Sorvadás okozta panaszok

A tüszőhormon hiány okozta sorvadás

Az inkontinencia, vagyis a vizelettartás problémája súlyos válsághelyzetbe sodorhat egy nőt a változókorban. Hasonló gondot jelenthet a klimax idején a hüvely nyálkahártyájának sorvadása, amely a nemi életben okoz nehézséget. Mind ez az ösztrogén hiánnyal magyarázható.

Vérzészavarok

Izabella 52 éves, 3 éve nem menstruál. Amikor orvosát felkereste, elmondta neki, hogy kb. fél éve köhögésre, tüsszentésre elcseppen a vizelete. Ez nem csak lelki, hanem házaséleti problémákat is okoz. Vizsgálati leletei közül erőlködésre tojásnyi mellső hüvelyfali elődomborodás emelhető ki - ismertette Izabella esetét, a Magyar Menopausa Társaság elnöke. Lokális ösztrogén készítménnyel végzett előkezelést követően műtétre került sor. Az ezt követő 4 hetes kontrollnál Izabella elégedetten számolt be arról, hogy most már jól tudja tartani a vizeletét, lelkileg is rendbejött, és a házasélete is javult.

A női változókorban, másképpen a klimaktériumban a petefészekhormonok hiánya a havi vérzés elmaradása, a hőhullámok, az izzadás ismert tünetei mellett egyéb, az életminőséget jelentősen rontó panaszokkal is járhat. A tüszőhormon hiánya miatt a szeméremtest és a hüvely nyálkahártyája vizet veszít, sorvad, a mirigyek folyadék termelése és ezáltal a hüvely síkossága csökken, és ez számos kellemetlen panaszt okozhat: viszketést, irritációt, és főleg közösülés alatti fájdalmat, ami csökkenti a libidót és pszichés zavarokhoz vezethet. A hüvelyben a tejsav termelés csökkenése gyulladás kialakulására hajlamosít. A női nemi szervek sorvadása okozza a nemi szervi süllyedést is, amely enyhe foktól egészen a méh teljes előeséséig fokozódhat.

A változókorban gyakori a húgycső és a húgyhólyag nyálkahártyájának ösztrogén-hiány okozta sorvadása. Ez, hasonlóan a húgyhólyag gyulladásához, gyakori és fájdalmas vizeléssel járhat. Sokszor jelentkezik sürgető vizelési késztetés, néha vizelettartási zavar is, néha pedig csak a gyakori, éjjel is jelentkező vizelési inger mutatkozik. „Stressz-inkontinenciáról” beszélünk, ha a hasüregi nyomás fokozódása (köhögés, tüsszentés, erőlködés, esetleg futás, torna, emelés) kapcsán a vizelet elcseppen. A változókorban és a posztmenopauzában a stressz inkontinencia leggyakoribb oka, hogy az ösztrogén hiányának következtében a húgycsövet rögzítő és támasztó szalagok, izmok működése, valamint a húgycső záróizmának működése elégtelenné válik.

Az inkontinencia nem az életet veszélyeztető betegség, de a tünetei nagyon kellemetlenek, jelentősen rontják az életminőséget. Sajnos, a betegek sokszor még az orvosnak sem beszélnek az inkontinenciájukról. Ennek az lehet a legvalószínűbb oka, hogy vagy szégyellik, vagy úgy gondolják, hogy úgysem lehet rajta segíteni - mondta az elnök. A tünetek kezelésében segíthet a gát- és húgycsőzáró izomzat gyógyszerekkel, elektromos ingerléssel, vagy gát-tornával történő megerősítése (intim torna), a helyi tüszőhormon készítmények, valamint a műtét.