A leggyakoribb tévhitek a menopauzáról

A klimax a korral járó természetes testi folyamat a nőknél, amelyet sokan félelemmel fogadnak.

 

Fontos azonban leszögezni, hogy a változókor tünetei egyénenként változó jellegűek lehetnek, így nem érdemes általánosítani, ha a menopauzáról van szó.

50 éves korban kezdődik a klimax

Tény, hogy a menopauza átlagosan 50-51 éves kor körül jelentkezik a nőknél, de vannak, akik jóval később esnek át rajta, illetve olyanok is, akik sokkal korábban. Valójában 45 éves korban már egyáltalán nem ritka a jelenség, valamint 55 évesen sem kései még. Extrém esetekben már 35 éves kor körül, esetleg a 60. életév környékén is beállhat a menopauza. Mindez nagyban függ attól, hogy mennyi petesejttel születtünk, mennyire egészséges az életmódunk, illetve hogy milyen az általános egészségi állapotunk és a genetikai adottságaink.

Az anyagcsere látványosan lelassul

A menopauza nem feltétlenül jelenti, hogy búcsút kell mondanunk a normál anyagcserének. Tény, hogy figyelnünk kell a rendszeres testmozgásra, az egészséges és mértékletes táplálkozásra, de ez ugyanúgy igaz a menopauza előtti időszakra is. Sokan úgy vélik, hogy ha a klimax alatt vagy után meghíznak, esélyük sincs leadni a pluszkilókat, szerencsére azonban ez egyáltalán nincs így. Számos kutatás igazolja, hogy megfelelő életmód mellett ilyen életkorban is lehetséges a fogyás.

A hőhullámok pokollá teszik az életet

Bár valóban vannak, akik nagyon szenvednek a panasszal, a hőhullámok valójában nem érintenek minden nőt. Kutatások szerint 20 százalékuk nem vagy csak egészen kis mértékben találkozik ezzel a tünettel. A többi nő számára sokat segíthet a rendszeres mozgás, illetve természetes módszerek is szép számban rendelkezésre állnak a kellemetlenségek enyhítésére.

Teljesen lecsökken a libidó

Vannak, akik tapasztalnak ilyen jellegű problémákat a szexuális életükben, de olyanok is, akiknél fel sem merül - a klimax ugyanis nem jelenti feltétlenül a nemi vágy csökkenését. Egyeseknél pedig nem a libidóval akad gond, hanem a hormonális változások olyan kellemetlen velejáróival, mint a hüvelyszárazság vagy a hangulatingadozás. Érdemes továbbá megemlíteni, hogy a libidó menopauza okán fellépő csökkenése általában átmeneti.

Forrás: hazipatika.com


 

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább