Klimax során a hőhullámok mögött inzulinrezisztencia állhat

Érdemes a tünetet komolyan venni.

 A klimax során észlelt kellemetlen tünetek közül az egyik leggyakoribb panasznak a hőhullámok számítanak. Emögött elsősorban a klimax során bekövetkező hormonális változás áll, ám kutatások szerint a probléma sokszor inzulinrezisztenciával (is) függ össze. Az Észak-Amerikai Menopauza Társaság találkozóján közzétett adatok szerint a menopauza alatt tapasztalható hőhullámok és éjszakai izzadások gyakrabban fordulnak elő azoknál, akik inzulinrezisztenciával küzdenek. A kutatók ugyanis megfigyelték, hogy a glükóz koncentrációja 33%-kal magasabb azoknál, akik hetente 1-5 alkalommal szenvednek hőhullámoktól, ráadásul náluk a HOMA index is több mind 2-szerese a normálisnak. A problémával nem csupán a kellemetlen tünetek miatt érdemes foglalkozni, hanem amiatt is, mert a klimax során eleve megnő a kardiovaszkuláris betegséges kialakulásának kockázata, és amennyiben inzulinrezisztencia is párosul a változókorhoz, úgy a rizikó még nagyobb. Éppen ezért a hőhullámokkal küzdő idősebb nőknek a tudósok azt javasolják, hogy rendszeresen ellenőriztessék vércukor és inzulin szintjüket, továbbá legyenek tisztában vérnyomásukkal, valamint lipid értékeikkel is!
 
 
Az inzulinrezisztencia további tünetei lehetnek
  • fokozott szőrösödés (férfias területeken)
  • hajhullás
  • zsíros, pattanásos bőr
  • depresszió
  • fáradtság 
  • túlsúly
Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája szerint a problémával küzdő nők esetében az életmódváltás elkerülhetetlen (dohányzás abbahagyása, rendszeres testmozgás, személyre szabott diéta). Ez az inzulin és a vércukor értékeinek csökkentése mellett mérsékli a kellemetlen tüneteket, jobb közérzetet eredményez, valamint csökkenti a szövődmények kialakulásának kockázatát.
 
A szakértő továbbá felhívja a figyelmet arra, hogy attól függően, milyen súlyos az inzulinrezisztencia, bizonyos ideig gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.
 
„Fontos, hogy a menopauza esetén is kezelendő az inzulinrezisztencia, de az ösztrogénhiány és a csontritkulás terápiája is fontos szempont, egyénre szabott terápia keretében”- teszi hozzá dr. Koppány Viktória.
 

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább