A menopauza látható és láthatatlan jelei

A változókori hormonális változások nyomán számos kellemetlen tünetet tapasztalhatunk nőként.

 

Míg ezek egy része környezetünk számára is jól látható, addig akadnak olyan panaszok is, amelyek rejtve maradnak mások előtt, és nem is szívesen beszélünk róluk.

A menopauza gyakori tünetei

Az első lépés természetesen az, hogy merjünk tenni. Sok nő szégyelli az állapotát, és inkább nem kér segítséget, helyette csendben tűri a változókori panaszokat, megpróbálva elrejteni azokat. Csakhogy eközben barátaik, családtagjaik is látják rajtuk, hogy valami nincs rendben. A csökkenő ösztrogénszint nyomán kialakuló hőhullámok és az izzadás, a hajhullás és a töredezett körmök, valamint a hangulati zavarok, érzelmi labilitás és a kialvatlanság mind-mind mások számára is jól érzékelhető tünetek lehetnek. Mi több, ezek nemcsak az életminőségre, hanem akár a társas kapcsolatainkra is rányomhatják a bélyegüket.

Szintén gondot okozhatnak a mások számára úgymond láthatatlan, avagy legfeljebb csak a párkapcsolaton belül észlelhető tünetek. Maga a klimax a petefészek-működés fokozatos leállásának következménye. A női szervezetben a petefészkek termelik a legtöbb ösztrogént, működésük hanyatlása a változókor folyamán e hormon szintjének drasztikus csökkenéséhez vezet. Ösztrogén hiányában a hüvely hámszövete elvékonyodik, vérellátása gyengül. A hüvely emiatt "szárazabbá", érzékenyebbé, sérülékenyebbé válik.

A hüvelyszárazság legfontosabb jellemzője, hogy a hüvelyben nem termelődik elég váladék. Ez egyfelől irritációs panaszokat, így égő érzést, viszketést válthat ki, másfelől a szexuális együttléteket is megnehezítheti, fájdalmassá teheti. Egyéb változókori tünetekkel társulva mindez a libidó csökkenését idézheti elő, ami aztán az intimitás, illetve akár a párkapcsolat rovására is mehet.

Mit tehetünk?

A változókori tünetek a nők többségét valamilyen módon érintik, jóllehet nem mindenkinél jelentkeznek azonos mértékben. Egyéni adottságoktól függően vannak, akik alig-alig érzékelik az említett problémákat, miközben mások számára ugyanezek pokollá teszik a mindennapokat. Nincs okunk rá, hogy tabuként kezeljük a női klimaxot: érdemes beszélgetni, tapasztalatot cserélni a témáról a hasonló életszakaszban járó sorstársakkal, valamint élettársunknak, családtagjainknak, barátainknak is bátran beszélhetünk mindarról, amivel nap, mint nap meg kell küzdenünk. A látható és rejtett tünetek előbb-utóbb ki fognak ütközni valamilyen formában a kapcsolatainkban, így szélmalomharc csupán, ha megpróbáljuk eltitkolni, letagadni gondjainkat - mind mások, mind saját magunk előtt.

Annál is inkább, mert a változókori problémák ellen sokat tehetünk megfelelő kezeléssel. Mivel a tünetek hátterében hormonális okok állnak, pontosabban hormonhiány, így súlyosabb panaszok fellépése esetén szóba jöhet a hormonterápia alkalmazása. A módszerrel hatékonyan enyhíthetők a kellemetlen tünetek, mindazonáltal a kezelést javasolt minél alacsonyabb dózisban, illetve minél rövidebb ideig alkalmazni. Az elővigyázatosság oka, hogy a hormonpótlásnak is lehetnek kellemetlen mellékhatásai, ami pedig ennél is veszélyesebb, hogy néhány betegség, így az emlőrák, a trombózis, a szívinfarktus és a stroke kockázatát egyaránt fokozza. Éppen emiatt nem is minden nőnél alkalmazható ez a fajta kezelés.

Forrás: hazipatika.com


 

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább