Meglepő kapcsolat: korai menopauza és a lisztérzékenység

Egy tanulmány szerint hatással van egymásra a két állapot.

 Összefügg a korai menopauza és a lisztérzékenység? Egy szűk körű tanulmány azt mutatta, hogy a kezeletlen lisztérzékenységben szenvedő nők hamarabb lépnek változó korba és esetükben magasabb bizonyos terhességi szövődmények kockázata, mint a betegségben nem szenvedő nőkben.

 
Ha azonban a lisztérzékeny nőket korán diagnosztizálják, és szigorú diétával kezelik őket, nem jelentkezik náluk korábban a menopauza, mint az egészséges nőkben.
 
Dr. Shawky Badawy, a syracuse-i orvostudományi egyetem szülész-nőgyógyász szakorvosa szerint a lisztérzékenység a nők teljes reprodukciós pályafutását végigkíséri. Érdekes módon ha a betegséget korán felismerik és gluténmentes diétával kezelik, a betegek állapota és reproduktív működése jelentősen javul.
 
Az új tanulmány készítői, a nápolyi Federico II Egyetem kutatói azt állítják, hogy a tápanyaghiány, valamint bizonyos kulcsfontosságú hormonok alacsony szintje lehet az oka a megfigyelt korai menopauzának a lisztérzékeny nőkben. Amikor valaki lisztérzékeny, például krónikus hasmenést tapasztalhatnak. Ezáltal pedig sok lényeges aminosavat, vitamint és ásványi anyagot elveszítenek, és mindez nagy valószínűséggel befolyásolja a fontos belső elválasztású szerveket. A lisztérzékenységben szenvedő nőkben általában alacsonyabb az ösztrogénszint. A csökkent testzsír és a lisztérzékenységből eredő gyulladás egyaránt hozzájárulhat a hormonműködés akadályoztatásához.
 
 
A kutatásban részt vevő körülbelül száz nő első menstruációja átlagosan 12-13 éves korában jelentkezett. A Menopause folyóiratban megjelent tanulmányból az derült ki, hogy a betegségben nem szenvedő illetve a lisztérzékenységet gluténmentes diétával kezelő nők egyaránt 50 éves koruk körül érték el a változó kort.
 
A kezeletlen lisztérzékenységben szenvedő nőkben ezzel szemben 47-48 évesen kezdődött el a menopauza, ami más nőkhöz képest rövidebbé tette termékeny élettartamukat. Ciacci kutatócsoportja azt is hozzátette, hogy a kezeletlen lisztérzékenységben szenvedő nők több menopauzával összefüggő rendellenességről, például hőhullámról, ingerlékenységről illetve izom és ízületi fájdalomról panaszkodtak, mint a betegségben nem szenvedők.
 
A kutatók úgy vélik, hogy a lisztérzékenység korai diagnózisa, valamint a lisztérzékeny betegekben tapasztalható tápanyag és hormonális eltérések megelőzése késleltetheti a máskülönben korábban jelentkező menopauzát. Az is előfordulhat, hogy sok ember az egész életét a lisztérzékenység tüneteivel éli le anélkül, hogy valaha diagnosztizálnák a betegséget. (Forrás: Medipress)
 
Forrás: EgészségKalauz    

 

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább