A testsúly és a korai menopauza kapcsolata

A koplalásnak hosszú távú káros hatásai is vannak.

Bár társadalmunk gyakran idealizálja a karcsúságot és a modellalkatot, nem biztos, hogy az arra való törekvés biztonságos. Ha egészségesen és mértékletesen igyekszünk elérni egy ideális testsúlyt, akkor természetesen rengeteget teszünk egészségünkért, azonban ha mindezt hiányos táplálkozással igyekszünk elérni, akkor akár évtizedekre előre árthatunk magunknak. Svéd tudósok ugyanis most azt találták, hogy azok, akiknek testsúlya a normál értékek alatt volt tinédzserkorban vagy a harmincas éveikben, azok korábban lépnek a menopauzába, mint azok, akiknek testsúlya a normál tartományban volt.

Vizsgálatukban 80 ezer nő vett részt, akiknek kétévente kellett kitölteni egy egészségi állapotra és testsúlyra vonatkozó kérdőívet, valamint fiatalkori testsúlyukra is rákérdeztek. A kutatás központjában a testtömegindex (BMI) volt, de olyan faktorokat is figyelembe vettek, mint a dohányzás. Eredményeik alapján arra jutottak, hogy azok a nők, akik életük során valaha soványak voltak, 30%-kkal nagyobb eséllyel léptek a változókorba 45 éves koruk előtt, mint azok, akiknek életükben mindig a normál tartományban volt a testsúlya. Ezen kívül az is egyértelművé vált, hogy azok, akiknél a dohányzás és a soványság együttesen volt jelen, azoknál ez a két tényező 10 %-kal növelte meg a menstruációs ciklus elmaradását.

A tudósok felhívták a kutatásuk egy hiányosságára is a figyelmet: elképzelhető, hogy a vizsgálatban részt vevő nőknek egy bizonyos százalékánál nem a menopauza kezdődött el, csupán ideiglenesen maradt el a menstruáció az alacsony testsúly miatt. 

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább