Idősebb nők és szex – miért kevesebb?

A menopauza mellett a pszichológiai tényezők is fontosak.

MÉDIAFIGYELÉS - 2020. 10. 15. - NAPI DOKTOR - IDŐSEBB NŐK ÉS SZEX

A biológiánál több szempont játszik szerepet abban, hogy az idősebb nők életében az öregedés előrehaladtával kevesebb a szex – ez nemcsak a menopauza miatt alakul így.

 
Az idősebb nők életében általában kevesebb szex jellemző – kutatók most rájöttek arra, hogy ebben nemcsak a biológia játszik szerepet. Az öregedés előrehaladtával valóban nem olyan gyakori a szeretkezés, ám számos pszichológiai tényező járul hozzá a libidó csökkenéséhez – áll egy új tanulmányban.
 
A tényezők között megtaláljuk a testképpel kapcsolatos aggodalmakat, az önbecsülést, az önbizalmat, a stresszt, a hangulatváltozásokat, azt, hogy mennyire érzi magát kívánatosnak a nő és természetesen a párkapcsolat milyenségét.
 
A korábbi kutatások leginkább biológiai okokra koncentráltak az idősebb nők szexhez való hozzáállása kapcsán – így például a hőhullámokra, az alvászavarra, a hüvelyszárazságra és a közösülés fájdalmas mivoltára. Az új vizsgálatban közel 4500 menopauza után levő hölgy vett részt az Egyesült Királyságban, akik egy petefészekrák szűréssel kapcsolatos kísérlet részesei voltak.
 
 
Az éves szűrést megelőzően a nők nagyjából fele szexuálisan aktív volt, a szexuális aktivitás azonban minden téren csökkent idővel. A szex ritkábban fordult elő, nem volt olyan élvezetes és kényelmetlenebbé vált. A szexuális aktivitás lecsökkenésének fő oka, mint kiderült, a partner hiánya, részben a megözvegyülés miatt – áll a tanulmányban.
 
A többi, gyakran jelentett ok azonban változó. Kevesebb szexet eredményezett, ha a partner egészségügyi állapota kockázatossá tette a szeretkezést, ha a partnernél szexuális diszfunkció volt jellemző; ha a nőnek egészségügyi gondjai voltak; de a menopauzával összefüggő tünetek és a felírt gyógyszerek is szerepet játszottak a szexuális tevékenység csökkenésében az idősebb nők körében.
 
Kiemelendő, hogy az alacsony libidó leggyakrabban jelentett okai közé tartoztak a párkapcsolati problémák, a logisztika, vagyis az együttlét megszervezése és az öregedés felfogása. A tanulmányban résztvevő nők csupán 3 százaléka számolt be pozitív szexuális tapasztalatokról, s 6 százalékuk keresett orvosi megoldást a gondjaira.
 
A Menopause szaklapban közölt tanulmány kapcsán dr. Stephanie Faubion, az Észak-Amerikai Menopauza Szövetség (North American Menopause Society – NAMS) egészségügyi vezetője elmondta: a szexuális egészséggel kapcsolatos kihívások gyakoriak az idősebb nők körében, a partner pedig kiemelt szerepet játszik a hölgyek szexuális aktivitásában és elégedettségében – beleértve a partner hiányát, annak szexuális diszfunkcióját és a kapcsolat milyenségét.
 
„Ehhez jön a menopauzával kapcsolatos hüvelyszárazság, a szex során érezhető fájdalom, melyek szintén érintik egy nő szexuális működését, s csak kevesen fordulnak orvoshoz a problémájukkal, annak ellenére, hogy a hatékony terápiák rendelkezésre állnak” – tette hozzá a szakember.
 

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább