Csontritkulás és a változókor

Figyeljünk oda csontjaink egészségére.

A csontritkulás gyengíti a csontokat és növeli a váratlan törések kockázatát is. A betegség veszélye, hogy gyakran tünet – és fájdalommentesen fejlődik, és túl későn vesszük észre, hogy baj van. Amikor bekövetkezik egy csonttörés, akkor nagy esélye van egy második bekövetkeztének is, amely további gyengülést eredményez.

A menopauza alatti csontritkulásnak az az oka, hogy az ösztrogénszint csökkenése a csontok egészségére is kihat. A csontok szövetekből állnak, ebben a szivacsos szerkezetben pedig kis lyukak találhatóak, viszont a menopauza során ezek egyre nagyobbakká válnak. Az életkor előrehaladtával eleve veszítünk a csontjaink tömegéből és sűrűségéből, viszont a hormonális hatásoknak köszönhetően ez a folyamat felgyorsul a változókorban.

A másik ok, ami csontritkuláshoz vezet, az a szabálytalan vagy hiányzó menstruációs ciklus. Ugyanilyen hatása van egyébként minden olyan hosszabb ideig tartó időszaknak, amely alacsony hormonszinttel jár együtt.

A csontritkulás vagy oszteoporózis nem jár semmilyen tünettel eleinte, így a fentebb említett időszakokban különösen fontos odafigyelni csontjaink egészségére. Az egyetlen figyelmeztető jel lehet a hátfájás, amely a csigolyák gyengülésére hívhatja fel a figyelmet.  

A csontritkulás kezelésére alkalmaznak hormonterápiát, gyógyszeres kezelést, vitaminpótlást és injekció kúrát, illetve enyhébb esetekben súlyzós edzéssel is lehet erősíteni! 

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább