háttérben.
 
11 tünet, amellyel érdemes orvoshoz fordulni
1. Szorongás, nyugtalanság
 
Mind a tartós szorongás, mind az akut nyugtalanság olyan tünet, amelyet akár több szakorvossal is érdemes kivizsgáltatni. A szívinfarktuson átesett betegek gyakran számolnak be arról, hogy kifejezetten erős nyugtalanságot tapasztaltak az esemény előtt. Természetesen ez az általános tünet nem minden esetben utal szívbetegségre, sokszor "csak" pszichés jelzés, amelyet azonban szintén kezelni kell.

2. Mellkasi diszfomfort
 
A diszkomfort kifejezés arra utal, hogy nem csupán a kifejezett mellkasi fájdalom lehet a szívprobléma jelzője. Sőt, a HEART magazin korábbi publikációja (Acute Coronary Syndromes Sex-related Differences in the Presentation, Treatment and Outcomes among Patient with Acute Coronary Syndromes) szerint a nők 10 %-a nem tapasztalt mellkasi tünetet a szívinfarktus jelentkezésekor. Akik mégis, azok sokszor égő érzésről, nyomásról, szorításról számoltak be. Ugyanakkor a mellkasi fájdalom oka csak nagyon ritkán szívinfarktus.
 
 
3. Köhögés
 
A tartós köhögés és a zihálás is utalhat szívbetegségre.

4. Szédülés
 
A szédülés, a zavarodottság, a kábaság, vagy esetleg az ájulás mindenképpen olyan tünetek, amelyeket kardiológiailag is ki kell vizsgálni.

5. Kimerültség
 
Különösen a nők közt gyakori, hogy szokatlanul erős fáradtságot éreznek a szívinfarktus előszobájában, de a tartós kimerültség mögött is állhat kardiológiai ok, például szívelégtelenség.

6. Hányinger, étvágytalanság
 
Gyomorpanaszok, akár hányás is jelentkezhet az infarktus tüneteként.
 
7. Fájdalom egyes testrészekben
 
A mellkasban kezdődő fájdalom gyakran áthúzódik a vállakra, karokra, nyakra, állkapocsra, felső hátra vagy gyomorra, persze, ha és amennyiben jelentkezik egyáltalán mellkasi panasz. A tipikusabbnak gondolt bal karba kisugárzó fájdalom sem minden esetben alakul ki.

8. Gyors vagy szabálytalan pulzus
 
Egy-egy nagyobb dobbanástól, vagy fizikai-lelki terhelés után jelentkező gyors szívveréstől nem kell megijedni, ha azonban ezek a tünetek gyakran visszatérnek vagy más panaszok is társulnak hozzájuk, mindenképpen kardiológushoz kell fordulni. Utána kell járni ugyanis, nem szívelégtelenség vagy szívritmuszavar okozza-e a tüneteket. Ha pedig más akut, erős tünet mellett vannak jelen a pulzusproblémák, akkor azonnal segítséget kell hívni.
 
9. Légszomj
 
Jellemző kardiológiai tünet lehet a légszomj, amikor gyakorlatilag minimális terhelés mellett úgy érezzük, csak kapkodni tudjuk a levegőt.
 
Nem feltétlenül jár erős mellkasi fájdalommal az infarktus. Olvasson tovább!

10. Verejtékezés
 
A hideg veríték megjelenése akut szívproblémára utalhat.

11. Ödémásodás
 
Szívelégtelenség jele is lehet, ha ödéma, vizesedés jelentkezik az egyes testrészeken, például bokánál, lábszáron, hason, valamint gyors súlygyarapodás tapasztalunk, miközben étvágytalanok vagyunk.
 
- A tünetek jelentkezésekor a legfontosabb tudnivaló, hogy akut, nem múló, esetleg erősödő panaszok esetén késlekedés nélkül hívjunk mentőt. Ha pedig visszatérő, nyugtalanító, akár általános panaszaink vannak, mindenképpen ajánlott a kardiológiai kivizsgálás, a szív-érrendszeri okok kizárása vagy korai felfedezése miatt – figyelmeztet a dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta.
 

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább