Tünetek

A változókor minden nőt érint. Az ekkor jelentkező tünetek hátterében a korábbi hormonális egyensúly megváltozása, a női ciklus során termelődő ösztrogén és progeszteron hormon egyensúlyának felborulása, mennyiségének csökkenése áll. Mivel az ösztrogén hormonnak nem csak a nemi szervek megfelelő működésében, a menstruációs ciklus lezajlásában van szerepe, hanem hatással van a test egyéb szerveire is, ezért a változókorban lévő nők testük több pontján tapasztalhatják a klimaxos tünetek jelentkezését. A nők különbözőképpen élik meg ezt az időszakot: körülbelül 20%-uk alig tapasztal tüneteket, 30%-uknál a tünetek enyhék, 50%-uknál a mindennapi életet zavaró, erőteljes tünetek jelentkeznek.

A változókorban jelentkező tüneteken kívül azok a rizikófaktorok, rizikótényezők is szerepelnek itt, melyek gyakran jelen vannak ebben a korban és szükséges szakorvosi kezelésük, illetve hozzájárulhatnak az általános egészség és közérzet romlásához.

1. Hőhullámok

Hőhullámok

A hőhullám egy hirtelen jelentkező hőérzet, mely bőrpírt, elvörösödést és verejtékezést okozhat az arcon, a felsőtesten és érintheti a test többi részét is. A hőhullám időtartama 2-30 perc, érzete a gyengétől egészen a lángolóig terjedhet. Ez a jelenség az ösztrogén szint csökkenésének az eredménye. Nem minden nőnél fordul elő hőhullám, de a klimaxban lévő nők több mint felét érinti.

A legtöbb nőnél az ösztrogéntermelődés fokozatosan szűnik meg, ami kevés hőhullámot okoz, míg másoknál ez egy gyorsan lezajló folyamat, különösen, ha műtét vagy gyógyszeres kezelés áll a háttérben, számukra a panaszok jelentkezésének a módja és erőssége olyan, mintha hullámvasúton ülnének.

Érdekességek

Az egyik leggyakrabban előforduló változókori tünet a hőhullám, amely a legváratlanabb időpontokban érhet minket, megnehezítve a mindennapi életet. Erre természetes megoldást jelent a rendszeres mozgás, a vastag ruhadarabok kerülése, valamint a fűszeres ételek, a kávé, az alkohol és a dohányzás elhagyása, illetve a stresszkezelés hatékony formái, például relaxáció, az agykontroll, és meditáció.

2. Éjszakai verejtékezés

Éjszakai verejtékezés

Az éjszakai izzadás az alvás közben jelentkező hőhullámok velejárója. Nem számít alvási rendellenességnek, de a legtöbb nőnél megszakítja az alvást, valamint felébredve ingerlékenységet és stresszt is okozhat. Az éjszakai verejtékezések a gyengétől az egészen erősig terjedhetnek. Hátterében a hormonális egyensúly felborulása és a környezeti tényezők együttes hatása áll. Néhány életmódbeli váltás megkönnyítheti a mindennapokat, így a hormonpótlás előtt és mellette is érdemes megreformálni a szokásainkat.

Segíthet, ha beiktatjuk mindennapjainkba a rendszeres mozgást, megtanuljuk a stresszkezelés különböző formáit, illetve jó, ha odafigyelünk a fűszeres ételek, a kávé, és az alkohol mérsékelt fogyasztására. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a jelenség mögött egyéb egészségügyi problémák is meghúzódhatnak, ezért beszélje meg háziorvosával és nőgyógyászával ezt a problémát.

Érdekességek

A nőknél az ösztrogén-szint csökkenése okozhatja ezt a kellemetlen éjszakai élményt, ugyanis ezen hormon fontos szerepet játszik a testhőmérséklet-szabályozásában. Menzesz előtt, vagy a menopauza idején az ösztrogén-szint megváltozik, és ez éjszakai izzadáshoz vezethet. Gyakran egyszerű megoldást jelent ha szabályozzuk a hálószoba hőmérsékletét, illetve könnyű és puha pamut ágyneműt használunk.

3. Vérzészavar

Vérzészavar

A legtöbb nő élete során tapasztalhat rövid, hosszú, vagy akár kimaradó menstruációs vérzéseket is. Ennek számos magyarázata lehet, de a perimenopauza idején a leggyakoribb ok a menstruációs ciklus hormonális egyensúlyának a felborulása. A vérzések, az eddig megszokottól eltérően, jelentkezhetnek korábban vagy később, azaz a menstruációs ciklus rövidülhet vagy hosszabbra nyúlhat, illetve egy vagy több vérzés ki is maradhat. A vérzés mennyisége szintén változhat, előfordulhat erősebb vagy gyengébb periódus. A menstruációs ciklusok között pecsételő vérzés is felléphet.

A rendszertelen menstruáció rendkívül gyakori a 40-es éveikben járó, menopauzához közeledő nőknél. Hátterében más egészségügyi probléma vagy terhesség is állhat, ezért beszélje meg nőgyógyászával a vérzések megváltozásának okát.

Érdekességek

Magyarországon a lányok első menstruációja átlagosan 12,5 éves koruk körül kezdődik, és átlagosan 50 éves korban marad el. A menstruációs ciklus periodicitása eltérő lehet az egyes életszakaszok során. Sok nő tapasztalja meg például, hogy a menopauzához közeledve rendszertelenné válik a vérzés. Azonban nem ez az egyedüli magyarázat a problémára, hiszen stressz hatására és rendszertelen étkezés következtében is felborulhat a ciklus.

4. Szexuális élet problémái

Szexuális élet problémái

Mindenki tapasztalhat jobb vagy kevésbé jó, sőt problémás időszakokat a szexuális életében, mely változások mögött számos tényező állhat. A változó korban lévő nőknél a szexuális vágy csökkenése a hormonális egyensúly felborulásából és az androgénhiányból fakad.

A nemi vágy csökkenéséhez egyéb klimaxos tünetek jelentkezése is hozzájárulhat, például a hüvelyszárazság, a hangulatingadozások, de befolyásolhatják a különböző betegségekre felírt gyógyszerek. Nem szabad azonban összekeverni a szexuális vágyat a szexuális funkcióval.

Érdekességek

A nők leggyakoribb félelme, hogy a menopauza hatással lesz szexuális életükre. A klimax idején az ösztrogénhormon csökkenésével a hüvely szűkebbé és rövidebbé válik, fala elvékonyodik és kiszárad. Elkerülhetjük a kellemetlenségeket vizes alapú sikosítószerek használatával. Ne használjunk szappanokat, öblítőszereket és más, illatosított termékeket, melyek az érzékeny hüvelyi területen allergiás reakciókat idézhetnek elő.

5. Alvászavar

Alvászavar

Az éjszaka álmatlanul, hánykolódással, forgolódással éberen töltött sok idő mind a klimaxhoz köthető alvási rendellenesség tünetei. A változó korban lévő nők azt tapasztalhatják, hogy az alvás kevésbé pihentető, és egyre nehezebbé válik az elalvás. Egy kutatás eredményei szerint a klimax kezdete előtt 5-7 évvel jelentkezik a nőknél a nyugtalan alvás.

Az alvási nehézséget kiválthatja vagy a meglévő alvászavart ronthatja a szintén klimaxban jelentkező éjszakai verejtékezés, valamint más tényezők, mint például a stressz, az idegrendszeri vagy fizikai túlterheltség, illetve élénkítő hatású szert tartalmazó italok, ételek fogyasztása.

Érdekességek

Életünk ¼- 1/3 részét alvással töltjük. Egy felnőtt embernek napi 9 óra alvásra van szüksége, hogy szervezete regenerálódhasson, így a túl kevés és a túl sok alvás egyaránt okozhat nappali fáradtságot. Egyes vélekedések szerint az emberek legalább 30 százalékánál fordulnak elő orvosi segítséget igénylő alvászavarok. A kialvatlanságból adódóan nappali fáradtság jelentkezhet, ronthatja a munkahelyi teljesítményt, és akár depresszióhoz is vezethet. Világszerte az emberek közel egyharmadát kínozzák a nyugtalan éjszakák.

6. Hangulatingadozás

Hangulatingadozás

A menopauza során jelentkező hangulatingadozások gyakoriak, és rendkívül nehéz lehet velük megbirkózni. A nő, aki hangulatkilengéseket tapasztal, az érzelmek hullámvasútján érezheti magát: az egyik pillanatban fent, a másikban már lent. A hangulatváltozások hirtelen jelentkezhetnek és erős érzelmi változással járhatnak, bár ez minden nő esetében különbözhet.

A krónikus és komoly hangulat kilengések már pszichológiai zavarnak számítanak. A hormonális egyensúly elvesztéséhez köthető a probléma. Az ösztrogénszint csökkenése hatással van a hangulatot befolyásoló idegi átvivő anyagok mennyiségére, melyek változása kiváltja a hangulatingadozást. Más változókori tünetek is lehetnek befolyással a hangulatra, például a fáradékonyság, memóriagondok, hőhullámok, vérzészavar. A hangulatingadozások csökkentésének egyik hatásos módszere, ha a mögöttes hormonális egyensúlyhiányt célozzuk meg.

Érdekességek

Hangulatingadozás és az ingerlékenység a menopauza idején rendkívül gyakori tünet, hiszen a nők több mint 50%-át érinti. Ezek a tünetek gyakran a hibásak az érzelmi kitörésekért és a családi vitákért, tehát nagyban befolyásolja a nők életminőségét a klimax idején. Mivel rendkívül nehéz diagnosztizálni, sok nő a hosszú ideig csendben szenved, és nem veszik észre, hogy az érzelmi változások nem az ő hibájuk, hanem az az oka, hogy átléptek életük érett szakaszába.

7. Fáradékonyság

Fáradékonyság

A fáradékonyság a leggyakoribb klimaxos tünetek közé tartozik, amely állandó, folyamatos gyengeségérzetet, fáradtságérzetet és csökkent energiaszintet okoz, gyakran apátiával, ingerlékenységgel valamint figyelemzavarral párosulva. A hirtelen kialakuló fáradtságérzet szinte megkeseríti a nők mindennapjait. Ennek hátterében hormonális változások állnak.

A menopauza idején csökken az ösztrogén szintje a szervezetben, amely a sejtek energiafelhasználását szabályozza, így ha a hormonszint csökken, azzal párhuzamosan az energiaszint is. A krónikus fáradtság befolyással lehet a napi életvitelre, a párkapcsolatokra, a munkahelyi teljesítményre, és az életminőségre is, így rendkívül fontos kezelni a szervezetben zajló hormonális egyensúly felborulását, hogy helyreálljon az energiaszint.

Érdekességek

Minden ötödik ember szokatlan mértékben érzi magát fáradtnak, és minden tízedik ember szenved krónikus fáradtságban. Bármelyik korosztályt érintheti, így a menopauza idején is tapasztalhatják a változókorú nők. Sok esetben a menopauza kellemetlen tüneteiből adódóan alakul ki. A jellegzetes éjszaki izzadás zavarhatja az alvást, a kialvatlanság pedig gyakran vezet ingerlékenységhez.

8. Memóriagondok

Memóriagondok

Azok a nők, akik közelítenek a klimaxhoz, gyakran panaszkodnak memóriavesztésre és kiesésre, valamint arra, hogy képtelenek összpontosítani. Rossz helyre tett autókulcsok, elmulasztott találkozók és születésnapok; az elfelejtett gondolatok sokasága jelentéktelennek tűnhet, azonban egy olyan nő számára, aki eddig nem esett ki a ritmusból, rendkívül lesújtó lehet. Ennek ellenére ezek az emlékezet kiesések a klimax normális tünetei, amelyek az ösztrogén alacsony, és a stressz magas szintjével hozhatók kapcsolatba.

A memóriavesztés szinte minden embert érint valamilyen formában, és gyakran csupán egy pillanatnyi memória kiesés fordul elő, azonban ha ezek a tünetek elkezdenek rendszeressé válni, úgy érdemes orvoshoz fordulni és kezeltetni a problémát, ami lehet hormonális egyensúly felborulása, stressz, vagy más komoly probléma is.

Érdekességek

Egy vizsgálat szerint az emlékezőtehetség romlására panaszkodó nők inkább hangulatuk és szorongásaik miatt teljesítenek rosszabbul. A szorongás és a depresszió megnehezíti az új információk feldolgozását, tehát az információ befogadásával, nem pedig a felidézésével van a probléma. A gondokat inkább a szorongás okozza, semmint a memóriavesztés.

9. Koncentrációs problémák

Koncentrációs problémák

A menopauza beköszöntével sok nő panaszkodik arra, hogy szellemi akadályokba ütközött, vagy gondja támadt az összpontosításban. Ez az érintettek számára aggasztó lehet, és ugyancsak nagy kihatással van az élet minden területére. A fő oka annak, hogy ezek a tünetek a klimax alatt jelentkeznek, nem más, mint a hormonális változások, pontosabban az ösztrogénhiány. Mindazonáltal az elegendő alvás hiánya illetve az alvászavarok szintén memóriaproblémákhoz vezethetnek és megnehezíthetik a koncentrációt, ahogyan a menopauza többi kellemetlen tünete is.

Miután kizárták az egyéb orvosi kezelésre szoruló állapotokat, úgy fontos ellenőrizni a hormonszintet. A hormonális egyensúlyhiány kezelése segíthet a nőknek túllendülni a koncentrációzavar nehézségein.

Érdekességek

Egy vizsgálat szerint az emlékezőtehetség romlására panaszkodó nők inkább hangulatuk és szorongásaik miatt teljesítenek rosszabbul. A szorongás és a depresszió megnehezíti az új információk feldolgozását, tehát az információ befogadásával, nem pedig a felidézésével van a probléma. A gondokat inkább a szorongás okozza, semmint a memóriavesztés.

10. Ingerlékenység

Ingerlékenység

A menopauza idején a nőkön gyakran eluralkodik az ingerlékenység, amit feszültség, csökkent türelem illetve tolerancia jellemez, melyek olyan dolgokban nyilvánulhatnak meg, amik másoknak triviálisnak tűnhetnek. A menopauza alatt fellépő ingerlékenységet gyakran hormonális változások okozzák. Ennek eredményeképp a csökkenő ösztrogénszint káros hatással van a szervezet neurotranszmittereire, amelyek a hangulatszabályozásért felelősek.

Sok klimaxos nő érzi magát ingerlékenynek, sőt néha már az őrület határán, amihez hozzáadódnak a klimax fizikai tünetei is, mint a hőhullámok és az alvászavar. Ha az ingerlékenység több mint egy hete fenn áll, és hátrányosan befolyásolja a munkavégzést illetve a társas kapcsolatokat, érdemes orvoshoz fordulni a felmerülő panaszokkal.

Érdekességek

A menopauza idején bekövetkező ingerlékenység okára a szakértők még nem találtak pontos magyarázatot, azonban a csökkenő hormonszintek kapcsolatban állhatnak kialakulásával. Sok nő tapasztal ebben az időszakban alvási zavarokat, amelynek kialvatlansághoz vezet, ezzel is fokozva az ingerlékenységet. Egy másik kiváltó ok lehet még, hogy a menopauza idején a nők többsége úgy érzi, a termékeny évek végével nőiességét is elvesztette.

11. Szorongás

Szorongás

Időnként mindenki érez szorongást, nyugtalanságot, félelmet. Egy bizonyos szintig ez egészséges is, hiszen fokozza a teljesítőképességet, viszont ha a nyugtalanság érzése az élet minden területére átterjed, és általános érzéssé válik, már problémát jelent. A szorongás gyakran társulhat pánikrohamokkal, illetve megnyilvánulhat fizikai tünetekben úgy, mint légszomj, illetve szapora szívverés.

A menopauza idején fellépő szorongást a testben keringő ösztrogén szintjének hirtelen változása okozza, ami csökkenti az idegrendszer ingerületátvivő anyagainak, a szerotoninnak és a dopaminnak a szintjét. A szorongás lehet egyszeri, de rendszeresen is előfordulhat. A korai diagnózis gyors gyógyulást eredményezhet, megelőzheti az állapotromlást, illetve megakadályozhatja, hogy az állapot a későbbiekben depresszióvá alakuljon. Fontos tehát, mielőbb orvoshoz fordulni már az első aggodalmat keltő tünet jelentkezésekor.

Érdekességek

Teljesen normális dolog időnként szorongani. Egy bizonyos mértékű aggodalom jótékony hatású is lehet, hiszen segíthet megküzdeni a valós veszélyekkel, és motiváló hatással is bírhat. Előfordul azonban, hogy a gyakori szorongás a mindennapokra is rányomja bélyegét, nem beszélve arról, hogy a szorongásos betegségben szenvedők nagyobb valószínűséggel lesznek betegek, és tovább is tart a betegségük.

12. Pánikreakció

Pánikreakció

A pánikroham átmeneti erős félelemérzet vagy rossz közérzet, amely jellemzően hirtelen támad és általában nem tart fél óránál tovább, és látszólag nincs kiváltó oka. A pánikbetegség erőteljesebb és gyengébb érzelmi részekből áll, amiket hirtelen elsöprő félelem és aggodalom jellemez. Ezek az érzelmek a testi és lelki állapot függvényében igen intenzívek lehetnek. Egy-egy pánikroham heves szívverést, rettegést, felületes légzést, és idegességet idézhet elő. A rohamok egyszeri vagy rendszeres események is lehetnek.

A pánikbetegség rémisztő lehet azon nők számára, akik átélik legalább egyszer, de a kezelése lehetséges, ha megtaláljuk a probléma forrását. Életmódváltással, és alternatív megoldásokkal sokat javíthatunk állapotunkon. Ha egy nő életet keresztbe töri egy ilyen tünet, érdemes mielőbb orvosi segítséget kérni.

Érdekességek

Világszerte nő a pánikbetegséggel és különböző szorongásos panaszokkal küzdők száma. Becslések szerint, élete során minden 3. ember megtapasztalja milyen borzasztó testi tünetekkel és bénító félelemmel jár egy pánikreakció. A betegek gyakran nem is sejtik mi történik velük, és a roham váratlansága és a tünetek okozta félelem miatt azt hiszik, szívinfarktusuk van.

13. Depresszió

Depresszió

Minden embernél előfordulnak olyan napok, amikor eluralkodik rajtuk a szomorúság, a levertség. Tudnunk kell, hogy ezek az érzések természetesek, és valamilyen szempontból szükségesek is a kudarcok és veszteségek során. Ok nélkül kedvtelennek, vagy rosszkedvűnek érezni magunkat egy rövid ideig szintén normális. Ha azonban ezek az érzések állandó jellegűek, vagy problémát jelentenek a mindennapi életben, depressziós zavart is jelezhetnek.

Nőknél, életük második felében, azaz a menopauza idején gyakrabban jelentkeznek depressziós tünetek. A változókori depressziónak számos oka lehet. Jelentkezhet egy-egy betegség kísérő tüneteként, illetve kialakulhat betegségektől való túlzott félelem miatt is. A depresszió gyakran étvágytalansággal, alvászavarokkal, és a családi, vagy baráti kapcsolatok leépülésével járhat, ezért ne szégyelljünk lelki támasz után nézni, indokolt esetben pedig szakértőhöz fordulni.

Érdekességek

A depresszió a hangulatzavarok egyik legismertebb formája, amely minden pszichiátriai zavar tünetét magába foglalja. Élete során az emberek 15%-át, egy adott pillanatban pedig a lakosság 2-2,5 százalékát érinti körülbelül. Ma Magyarországon 200-250 ezer beteg szenved depresszióban. Köznapi értelemben minden nyomott hangulatú periódust ennek neveznek, holott a rossz hangulat nem elég a depresszió diagnosztizálásához.

14. Szédülés

Szédülés

A szédülés jelenéségét nehéz leírni, hiszen minden embernél másképp jelentkezik. Különbözhet az intenzitás, illetve az is, hogy milyen tünetek kísérik. Leggyakrabban azonban forgásérzéssel, egyensúlyvesztéssel, hányingerrel, illetve gyengeséggel jár együtt. Ezek a panaszok akár a mindennapos tevékenységekre is kihatással lehetnek, megnehezítve a nők életét.

A szédülés hátterében számos egészségügyi probléma állhat, mindazonáltal a klimax tünetei közé is sorolható, amit a hormonok, különösen az ösztrogén szintjének ingadozása okoz. A szédülés igen gyakori probléma, azonban nem ajánlott figyelmen kívül hagyni, hisz számos betegség tüneteként jelentkezhet. Akiknél még nem diagnosztizált szédülések fordulnak elő, érdemes orvossal konzultálni, hogy megállapíthassák, hogy jelentéktelen problémáról, súlyos betegségről, vagy hormonális ingadozás okozta szédülésről van szó.

Érdekességek

Ki ne érezte volna már élete során néhányszor, hogy forog vele a világ? A változókorban egyes tünetek kísérőjeként gyakrabban is jelentkezhet a zavaró érzés, de szédülést általában a vérnyomás esése, illetve dehitratáció okoz, így tehát érdemes elkerülni ezeket az állapotokat. Elegendő mennyiségű víz fogyasztásával és egészséges étrend kialakításával megelőzhetjük a kellemetlen pillanatokat.

15. Fejfájás

Fejfájás

Fejfájást rengeteg dolog okozhat. Ilyen többek között az izomfeszültség, a magavérnyomás, a túlzott alkoholfogyasztás, ugyanakkor bizonyos betegségek mellékhatásaként is jelentkezhet, mint például az influenza. Azonban a fejfájás a reproduktív élet különböző szakaszaival, így a menopauza alatt bekövetkező hormonális változásokkal is kapcsolatba hozható.

Nagyon sok nőnél a menstruációs ciklus előtt, illetve az ovuláció idején jelentkezik fejfájás vagy migrén. Ezek a fejfájások, amelyeket néha „menstruációs migrénnek” neveznek, a menstruációs ciklus idején történő ösztrogénszint csökkenéssel magyarázhatóak. Tehát, ha a szervezetben a menopauza idején elkezd csökkeni az ösztrogéntermelés, egyre több nő tapasztalhat erősebb fejfájást. Az erősebb fejfájások, amiket zavartság vagy láz is kísér, komoly egészségügyi probléma tünetei lehetnek, éppen ezért fontos mielőbb orvoshoz fordulni a problémával.

Érdekességek

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz, talán nincs is olyan ember aki élete során ne találkozott volna vele. Becslések szerint, Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek. Annak ellenére, hogy a fejfájás sokak számára súlyos teher, mégis a betegek kevesebb, mint fele fordul orvoshoz panaszaival.

16. Hajhullás

Hajhullás

A hajvesztés a leginkább feltűnő és észrevehető klimaxos tünet, amelyet az ösztrogénhiány okoz, ugyanis a hajtüszőknek erre a hormonra van szükségük a hajnövekedés érdekében. A haj hullásának oka lehet a stressz, a genetikai hajlam, illetve a nem megfelelő táplálkozás is. A hajhullás lehet hirtelen, vagy fokozatos, ami a szőrzet elvékonyodásával jelentkezik a fejen és test egyéb területein. A haj ugyanakkor szárazabbá és töredezettebbé is válhat, és nagyobb mennyiség is kihullhat fésülködés vagy zuhanyozás közben.

A fokozatos hajhullás és haj elvékonyodás bármilyen kísérő tünet nélkül jelentkezhet, bár ez a legtöbb nő számára zavaró lehet, ugyanis ez az öregedés egyik jól látható jele. Vannak azonban módok a mögöttes hormonális egyensúly visszaállítására, hogy megszűnjön a hajhullás. Mindazonáltal a hajvesztést más egészségügyi probléma is okozhatja, ezért érdemes mielőbb orvoshoz fordulni a problémával.

Érdekességek

Az embernek általában napi 60-100 szál haja hullik ki, így a hajhullás megnevezés kissé megtévesztő. A folyamat azonban természetes része az öregedésnek, amit felgyorsíthat a hormonális változás és stressz. A stressz csökkentésével és tápanyagban gazdag étkezéssel természetes módon is megelőzhetjük a hajvesztést. Ezek a kezelések mind természetesek, viszonylag olcsók és otthon is könnyen elvégezhetők.

17. Körömtöredezés

Körömtöredezés

A köröm állapota számos dolgot elárul tulajdonosa általános egészségügyi állapotáról és szokásairól. A menopauza során számos körömváltozás jelentkezhet, ami mögöttes problémára utalhat, míg a leggyakoribb panaszok közé a törékeny, puha, beszakadó, és letörő körömgondok tartoznak. Ez jelezhet tápanyaghiányt, ugyanakkor klimaxos nők esetében a hormonális egyensúly felborulása állhat a háttérben. Az alacsony ösztrogénszint dehidratációt okoz, ami a bőr, haj, és körmök szárazságához vezet.

A törékeny körmöket leszámítva egyéb problémák is jelentkezhetnek, például a domború, kanálhoz hasonlító körmök, a köröm szélének feltarajosodása, valamint a körömágy és a hám elfertőződése. Éppen ezért változókorban fordítsunk fokozott figyelmet körmünk egészségére, és ne feledjük, a folyamatosan fájdalmas vagy gyulladt körmök orvosi kezelést igényelnek.

Érdekességek

A töredezett körmök nem csak esztétikai szempontból jelentenek problémát, de a szervezet felbomlott egyensúlyára is felhívhatják a figyelmet. A problémát nem elég csak felszínesen kezelni, hiszen hiánybetegséget is jelezhet. Az egészséges körmökért a legtöbbet a helyes táplálkozással tehetjük. Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt, illetve figyeljünk a megfelelő vitamin utánpótlásra is!

18. Viszkető, száraz bőr érzése

Viszkető, száraz bőr érzése

Amikor a menopauza ideje alatt a szervezet ösztrogénszintje csökken a kollagén termelés is lelassul. A kollagén felelős a bőr feszességéért, friss megjelenéséért valamint rugalmasságáért, így amikor a szervezet kollagén szintje csökkenni kezd, az a bőrön is észrevehető. Vékonyabbá, szárazabbá válik és elveszti fiatalságát. A bőr kiszáradása viszketéshez vezet, ami igen bosszantó tünet, mivel az ébrenlét mellett az alvást is megnehezítheti.

A viszkető bőr a változókor egyik legelső jele, hiszen a szervezet kollagén vesztése megy a leggyorsabban végbe a menopauza kezdetén. Lényeges, hogy a korai menopauza is vezethet kollagén vesztéshez. Ezek a változások nem csak a bőrt, de a nők lelkiállapotát is befolyásolják. Ahhoz, hogy egy nő képes legyen leküzdeni a bőrváltozással járó problémát, foglalkozni kell az azt kiváltó hormonális változásokkal. Ennek érdekében már a menopauza első kellemetlen tüneteinek jelentkezésekor érdemes orvoshoz fordulni.

Érdekességek

A bőrszárazság egyre gyakoribb probléma, hiszen nemtől függetlenül minden korosztályt érint. Épsége nagyon fontos, hiszen a bőr a legnagyobb szervünk és első védelmi vonalunk a baktériumokkal szemben. Az kor előrehaladtával viszont veszít rugalmasságából, szárazzá válik, amely gyakran elviselhetetlen viszketést is okozhat. Elegendő mennyiségű folyadék fogyasztásával és megfelelő bőrápolással ezek elkerülhetők.

19. A bőr rugalmasságának csökkenése

A bőr rugalmasságának csökkenése

Az évek múlásával, a szervezet öregedésével a bőrünk is elkerülhetetlenül változik. Az öregedéssel együtt járó élettani változások legkorábban a bőrön láthatóak, éppen ezért a menopauza idején a bőr egyre szárazabbá válik, veszít rugalmasságából, feszességéből, és ráncok jelennek meg rajta.

A bőr öregedését az ösztrogén csökkenése okozza. Ez a hormon felelős ugyanis a víz bőrben való tárolásáért, amelynek hatására a bőr sima és feszes lesz. A hormonális aktivitás lassulásával a bőrön belül néhány más folyamat is lassabbá válik. Az egyik közülük a kötőszövet termelődése. Ez azt jelenti, hogy a menopauza után kevesebb olyan anyag termelődik, ami a fiatal bőr sűrű szerkezetét és sima textúráját adja. Ilyen anyag a hialuronsav, a kollagén és az elasztin. Emiatt a bőr láthatóan és érezhetően veszít teltségéből. A menopauza alatt fokozottan oda kell figyelni a bőr ápolására, hiszen hamar kiszáradhat, éppen ezért válasszunk olyan kozmetikumokat amelyek vízmegkötő összetevőket, vitamint, valamint nyugtató és regenerálódást elősegítő anyagokat is tartalmaznak.

Érdekességek

A kor természetes velejárója, hogy megjelennek a ráncok, amelyek ellen nem tehetünk sokat. A különböző betegségek, megváltozott anyagcsere és hormonális állapotok is elősegíthetik a ráncosodást. Azonban néhány apró változtatással késleltethetjük a bőr rugalmasságának csökkenését. Bőrünk egészségét az A-,C- és E vitaminok fogyasztása segíti elő, továbbá az antioxidánsokban gazdag ételek a bőrt is fiatalítják. A megfelelő folyadékbevitel pedig belülről hidratálja a bőrt.

20. Testszag megváltozása

Testszag megváltozása

Az erős stresszhatásokon kívül hormonális változások is befolyásolják illatunkat. A testszagban bekövetkező változások a változókorú nőket nagyon feszélyezetté tehetik. A menopauza során végbemenő hormonális változások fokozzák a verejtéktermelést, válaszul a menopauza fizikai tüneteire, mint a hőhullámok és az éjszaki izzadás, valamint a pszichológiai tünetekre, mint a szorongás vagy pánikbetegség. Az izzadságtermelésnek ez a növekedése fokozott testszaghoz vezethet, annak ellenére is ha az adott személy kellően odafigyel személyes higiéniájára.

Csak úgy, mint az izzadás mennyisége, a testszag megváltozásának az oka is lehet genetikai eredetű. Bár a testszag megváltozása a változókorú nők esetében normális, mégis sokak számára zavaró lehet. Már számos megoldás áll rendelkezésre, hogy a probléma gyökerét- a hormonális egyensúlyzavart- kezeljük, azonban az egyszerű életmódbeli változások, mint a természetes, pamut ruhák választása is megoldást jelenthet a problémára.

Érdekességek

A kellemetlen testszagot általában az ápolatlanság hiányával kötjük össze, azonban a megfelelő tisztálkodás ellenére is előfordulhat hogy valakinek kellemetlen a testszaga. Hátterében hormonális változásokon túl életmódbeli problémák is állhatnak. Kezelése érdekében próbáljuk meg kiiktatni a stresszt a mindennapokból, kerüljük a fűszeres ételek fogyasztását, valamint viseljünk pamut ruhadarabokat!

21. Nyálkahártya és ínyproblémák

Nyálkahártya és ínyproblémák

Ínyproblémák gyakran előfordulnak változókorú nők körében. Bár okuk lehet a rossz szájhigiénia is, a menopauza során fellépő hormonális változások, legfőképp az ösztrogénhiány lehet hatással az íny egészségére. A leggyakoribb menopauza idején tapasztalt ínyprobléma a fogínygyulladás és a fogínyvérzés. A kezeletlen ínyprobléma fogvesztéshez, fertőzéshez, valamint szívbetegséghez is vezethet, ezért is fontos az idejében megkezdett kezelése.

A fogínyfájdalom és a vérzés is visszafordítható, ha még azelőtt kezeljük őket, mielőtt súlyosabbá válnának. A szájhigiéniára való fokozott odafigyeléssel, illetve a hormonális egyensúlyváltozás kezelésére szolgáló készítményekkel, életmódbeli változásokkal és természetes gyógymódokkal is sokat tehetünk ínyünk egészségéért. Ha azonban a probléma továbbra is fenn áll, mielőbb forduljunk kezelőorvosunkhoz.

Érdekességek

A nők hormonháztartása a korral együtt folyamatosan átalakul, az állandóan változó női hormonok a szájban uralkodó állapotokat is megváltoztatják. Ínyproblémák a népesség közel ötödét érintik, de gyakran csak a vérző íny hívja fel rá a figyelmet. A megoldás alapköve a szájhigiénia, amely minimálisan a napi kétszeri alapos, legalább két percig tartó fogmosásból, valamint a fogközök tisztításából áll.

22. Haspuffadás érzése

Haspuffadás érzése

Puffadás sokszor jelentkezhet egy nő életében, például emésztési panaszok vagy a menstruáció jelentkezése előtt. A tünetei közé tartozik a püffedt has, a szorosság, és diszkomfort érzet, valamint fájdalom a hasi területen. Jellemzően ez a bélgázokból ered, amit a rossz tápanyagszállítás okoz, valamint az alacsony epeműködés, amit leggyakrabban a változókori ösztrogénhiány idéz elő. Egy másik puffadást előidéző ok a laktóz intolerancia lehet, ami a szervezet tejtermék elutasítását jelenti. A kor előrehaladtával az emberek szervezete egyre kevesebb laktázt termel – ennek az enzimnek kellene megemésztenie a laktózt.

Minden nőnél máshogy jelentkezik a puffadás; mindazonáltal a puffadás lehet időszakos, néhány nap után csillapodhat, étkezés után jelentkezhet, és a nap folyamán egyre rosszabbá válhat. Az állandó, három napnál tovább fennálló, nem diagnosztizált puffadással és hasi fájdalommal érdemes orvoshoz fordulni, hiszen akár omoly betegségek is állhatnak a probléma hátterében.

Érdekességek

A haspuffadás a harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz. Napjainkban sajnos a lakosság nagy részét érinti, amely esztétikailag és közérzetben is okozhat kellemetlenségeket. Sokat segíthet ha odafigyelünk étkezésünkre, és megfigyeljük mely ételek váltanak ki kellemetlen tüneteket. A haspuffadás kezelésében a legtöbb esetben az étrend megváltoztatása és a rendszeres sport csodákra képes.

23. Súlyproblémák

Súlyproblémák

A hízás, különösen a deréktáji gyarapodás, a hormonszintek változásának egy legszembetűnőbb, és a nők számára legzavaróbb tünete a klimax évei alatt. Míg egyes források azt állítják, hogy a menopauzának nincs köze a súlygyarapodáshoz, úgy a hormonális változások valóban hatással vannak a hízásra és a zsírréteg eloszlására. Például az alacsony ösztrogénszint arra készteti a testet, hogy a zsírsejteket használja az ösztrogénhormon alternatív forrásaként.

Ugyanakkor az alacsony tesztoszteronszint az anyagcsere lassulásához vezet, ami azt jelenti, hogy a klimaxos nőknek alacsonyabb kalória bevitel javasolt, ugyanis akik továbbra is úgy étkeznek, mint ezelőtt, azoknak hízással kell szembenézni. Így tehát fontosak az étrend és mozgásbeli változások, hogy újraélesszük az anyagcserét és megakadályozzuk a menopauzális hízást, ahogy azt a hormonális egyensúly kezelésére való gyógykészítmények is teszik.

Érdekességek

A változókor kezdetén sok nő kénytelen szembesülni a mindeddig ismeretlen súlyproblémákkal. A lassú, de egyre fokozódó súlygyarapodásnak egyik oka, hogy az életkor előrehaladásával csökken a szervezet energiaszükséglete. Egyes szakemberek szerint a menopauza idején bizonyos mértékű súlygyarapodás hasznos lehet, hiszen a zsírszövetekben raktározódó hormonok enyhíthetik a változókor kellemetlen tüneteit.

24. Szabálytalan szívdobogás érzése

Szabálytalan szívdobogás érzése

A szabálytalan szívverés a menopauza egyik legjellemzőbb tünete. A hirtelen fellépő és nehezen múló heves szívdobogásérzés azonban érthető módon sok nőt megrémít. A klimax idején bekövetkező változások egyik oka a hormonális egyensúly felborulása. Az ösztrogénhiány fokozottan stimulálja az idegrendszert és a keringési rendszert, ami szabálytalan szívveréshez, szívdobogásérzéshez, valamint szívritmuszavarhoz vezet.

Az esetleges szívpanaszok komolyabb betegség tünetei is lehetnek, ezért fontos hogy az érintettek mielőbb orvoshoz forduljanak. A stressz, az idegesség, és a pánikbetegség mind közrejátszhatnak a tünet kialakulásában, ezért fontos, hogy feltárják a probléma pontos okát a kezelési módszer kiválasztása előtt. Jobb, ha ilyen esetekben kerüljük a nikotin és a koffein fogyasztását is.

Érdekességek

Egy egészséges felnőtt szíve szabályosan, nyugalmi állapotban percenként körülbelül nyolcvanszor ver. Amikor úgy érezzük, hogy összevissza kalapál, és majd kiugrik a helyéről, az igen félelmetes. A változókorú nők gyakran tapasztalják meg ezt a rémisztő tünetet, azonban különböző stresszoldó technikákkal, illetve bizonyos szívbarát élelmiszerekkel, valamint rendszeres testmozgással könnyen orvosolhatják a problémát.

25. Furcsa nyilalló, bizsergő érzések a végtagokban

Furcsa nyilalló, bizsergő érzések a végtagokban

Amikor egy testrész kellemetlenül bizsereg vagy elzsibbad, egy kis mozgással megszüntethető a tünet. Ha viszont ezek a panaszok gyakran, akár ok nélkül jelentkeznek mindenképp érdemes kivizsgáltatni az okukat. A változókorú nők gyakran tapasztalnak bizsergő érzést, amely végigfut a bőrükön, olyan érzés keltve mintha bőrüket apró tűkkel szurkálnák, vagy hangyák szaladgálnának a bőr alatt. A legtöbb ember esetében ez a bizsergést ártalmatlan, hiszen általában egy összenyomott ér okozza a végtag zsibbadását. A klimaxos nők esetében azonban az lehet az oka, hogy az alacsony ösztrogénszint hatással van a központi idegrendszerre.

A bizsergő végtagok érzése mögött számos más probléma is meghúzódhat, beleértve a szorongást, a rossz vérkeringést, a cukorbetegséget, a szívbetegséget, illetve a stroke-ot vagy tumort. Bármilyen megmagyarázhatatlan bizsergés esetén, amely a test egyik oldalát érinti, vagy izomgyengeséggel jár, forduljunk mielőbb orvoshoz.

Érdekességek

A legtöbb ilyen fájdalom ésszerű indokokkal magyarázható, pl.: sérülés vagy izomgörcs, azonban van számos egyéb olyan ok is, amivel érdemes orvoshoz fordulni. A bizsergő érzést továbbá okozhatja B-vitamin hiány, rossz vérkeringés vagy akár nyugtalan láb szindróma, ami egy idegrendszeri betegséget takar. A legtöbb ilyen tünet esetében a nők nem veszik komolyan a figyelmeztetést és nem hallgatnak az intő jelekre, inkább várnak, hogy elmúljanak a panaszok.

26. Izommerevség, izomfájdalom érzése

Izommerevség, izomfájdalom érzése

A klimaxos nők csaknem fele küzd izommerevséggel, és ebből adódó fájdalommal. Izommerevség jellemző tünetei közé tartozik az izmok, különösen a nyak, a hát illetve a váll izmainak feszülése, amely fokozott fájdalommal és az izmok feszülésével jár. Az izommerevség a menopauza egyik gyakori tünete, ami azzal magyarázható, hogy az alacsony ösztrogénszint hatással van a szervezet kortizol termelésére, amely stresszhormonként is ismert. A folyamatosan magas kortizol hatására a test izmai feszültté, és fáradttá válnak.

Azok a nők, akik többnyire fittek és egészségesek, kevésbé hajlamosak az izomfeszültségre, mint azon társaik akik helytelenül táplálkoznak és kevés testmozgást végeznek. Azoknak a változókorú nőknek, akiket izommerevség gyötör, érdemes foglalkozni a probléma gyökerével – a hormonális egyensúlyváltozással – valamint ajánlott a különböző relaxációs technikák elsajátítása.

Érdekességek

A menopauza idején gyakori tünet az izommerevség. Merevség lehet azokban az izmokban melyek könnyen kifáradnak, és számos érzékeny pont keletkezhet, különösen a vállak körül. Az alváshiány, vagy a hideg időjárás fokozhatja a fájdalmat. Egy kiadós éjszakai alvás sokszor segít. Az izmok elernyesztése, az egyenes testtartás vagy rendszeres testgyakorlatok végzése többet segít, mint a gyógyszerek vagy a masszázs.

27. Ízületi fájdalom

Ízületi fájdalom

Amíg minden működik, nem figyelünk arra, hogyan, mivel mozgunk. Míg egy nap fájdalmassá, darabossá válnak a mindennapos mozdulatok. Az ízületi fájdalom a menopauza egyik leggyakoribb tünete. Bizonyított, hogy a menopauza után a nők több mint fele tapasztal változó mértékű ízületi bántalmat. A hirtelen fellépő fájdalom az izmokban és ízületekben független a traumáktól és a mozdulatoktól, azonban kapcsolatban lehet a hormonszint változás immunrendszerre gyakorolt hatásaival. Az ösztrogén segít megelőzni az ízületek gyulladásait, így alacsony szintje a menopauza idején, növelheti a gyulladások és a fájdalmak gyakoriságát.

Nem ajánlatos figyelmen kívül hagyni ezeket a fájdalmakat. A korai kezelés gyakran jó megoldásnak bizonyul, illetve meg is előzi a krónikus ízületi gyulladás kialakulását. Az ízületek és a gerincoszlop fájdalmai a legtöbb esetben tünetek, melyeket valamilyen betegség vált ki.

Érdekességek

A statisztikák szerint minden időpontban a lakosság 10-15%-a szenved valamilyen mozgásszervi problémától. A fájdalmak enyhítésében jelentős segítség lehet a gyógyszeres kezelés mellett a mozgás, a fizioterápia, illetve a testsúlyrendezés. Emellett nem szabad megfeledkezni olyan egyszerű gyógymódokról sem, mint pl. a jegelés, melegpakolás vagy pl. az ízület átmeneti pihentetése.

28. Csontritkulás

Csontritkulás

A csontritkulást gyakran „néma kórnak” is nevezik, hiszen nem jár figyelmeztető tünetekkel. Sokan nem is tudják, hogy csontritkulásuk van, egészen addig, míg valamelyik csontjuk el nem törik. Nők esetében négyszer nagyobb a betegség kialakulásának az esélye, főleg a menopauza időszakában, hiszen az alacsony ösztrogénszint csönttömeg veszteséget okoz. A csontritkulást a csont gyengülése és elvékonyodása jellemzi, valamint a csont tömege és sűrűsége is csökken.

Normális estben a csontok olyan folyamaton mennek keresztül, amelynek során a régi csont helyét új sejtek veszik át, de a szervezet képessége erre a folyamatra az idő előrehaladtával folyamatosan csökken. 35 éves kor körül már több csontszövet hal el, mint amennyi növekszik. A csökkent csontsűrűség hatására a csontok hajlamosabbak a törésekre, zúzódásokra. Szerencsére ma már léteznek olyan óvintézkedések, amellyel megakadályozható a csontritkulás kialakulása, illetve előrehaladása is lassítható.

Érdekességek

A menopauza beköszöntével a csontritkulás veszélye is fenyegeti a nőket. Az egészséges csontozat megtartásához három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, megfelelő mennyiségű kalciumra és megfelelő mennyiségű D vitaminra, amely a kalcium felszívódásához nélkülözhetetlen. Valamennyi kalcium szinte minden élelmiszerben van, de a mandulában, a brokkoliban, a szójában és a zabpehelyben nagy mennyiségben található.

29. Mellek feszülő érzése

Mellek feszülő érzése

A 30 és 50 év közötti nők több mint fele tapasztalt már mellfájdalmat. Ilyen esetekben gyakran rémképek lebegnek a nők szemi előtt, azonban a fájdalom az esetek döntő többségében nem az emlődaganat jele. A mellfájdalom jellemzően tapintás, vagy nyomás hatására jelentkező kellemetlen érzés, fájdalom. A mellek érzékenysége általában hormonális változások tüneteként jelentkezik, és mint ilyen, gyakran megelőzi vagy végigkíséri a menstruációs ciklust. Előfordulhat terhesség alatt, illetve a menopauza idején is.

A klimax idején a hormonszintek felborulása, azaz a hormonális egyensúlyhiány okozza a mellben tapasztalható fájdalmat, amely minden egyes nőnél másként jelentkezik, különböző életszakaszokban, illetve eltérő erősséggel. Érdemes felkeresni kezelőorvosunkat, ha a mellfájdalom súlyosbodik, vagy több mint 2 hónap után is fent áll, illetve ha a fájdalmas csomók, váladékozás vagy bármilyen más szokatlan tünet kíséri.

Érdekességek

A menopauza idején gyakran jelentkezik a mellben feszítő érzés amely néhány életmódbeli változtatással enyhíthető. Úgy tartják, hogy a sok zsír fogyasztása megnövelheti a testben keringő ösztrogén mennyiségét, mely serkenti a mellszöveteket, és fájdalmat is okozhat. Ha zsírszegény vagy zsírmentes ételekre váltunk, nagyban enyhíthetjük a mellfájdalom súlyosságát. Az ideális méretű melltartó viselése is csökkentheti a kellemetlen feszülést.

30. Mellek feszülő érzése

Mellek feszülő érzése

A hüvelyszárazság az egyik leggyakoribb, minden harmadik nőt érintő probléma a változókorban, mely azt követően még gyakoribb panasz. A hüvelyfal normális esetben nedves, ami a hüvelyváladéknak köszönhető. A váladék termelését az ösztrogénhormon segíti, így a hüvely egészséges, és rugalmas maradhat. A menopauza idején csökken a szervezet ösztrogénszintje, amely a hüvelyváladék csökkenésével jár, ezt nevezzük hüvelyszárazságnak. A nedvesség hiánya a szex kényelmetlenné válásához, valamint gyakran viszkető érzéshez vezethet, továbbá nagyobb lesz a hajlam az irritációra és a fertőzésekre.

A klimax időszakában a hüvely vékonyabbá válik, és veszít rugalmasságából, amely akár sorvadáshoz is vezethet. Mint ahogy számos tünet, ez is az ösztrogénszint hirtelen csökkenéséhez köthető. A hüvelyszárazság talán a leglesújtóbb klimax tünet, így fontos megfelelő kezelést találni, ha a probléma kihatással van az életminőségünkre.

Érdekességek

A hüvelyi szárazság kellemetlen problémát okoz, ezért érdemes kezelni. A tapasztalatok szerint tartós fennállásának oka a szégyenérzet és a tájékozatlanság. A női nemi hormon szerepe a hüvelyváladék termelésében kulcsfontosságú, azonban egyes életmódbeli sajátosságok is hüvelyszárazsághoz vezethetnek. Érzelmi tényezők mellett a stressz, és a rendszeres kimerültség is összefügg a kellemetlen problémával.

31. Méhsüllyedés

Méhsüllyedés

Napjainkban egyre gyakoribb jelenségnek számít a kismedencei szervek, köztük különösen a méh süllyedése. A méhet normális esetben a medence belsejében lévő izmok, szövetek és ínszalagok tartják. A kor előrehaladtával azonban a gátizmok nem tudnak megfelelni tartó funkciójuknak, amelynek következtében a méh a hüvelybe süllyedhet. Ezt az állapotot nevezzük méhsüllyedésnek.

A nehéz súlyok emelése, és a hüvelyi úton történő szülés mellett a kor is hozzájárulhat a méhsüllyedés kialakulásához. A menopauza az egyik leggyakoribb rizikótényező, hiszen az ösztrogénszint csökkenésével a szövetek veszítenek rugalmasságukból, melynek következtében nem tudják hatékonyan biztosítani a kismedencei szervek tartó funkcióját. Érdemes tehát ezeket a meggyengült gátizmokat erősíteni, ugyanis a panaszok súlyosbodhatnak. Fontos tehát, hogy panaszainkkal minél hamarabb orvoshoz forduljunk, a megfelelő terápiás módszer kiválasztása és elkezdése érdekében.

Érdekességek

A méhsüllyedésnek négy különböző fokozatát ismerjük, melyek közül a negyedik a legsúlyosabb. Ekkor az egész méh a hüvelyen kívülre kerül, amit a szaknyelv procidentiának hív. Ennek a rendkívül kellemetlen panasznak a tartóizmok meggyengülése és az ösztrogénszint csökkenése az oka, de ide sorolható még a többszöri terhesség, túlsúly, vagy komoly műtétek az intim területeken.

32. Inkontinencia

Inkontinencia

Menopauzás nők esetében az inkontinencia három típusa fordulhat elő. A stresszinkontinencia a vizelet véletlenszerű ürítése, ami nevetéskor, köhögéskor, tüsszentéskor, vagy erőlködéskor következik be. Ez általában akkor esedékes, amikor a belső izmok képtelenek megfelelően működni a kor, műtéti beavatkozás, vagy szülés miatt. Egy másik gyakori típus a késztetéses inkontinencia, amely során a hólyag saját „öntudatot” fejleszt, ezáltal az egyén erőfeszítései ellenére sem képes megakadályozni az ürítést. A túlfolyásos inkontinencia pedig azt az érzetet kelti, mintha nem lenne tele a hólyag, azonban a véletlen vizelés alkalmával döbben rá az egyén, hogy valójában mégis tele van.

A nők ezen három típus bármilyen párosítását is megtapasztalhatják. Az inkontinencia minden válfaja rendkívül aggasztó és kínos lehet, azonban a kezeléshez már számos praktikus eljárás is elérhető.

Érdekességek

Felmérések alapján elmondható, hogy a 45-49 éves menopauzás nők 18-35 %-a szenved a vizelettartási panaszoktól. Gyakori példa azonban, hogy az inkontinencia csak átmeneti tünet, és amilyen könnyet jött, olyan könnyen is megy. A fiatal korban elkezdett intimtorna vagy hüvelysúlyok alkalmazás megelőzheti ezt a kellemetlen problémát, de manapság már lézeres beavatkozásokkal is kezelhető.

33. Visszatérő hólyag problémák

Visszatérő hólyag problémák

A nők különösen hajlamosak húgyúti fertőzésekre, melynek anatómiai okai vannak. A viszonylag rövid és tág húgycsövön keresztül könnyedén juthatnak baktériumok a húgyhólyagba. A női nemi szervek és a húgyutak normális működéséhez az ösztrogén hormon kedvező hatásaira is szükség van.

Változókorban az ösztrogén szintje jelentősen lecsökken, amelynek hatására a hüvelyt és a hólyagot bélelő hámréteg erősen elvékonyodik. Az elvékonyodott hám pedig sebezhetőbbé válik, könnyebben esik különböző fertőzések áldozatául. Ugyanakkor, az ösztrogénhiány következtében csökken a hüvelyben a tejsavbaktériumok száma is, mely szintén növeli a hólyaghurut kialakulásának kockázatát.Alhasi fájdalom, fájdalmas vizelés esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni a panaszok okának tisztázása, valamint a szakszerű, célzott kezelés megkezdése érdekében.

Érdekességek

Szexuális aktus során könnyen irritálódhat a húgycső, ami hatására könnyebben kap el fertőzéseket a klimaxoló nő. A rövid húgycső ezt a tényt tovább súlyosbítja, hiszen így a kórokozók gyorsabban és rövidebb úton jutnak el a hólyagba, valamint a különböző szűkületek és kövességek is megkönnyítik a fertőzésekre való hajlamot. A spermicideket használó nők esetében ez a veszélyeztetettség még magasabb lehet.

34. Hólyagsérv

Hólyagsérv

Ha a hüvely és a húgyhólyag közötti kötőszövet sérül vagy kitágul, hólyagsérvről beszélünk. A kismedencei szervek süllyedésének és magának a hólyagsérv kialakulásának az oka leggyakrabban a hüvelyi úton történő szülés, amely során a gátizomzat kitágul, és veszít tartó funkciójából. Legtöbbször azonban csak a menopauza időszakától okoz kellemetlenségeket. Az érintettek a mellső hüvelyfal kitágulásának következményeként rendszerint azt tapasztalják, hogy a hüvely elveszti addigi rugalmas „cső” alakját, mivel a hólyag a hüvelybe türemkedik.

Ha a problémát tapasztaló hölgy nem részesül megfelelő kezelésben, vagyis a gátizom nem tud kellőképpen megerősödni, az állapot rendszerint súlyosbodik. A hólyagsérv nem csak esztétikailag, hanem fizikailag is okozhat igen komoly gondokat. A derékfájás, a folyamatos vizelési inger és az idegentest érzés intő jel lehet, ezért ajánlott mielőbb orvoshoz fordulni a problémával.

Érdekességek

Az enyhe mértékű hólyagsérv esetén érdemes tartózkodni a nehéz tárgyak emelgetésétől, valamint próbálkozni kell megakadályozni a székrekedés kialakulását. Ha ezeket az alapvető szabályokat betartja a beteg, abban az esetben elkerülhetőek a komolyabb panaszok kialakulása és a hüvelyplasztikai kezelés, ami a hólyag kitüremkedésének visszahelyezését jelenti.

35. Allergiás tünetek

Allergiás tünetek

A hormonok és az immunrendszer között megfejthetetlen kapcsolat áll fenn, így a hormonális egyensúly megváltozása a klimax alatt növeli az allergiás reakciókat. Sok nő lehet érzékenyebb, míg másoknál hirtelen alakulhat ki allergia olyasmire, amivel eddig nem volt problémájuk. Ez különösen érvényes a szénanáthára, asztmára és a bőrgyulladásokra.

Az allergia egy rendkívül frusztráló klimax tünet lehet, mivel kihatással van a mindennapi életre. A legtöbb nő csupán enyhe tüneteket tapasztal, pl.: kiütéseket, tüsszentést vagy viszkető szemeket, míg az extrém allergia esetében duzzanatok, szédülés és görcsök jelentkezhetnek. Az enyhe tünetek egyszerű életmódváltással elkerülhetőek, ahogyan a hormonális egyensúly kezelésével is, azonban súlyosabb tünetek jelentkezése esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk, hisz akár sürgős beavatkozásra is szükség lehet.

Érdekességek

Az allergén-szegény otthon kialakítása esetén az allergiás személy panaszai bizonyítottan csökkenhetnek. Általában ha valakinél kialakult egy érzékenység, azt egyre több követheti. Vérrokonok között gyakori az öröklődés. Két asztmás szülő esetében a gyermekek akár 70 százalékban lesznek szintén betegek. Klimax idején ezek az allergiás reakciók felerősödhetnek, és újak jöhetnek létre.

36. Szemszárazság

Szemszárazság

A szem szárazsága az egyik leggyakoribb szembetegség. Minden harmadik embert érinthet élete valamelyik szakaszában, azonban 40 év felett a leggyakoribb, a könnnymirigyek sorvadásának következtében. Ezen kívül különösen gyakran fordul elő változókorú nőknél. Az úgynevezett száraz szem a kötőhártya és a szaruhártya szárazságát jelenti. A száraz szem lehet a nem megfelelő könnytermelés (a könny elégtelen víztartalma) következménye. Ebben az esetben a könnymirigy nem termel elegendő könnyet ahhoz, hogy az egész szaruhártyára kiterjedő, összefüggő réteget alkosson.

Ez a száraz szem leggyakoribb oka, azonban a könnytermelést hormonális változások is befolyásolják. A gyulladásos faktorok eltávolításában a könnyben normálisan jelenlévő androgén hormon játszik fontos szerepet. Hölgyeknél a változókori androgénszint-csökkenés az egyik magyarázata, hogy ebben az életszakaszban, és nőkben miért gyakoribb a betegség.

Érdekességek

A száraz szem általában a nem megfelelő könnytermelés hatásaként jön létre, vagyis a könnymirigy nem termel elegendő könnyet. A magas folyadékbevitel, műkönny készítmények használata, valamint a rendszeres pislogás javíthat a kellemetlen állapoton, de akár az omega-3 olajok is jótékony szerepet játszhatnak. Bizonyos antioxidánsok alkalmazása a szemlencse védelmében is pozitív hatást érhetnek el.

37. Testforma megváltozása

Testforma megváltozása

A változókor tünetei közül az egyik leginkább zavaró a nők számára a testforma megváltozása. Ez azonban genetikailag programozott változás, ebben a tekintetben pedig az anyai ágon örökölt gének a meghatározóak. Az évek során megváltozik az alkat. A derék szélesebb, a has kerekebb, a fenék laposabb lesz, a mellek pedig nagyobbak és nehezebbek lesznek. Mindezek az ösztrogénszint csökkenésével hozhatóak összefüggésbe.

Az ösztrogén felelős ugyanis a szervezet zsír- és izomtömeg egyensúlyának alakulásáért. Ha tehát az ösztrogén szintje csökken, a szervezetben felborul a szövetek aránya. Az izomtömeg csökken, a zsírpárnák pedig csak gyarapodnak. Ez már rövid távon is alakváltozást idéz elő, azonban ezen még súlyosbít a bőr rugalmasságának csökkenése. A változókorban a testsúlygyarapodás elkerülése érdekében, legjobb átállni zsírszegény, kiegyensúlyozott táplálkozásra, valamint illesszük be a rendszeres mozgást a mindennapokba. A sok mozgás fitten tart, és serkenti a kalóriák égetését is.

Érdekességek

Klimax alkalmával a legtöbb nőnél derék- hastáji hízás, valamint megnövekedett mellek figyelhetőek meg. Amíg a súlygyarapodás nem ölt nagyobb mértéket (max. 5 kg), addig nem mondható károsnak. Éppen ellenkezőleg, hiszen ez a mennyiségű zsírszövet segít az ösztrogén termelésében és raktározásában. A jelentős túlsúly azonban további egészségügyi problémát is okozhat és az önkép romlásához vezethet.

Rizikófaktorok

1. Magas vérnyomás

Magas vérnyomás

A menopauza idején nő a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata. Vizsgálatok adatai szerint a rizikófaktorok között a magas vérnyomás előfordulási aránya, menopauza után meghaladja a férfiak körében észlelt gyakoriságot. Ennek az állhat a hátterében, hogy változókorban megváltozik a nők hormonháztartása. Az ösztrogén néven ismert nemi hormon megvédi a nőket a szív- és érrendszeri betegségektől életük folyamán, egészen negyven-negyvenöt éves korig. Ekkor a petefészkek működése fokozatosan leáll, az ösztrogénszint pedig nagymértékben lecsökken. Ezáltal felszaporodik a hasi zsírszövet, ami különösen veszélyes a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából.

A menopauzát követően, az életkor előrehaladásával párhuzamosan növekvő arányban fordul elő a magasvérnyomás-betegség is, ami azért különösen veszélyes, mert kezdetben ritkán okoz panaszt, ugyanakkor kezelés nélkül súlyos következményekkel járhat.

Érdekességek

Vannak bizonyos népi praktikák, amelyeket egykor használtak az érelmeszesedés és magas vérnyomás ellen. Ilyen a fokhagyma, különböző gyógyteák és gombafőzetek fogyasztása. Mivel nincs vizsgálatokkal kimutatható eredmény rájuk, így felhasználásuk számos mellékhatással járhat, és a pozitív eredményben sem bizakodhatunk. A magas vérnyomás rizikó faktorai közé tarozik a genetikai hajlam, elhízás, mozgásszegény életmód.

2. Koleszterin érték emelkedése

Magas vérnyomás

A koleszterin nélkülözhetetlen a szervezet számára, hiszen létfontosságú funkciók ellátásában vesz részt. Ha azonban valamilyen okból a koleszterinszint tartósan megnövekszik, szív- és érrendszeri problémák léphetnek fel. A változókorú nők gyakran nem tudják, hogy a testi és lelki változások mellett észrevétlen tünetekkel is számolniuk kell. A hormonális hatások miatt ugyanis fokozottan megemelkedhet a koleszterinszint.

A menopauza idején bekövetkező zsíranyagcsere változások ugyanis elsődlegesen az ártó, tehát az LDL-koleszterinszint emelkedését, és a hasznos, azaz a HDL-koleszterinszint csökkenését idézhetik elő. Amennyiben túlságosan magas az LDL-koleszterin szintje a vérben, felhalmozódik az érfalak belsejében, és szűkíti átmérőjüket. Ennek következtében csökken a vérátáramlás, de akár az ér teljes elzáródása is bekövetkezhet, növelve a szív- vagy agyi infarktus kockázatát.

Érdekességek

A menopauza beköszöntével gyakran jelentkezhet testsúlygyarapodás a nőknél. Ez azt eredményezheti, hogy csökken a jó- és nő a rossz koleszterin szintje. Azoknál a nőknél, akiknél hamarabb, tehát 45 éves kor előtt jelentkezik a klimax, nagyobb fenyegetettségnek vannak kitéve. Az ösztrogénpótlás jótékonyan hathat a HDL és LDL koleszterinre, azonban már a menopauza kezdete előtt érdemes életmódot váltani.

3. Vércukor érték növekedése, diabétesz

Magas vérnyomás

A diabetes mellitus, azaz a cukorbetegség gyakran érinti a változókorú nőket, hiszen a menopauza időszakában megnő a szív- és érrendszeri rizikófaktorok kialakulásának esélye. Ebben az életkorban felborul a hormonális egyensúly. Amíg az ösztrogénszint lecsökken, addig a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek. Ennek hatására felszaporodik a hasi zsírszövet, amely különösen veszélyes a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából. Az elhízás sok esetben „párban jár” a cukorbetegséggel. Csakúgy, mint a pubertás korban, a menopauza időszakában is ingadoznak a hormonszintek, amely jelentős vércukorszint változást idézhet elő.

A diabétesz alattomos betegség, hiszen nem mindig jár komoly tünetekkel, azonban az érfalak rongálásával jelentős mértékben ronthatja az életkilátásokat. A cukorbetegség négy és félszeresére növeli a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát, és két és félszeresére a szívelégtelenség kialakulásának rizikóját.

Érdekességek

A megfelelő vércukor szint kialakításában rendkívül nagy szerepe van a mozgásnak és az egészséges táplálkozásnak. A helyes életvitel a megfelelő közérzet kialakításában is szerepet játszik valamint a felesleges zsírpárnáktól is megszabadulhatunk. A diabétesz elhanyagolása szív- és érrendszeri betegségekhez, vaksághoz, amputációhoz, vagy akár halálos vesebetegségekhez is vezethet.

4. Dohányzás

Dohányzás

A nők életmódja nagyban befolyásolja a menopauza beköszöntének idejét. Azon kívül, hogy a dohányzás ismert rizikófaktora szív- és érrendszeri betegségeknek, a menopauza kezdetét is előrébb hozhatja. A legújabb kutatások szerint a dohányzás növeli a korai menopauza kockázatát, ráadásul a klimax kellemetlen tünetei is erősebben jelentkeznek.

A cigarettafüstben található vegyi anyagok ugyanis elhalásra késztetik a petesejteket. Ezen felül a dohányzás számos területen rongálja az egészséget. Nem csak tüdőbetegségekhez, csökkent libidóhoz, keringési zavarokhoz, szívproblémákhoz vezet, de rendkívül gyorsan öregíti a bőrt, ráncosít, alvászavarokat okoz, és idősebb korban a menopauza után még a csontritkulás esélyét is jelentősen megnöveli.

Érdekességek

Kutatások kimutatták, hogy a dohányzás felgyorsíthatja a klimaxot, ezáltal korábban jelentkeznek a menopauza tünetei. A kellemetlen panaszok mellett akár korai csontritkulás és szívbetegségek is kialakulhatnak, így ezek a hölgyek nagy fenyegetettségnek vannak kitéve. A magyarázatot a tudósok abban látják, hogy a cigarettafüst károsítja a petéket és hatással van a szervezet ösztrogén szintjére.

5. Túlzott alkohol bevitel

Túlzott alkohol bevitel

Az alkohol nagyban hozzájárul a menopauza tüneteinek erősödéséhez. Azonban nem ez az egyedüli ok, amiért jobb elkerülni. Egyrészt azért káros, mert megakadályozza a kalcium és egyéb nélkülözhetetlen ásványi anyagok beépülését, másrészt a hormonszintek befolyásolásával előidézhet korai menopauzát is. Egyes kutatások szerint az alkohol az egyik faktor, ami hatást gyakorol a hormonszintek változására.

Az alkohol és az ösztrogén kölcsönösen befolyásolják egymást. Az ösztrogén hozzájárul az alkohol könnyebb felszívódásához a szervezetben. Ezzel egy időben, az alkohol gátolja az ösztrogén lebontását. Tehát, az alkohol fogyasztásával az ösztrogén szintje a szervezetben jelentősen növekedni fog, az alkohol pedig könnyebben fog felszívódni a nő szervezetébe.

Érdekességek

A túlzott alkoholbevitel számos betegség kialakulásához vezethet, valamint függőséget is okoz. Ugyanakkor a kisebb mennyiségű alkohol a kardiovaszkuláris hatásai miatt meghosszabbíthatja az életet és javítja a koleszterinszintet. Érdemes figyelni a megfelelő mennyiségre, hiszen a nőknek kevesebb az alkohol-lebontó enzimjük, ami miatt annak kellemetlen hatásai jobban érvényesülnek a szervezetükben.