A menopauzáról részletesen

A menopauza szó szerinti jelentése: a menstruáció vége.

 MÉDIAFIGYELÉS - 2020. 11. 18. - WEBBETEG - A MENOPAUZÁRÓL RÉSZLETESEN

 
A menopauza - sokak félelmével ellentétben - nem szünteti meg a nőiességet és a szexuális életet, sőt sokakra felszabadítólag hat, hogy már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt.
 
Mivel a menopauzát megelőző néhány év során a vérzések általában rendszertelenné válnak és több hónapos kimaradások fordulhatnak elő, a menopauza akkor válik biztossá, ha egy év elteltével sem jelentkezik új menstruáció. 
 
A menopauza természetes biológiai állapot, amely a termékenység korának végét jelenti. Ettől függetlenül a menopauza kellemetlen testi tüneteket és érzelmi labilitást, veszteségérzést okozhat.
 
A hormonális változásokon túl, a menopauzához kapcsolódó tévhitek is felelősek az érzelmi megrázkódtatás miatt. Először is a menopauza még nem jelenti azt, hogy az élet a végéhez közeledik, általában majdnem annyi van hátra az életből, mint amennyi eltelt.
 
Másodszor, a menopauza nem fogja megszüntetni a nőiességét és a szexuális életét. Sőt lehet, hogy idővel Ön azon nők közé fog tartozni, akikre felszabadítólag hat, hogy már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt.
 
Noha a menopauza nem betegség, a kialakult tünetek (és nem csak a súlyosak) kezelhetőek, és a páciens kérésére kezelendőek is. Sokféle terápia áll rendelkezésre, az életviteli módosításoktól kezdve a hormonpótlásig.
 
 
Milyen tünetek kísérik a menopauzát? 
A menopauza az utolsó menstruáció, amelyet egy év elteltével állapíthatunk meg hitelt érdemlően. A petefészek aktivitása azonban már a menopauza előtt, a 30-as életévek végén csökkenni kezd, egyre kevesebb ösztrogént és progeszteront termel a női ciklus során, egyre kevesebb tüsző érik meg havonta, és a petesejt kiszabadulása (ovuláció) egyre kiszámíthatatlanabb lesz.
 
A menstruáció jellege is megváltozhat, rövidebb vagy éppen hosszabb lesz, erőteljesebb vagy kevésbé erőteljes, gyakoribb vagy ritkább. A menopauza előtt a vérzések rendszertelenné válnak, nagyon ritka, hogy az utolsó menstruációt megelőzően minden hónapban legyen vérzés. A termékenység ezekkel a változásokkal párhuzamosan csökken.
 
A menopauza többnyire 48 és 52 éves kor között alakul ki.
 
Korai jelei már az utolsó vérzés első évfordulója előtt megjelennek: hőhullámok, rossz közérzet, alvászavar, érzelmi labilitás.
 
Vannak tünetek, amelyek csak évekkel a menopauza után fejlődnek ki: hasi típusú elhízás, hajritkulás, a nemi szervek szőrzetének megritkulása, hüvelyi szárazság, a mellek megereszkedése.

A klimax 
A menopauzát kb. 5-6 évvel megelőző, majd 5-6 évvel követő időszakot klimaktériumnak, vagy röviden klimaxnak nevezzük. 
 
Premenopauza (menopauza előtti időszak). Ezt az időszakot perimenopauzának is nevezik, ami pontatlan, mert szó szerint menopauza körüli (és nem előtti) időszakot jelent. A premenopauza során már jelentkezhet a menopauza néhány tünete, de menstruáció - általában szabálytalan időközönként - még van. A hormonszintek szeszélyesen alakulnak, ezért már megjelenhetnek a hőhullámok és az érzelmi labilitás. Terhesség igen kis eséllyel, de még bekövetkezhet. 
 
Posztmenopauza (menopauza utáni időszak). A petefészkek sokkal kevesebb ösztrogént állítanak elő (végül szinte semennyit sem), már egyáltalán nem termelnek progeszteront, nincs ovuláció és nem alakulhat ki terhesség sem.
 
Forrás: WebBeteg

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább