Jót tesz a jóga a menopauza idején

A jóga segíthet álmatlanság ellen azoknak, akik a menopauza idején ilyen gondokkal küzdenek.

Amint arról a Menopausa című lapban közzétett tanulmány szerzője, Katherine Newton beszámolt, a menstruáció elmaradása után számos nő küzd álmatlansággal, így számukra nagy segítséget jelenthet a jóga. Mivel a klimax idején jelentkező tünetek ellen a szakemberek legtöbbször hormonterápiát javasolnak, amire sok nő nem szívesen vállalkozik, a kutatók abban bíztak, talán a jóga - vagy egyéb természetes módszerek - ezek ellen is védelmet tudnak nyújtani.
 
 
Vizsgálatuk során 249 egészséges nővel készítettek felmérést, akiket három csoportra osztottak. Egy részük rendszeresen kezdett jógázni, másik részük aerobikozni, a harmadik csoport pedig egyik tevékenységben sem vett részt, emellett pedig egy részük omega-3 zsírsavat, másik részük placebót szedett.
 
Az eredmények azt mutatták, hogy a testmozgás minden esetben csökkentette az álmatlanság és a depresszió mértékét, és a jóga hatására is javult az alanyok alvásminősége, az omega-3 zsírsavnak azonban sem a hőhullámokra, sem az éjszakai verejtékezésre, sem az álmatlanságra vagy a kedélyállapotra nem volt befolyása.
 
Dr. Newton mellett még számos szaktekintély vett részt a kutatásban, amit többek között az Egyesült Államok Nemzeti Egészség Intézete (NIH) támogatott.
 
A sokféle jógairányzat közül legelterjedtebb a hatha-jóga, amely különféle légzési gyakorlatokkal, mozgássorokkal, táplálkozási szabályok betartásával az egész emberi szervezet, sőt, bizonyos mértékig az idegrendszer, az agyműködés tudatos befolyásolására törekszik. Másik ismert irányzata a rádzsa-jóga, amely főleg koncentrációs és meditációs gyakorlatokra épül, ezekkel törekszik hatni az ember lelki világára, tudatára, érzelmeire is.
 

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább