Ezért nem jön össze olyan sokaknak a tartós fogyás

A legrosszabb fogyási tanácsok: Élj vízen és minimális szénhidráton, koplalj napokig vagy hetekig, eddz kifulladásig!

A hőn áhított forma elérése bizony nem mindig olyan könnyű feladat. Azonban a megtartása még nehezebb. Miért buknak el olyan sokan, és híznak vissza egy sikeresnek mondható fogyókúra után? Ezek a leggyakoribb hibák!

 
Mi az a jojó-effektus?
 
Jojó-effektusnak nevezzük, amikor valaki a fogyás után újra hízni kezd, majd ismét lefogy, és megint jelentősen gyarapodik a testsúlya. Ez több okból is problémás, hiszen a szervezet nehezen tolerálja ezeket a gyakori testsúlyingadozásokat. Az ideális súlykontroll megteremtéséhez kiegyensúlyozott és rendszerszerű táplálkozási szokásokra, illetve életvitelre van szükség.
 
Miért nem sikerül sokaknak a tartós fogyás?
 
Ezek a legjellemzőbb okok:
 
Irreális, egészségtelen étrendet követnek
 
Sajnos csodadiéták és extrém gyors idő alatt eredményt hozó módszerek nincsenek. Sokan ennek ellenére próbálkoznak a szinte szénhidrátmentes étrenddel vagy a zsírok teljes megvonásával, ami letargikus közérzethez és akár súlyos betegségekhez is vezethet.
 
Melyek a legrosszabb fogyási tanácsok?
 
Ezeket soha ne fogadd meg, hiszen az egészséged veszélyezteted!
 
● Élj vízen és minimális szénhidráton!
 
● Koplalj napokig vagy hetekig!
 
● Eddz kifulladásig!
 
Miért nem szabad soha koplalni?
 
Szervezeted megfelelő működéséhez fehérjére, zsírra, szénhidrátra és vitaminokra egyaránt szükséged van. Habár a mérleg lehet kedvező számokat mutat egy hosszú böjtölés után, de a szervezeted rendkívül kimerül a koplalástól. Ez enerváltságot és a szervek károsodását okozza. Éhezés helyett inkább válogasd meg alaposan, hogy mi kerüljön a tányérodra!
 
Nem tartják fenn a magas fehérjebevitelt
 
Tény, hogy a diétázók számára a magasabb fehérjebevitel és az alacsonyabb szénhidrátbevitel működik a legjobban. Ezt sokan be is tartják fogyókúrázás közben, viszont a diétázás végével már nem figyelnek oda a kellő mennyiségű protein fogyasztására. Ekkor pedig ismét az étlapra kerülnek a szénhidrátban bővelkedő, zsírosabb és alacsony fehérjetartalmú fogások is, ami szintén előidézi a jojó-effektust.
 
Mely húsok tartalmaznak sok fehérjét?
 
● Csirke
 
● Pulyka
 
● Sovány marhahús
 
● Pisztráng
 
● Hering
 
● Lazac
 
Mely gyümölcsök tartalmaznak sok fehérjét?
 
● Narancs
 
● Barack
 
● Szeder
 
● Banán
 
● Szőlő
 
● Alma
 
Mely zöldségek tartalmaznak sok fehérjét?
 
● Burgonya
 
● Brokkoli
 
● Spenót
 
● Lencse
 
● Borsó
 
● Bab
 
 
Abbahagyják az edzést
 
A konditeremben vagy a futópályán nehezen leadott súlyfelesleg hamar visszajöhet, ha abbamarad az edzés. Ha kiesik a rendszeres mozgás, sokkal kevesebb kalóriát égetsz. Így hiába volt jó az eddigi étrend, ami ezentúl fogyás helyett éppen az ellenkezőjét fogja kiváltani.
 
Mennyit kell edzeni hetente a fogyáshoz?
 
Érdemes legalább háromszor 1 órát. Azonban az edzés ideje helyett sokkal mérvadóbb az intenzitása. Ugyanis testsúlyt leadni csakis kalóriadeficit esetén lehet. Ez azt jelenti, hogy naponta több kalóriát kell elégetned, mint amennyit bevittél a táplálkozással.
 
Túl sok időt töltenek egy helyben ülve
 
Az elmúlt 1-2 évtizedben még többen töltik akár az egész napjukat is otthon ülve telefonozással vagy sorozatozással. Ez a mozgásszegény életmód pedig egyenes út a testsúlygyarapodáshoz, hiszen ülés közben alig éget kalóriát a szervezet.
 
Mi a megoldás?
 
Válassz kinti szabadidős programokat! A közösségi média pörgetése vagy az új sorozatok összes részének azonnali megnézése helyett tegyél egy kellemes sétát a szabadban! Vagy kocogj egy kicsit az esti naplementében, foglalkozz a kerteddel, és maradj mozgásban!
 
Amint látszik az eredmény, visszatérnek a régi étkezési szokások
 
Végül következzen a leggyakoribb ok, amiért sokan ismét felszedik a nehezen leadott súlyt! A legtöbben ott rontják el, hogy újra elkezdenek nagyobb mennyiségben enni, amikor a tükörképük már az ideális látványt mutatja.
 
Hogyan tartsd fenn az egészséges étrendet?
 
Vezess étkezési naplót! Ez a legjobb technika arra, hogy tudatosan étkezz. Így megelőzheted az esetleges falási rohamokat, illetve az elhízást okozó ételek fogyasztását.
 
Hogyan pörgesd fel a fogyást természetesen módon?
 
Ha egy kis extrát szeretnél a gyorsabb és látványosabb eredmények érdekében, érdemes a rostot és gyógynövénykivonatokat tartalmazó súlykontroll kapszula mellett döntened.
 
A tartós fogyás fokozott odafigyelést igényel. A legfontosabb, hogy a kívánt alak elérése után is tartsd meg az egészséges étkezési szokásaid, és ne hagyj fel az edzéssel! Így garantáltan megtartod a formád, és nem kell aggódnod az oly gyakori jojó-effektus miatt sem.
 
Forrás: Weborvos 

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább