Fogamzásgátlás

Fogamzásgátlás a klimaxos anyukáknál

A 40 év feletti életkor önmagában nem lehet akadálya egy kívánt terhesség kiviselésének, de a korral járó veszélyekre orvosi kötelesség felhívni a leendő kismama figyelmét. Az esetek döntő többségében azonban a nők ebben a korban már nem akarnak szülni, ezért szükség van fogamzásgátlásra.

Fogamzásgátlás

Ildikó 51 éves és nagyjából szabályosan menstruál: ciklusai 30 naposak, ám újabban időnként hőhullámai, izzadási rohamai vannak, rosszul alszik, ingerlékenyebbé vált. Kétszer szült, komolyabb betegsége nem volt. A menopauza szakambulanciát azért kereste fel, hogy a fogamzásgátlás lehetőségei felől érdeklődjön. Ildikónak a klimaxos tünetek kezelése és az egyidejű fogamzásgátlás céljából leginkább egy bőrön keresztüli (transzdermális) tüszőhormon készítmény és egy sárgatest hormont elválasztó méhen belüli spirál kombinációja javasolható.

Az életkor előrehaladtával egyre csökken a terhesség esélye. 50 éves kor körül a spontán terhesség már ritkaság, de mégsem kizárt. A szakmai ajánlások szerint a nem kívánt terhesség elleni védekezés az utolsó menstruáció (a menopauza) után még egy évig folytatandó.

„Tökéletes”, mindenki számára ajánlható és elfogadható fogamzásgátló módszer nem létezik. A döntést szülész-nőgyógyász szakorvossal történő konzultáció során, a szakmai szempontok mellett az egyén kívánságait figyelembe véve, személyre szóló módon kell meghozni.

A hagyományos, orvosi közreműködést nem igénylő fogamzásgátló módszerek közül a megszakított közösülés hátránya, hogy egyrészt a hatékonysága nem megfelelő, másrészt szexuális kielégületlenséget okozhat. A kondom ma is népszerű, sokan használják szerte a világon, és a 40 év felettieknek is bátran ajánlható, különösen akkor, ha a modernebb, hormontartalmú fogamzásgátló módszerek valamilyen okból ellenjavalltak. A kondom előnye, hogy véd a szexuálisan átvihető betegségekkel szemben, hátránya, hogy a hatékonysága nem megfelelő, és sokan idegenkednek a használatától. A naptári módszer a változókorra jellemző rendszertelen ciklusok miatt nem biztonságos.

A hüvelyi fogamzásgátlók közül a méhszájsapkát közösülés előtt kell a méhszáj elé helyezni, hazánkban ezt alig használják. A hüvelybe helyezhető spermium-ölő anyagok hatékonysága nem megfelelő, ezért ezek nem szerepelhetnek a 40 év felettieknek első helyen ajánlott módszerek között.

A mai, modern, kombinált (azaz tüszőhormon és sárgatest hormon készítményt) tartalmazó tablettás, hüvelyi, és bőrön át felszívódó fogamzásgátlók is alkalmasak a 40 év felettiek fogamzásgátlására, ha ennek ellenjavallata (pl. hormonfüggő daganat: emlőrák, vagy méhtest rák, magasabb szív- és érrendszeri kockázat: kövérség, dohányzás, cukorbetegség, trombózis-hajlam, stb.) nem áll fenn.

Hatékonyak, és ebben a korosztályban is jól használhatóak azok a tabletták, vagy injekciós készítmények, amelyek tüszőhormont nem, csak sárgatest hormont tartalmaznak.

A méhen belüli fogamzásgátló eszközök („spirálok”), különös tekintettel a sárgatest hormont elválasztó változatokra, a 40 év felettieknek leginkább ajánlható módszer. Előnyük, hogy megszüntetik a vérzési rendellenességeket is.

Fontos tudni, hogy a változókorban a klimaxos tünetek kezelésére használt menopauzális hormonterápia nem gátolja meg a tüszőérést, azaz nem alkalmas fogamzásgátlásra.

Szex a klimax évei alatt

Szex a klimax évei alatt

Hiába vágynak rá a nők, szégyellnek orvoshoz fordulni ilyen jellegű problémáikkal.

Tovább
Fáj és csíp szex után? Ez lehet az oka!

Fáj és csíp szex után? Ez lehet az oka!

Ezek a leggyakoribb panaszok, melyek mögött betegség állhat!

Tovább
Hogyan vehetjük észre a klimaxot a fogamzásgátló tabletta mellett?

Hogyan vehetjük észre a klimaxot a fogamzásgátló tabletta mellett?

A tabletta elnyomja a klimax tüneteit, de akkor miből tudhatjuk, ha beléptünk a menopauza időszakába?

Tovább
Fogamzásgátlás változókorban

Fogamzásgátlás változókorban

Több olyan védekezési módszer is van, amely ebben az életszakaszban ideális a nők számára.

Tovább
1 2 3 4