A menopauza kezelése

Napló vezetése a hőhullámokról, a csontok védelme, gyógynövények és alkohol. Ezek mind segíthetnek a tünetek enyhítésében.

 
A változókor nem tabu többé. Madonnától Oprah-ig, Julie Walterstől Kim Cattrallig (aki Samantha szerepét alakította a Szex és New York című sorozatban) számos sztár kezd őszintén vallani arról, hogy őket is elérték a kellemetlen tünetek, és megoldási javaslatokat kínálnak a sorstársaiknak.
 
A jelek közé tartoznak a hőhullámok, depresszió, koncentrálási- és memóriazavarok, éjszakai izzadás, gyakori vizelési inger, fáradtság, álmatlanság, fájdalmak és súlynövekedés, főleg deréktájon. Ezeket a tüneteket mind a hormonszint esése okozza, amelynek hatására a termékenység is megszűnik. Szerencsére megfelelő táplálkozással, rendszeres testmozgással és a stressz lehetőség szerinti csökkentésével enyhíteni lehet a panaszokat. Az alábbi ötletek is segítségünkre lehetnek:
 
Vezessünk naplót a hőhullámokról
A hőhullám a bőrben található vérlemezkék hirtelen tágulásának az eredménye, amely során nagyon kellemetlen meleg érzés indul el a mellkastól a nyakon át az arc irányába. Segíthet, ha dokumentáljuk ezeket az eseteket abból a szempontból, hogy milyen ételeket fogyasztottunk előtte, és milyen hangulatban voltunk, amikor történt. Így meg lehet állapítani, milyen körülmények között tör ránk a hullám, mit érdemes elkerülni.
 
Biztos, hogy jót tesz a hormonpótlás?
A pótlás segít kezelni a hőhullámokat és az éjjeli izzadást, enyhíti az álmatlanságot és csökkenti a csontritkulás veszélyét. Kis mértékben növeli viszont a mellrák és a vérrögök kialakulásának kockázatát. Hatvan éves kor alatt több előnyük van, mint hátrányuk, de alternatív megoldásokkal is lehet próbálkozni.
 
Hormontartalmú ételek
Már kifejlesztettek olyan növényeket, amelyek ösztrogént tartalmaznak. A tejtermékeket is érdemes felváltani szójával. A csicseriborsó, a száraz-, a vörös- és a vajbab pedig szintén gazdagok ebben a hormonban. A káposzta, kelkáposzta, brokkoli, fokhagyma, és a lenmag is hatásosak.
 
Óvjuk a csontjainkat
A menopauzát követő lassú csontritkulás megelőzhető megfelelő mennyiségű kalcium, magnézium, D-vitamin és cink bevitelével. A tejtermékekben található a legtöbb kálcium (egy pohár joghurt fedezi az ajánlott napi mennyiség egyötödét), ahhoz azonban, hogy tökéletesen felszívódjon, D-vitaminra van szükség, amelyet a napsütés juttat a szervezetbe. Magnézium a mogyoróban, a teljes kiőrlésű készítményekben és a leveszöldségekben található. A hús, a tejtermékek, a teljes kiőrlésű készítmények és a magvak gazdagok cinkben, amely segíti a csontképződést.
 
 
 
 
Gyógynövények
Sok gyógynövény tartalmaz ösztrogént, ezt azonban a nők felének szervezete nem tudja feldogozni. Próbáljunk ki néhány ilyen készítményt, de ha nem tapasztalunk javulást, három hónap elteltével fejezzük be. Szedésükről mindig tájékoztassuk a háziorvosunkat. A barátcserjéről állítják, hogy egyensúlyban tartja a hormonháztartást azzal, hogy stimulálja az agyalapi mirigyet, így akadályozza meg a hőhullámokat és az izzadást.

Egy kis alkohol
A vörösbor védelmet nyújt a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, és csökkenti a gyomorrák és az Altzheimer-kór kialakulásának veszélyét.
 
Séta a stressz ellen
Egy nyolc évig tartó amerikai kutatás szerint azok a nők, akik hetente legalább ötször negyven percet sétáltak, kevésbé voltak depressziósak és stresszesek, mint inaktívabb társaik. Ennek az lehet az oka, hogy a gyaloglás serkenti az agyban a boldogságért felelős endorfin nevű hormon termelődését.
 
Forrás: Napidoktor.hu

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább