Vége lehet a csontritkulásnak és a menopauzának

Egy különlegesebb, de annál biztonságosabb készítményt fejlesztett ki, amely megálljt parancsolhat a menopauzának.

Az Észak-texasi Egyetem biokémikusai által irányított nemzetközi tudóscsoport eredményeit a Science Transitional Medicine online kiadásában ismerteti.

 
A változó korban a klimax során a petefészkek fokozatosan csökkenő hormontermelése miatt a nők gyakran szenvednek hőhullámoktól, álmatlanságban, depresszióban. Vannak, akiket e kellemetlen tünet mellett a csontritkulás, valamint a demencia is fenyegethet. E tünetegyüttes azokat a fiatal nőket is fenyegeti, akiknek valamilyen betegség következtében eltávolították a petefészküket.
 
A 20. század második felében elterjedt az ösztrogénpótló készítmények alkalmazása, hogy ezzel is enyhítsék a változó kor tüneteit és csökkentsék a távlati veszélyek rizikóját. Az ezredfordulóra azonban kiderült, hogy e gyógyszerek alkalmazása növeli a nőgyógyászati rákos megbetegedések kockázatát, valamint a szívbetegségek és a stroke rizikóját. Még az ösztrogénnak más hormonokkal való együttes alkalmazása sem csökkentette a készítmények súlyos mellékhatásainak veszélyét. Ily módon immár több mint egy évtizede folyik a vita, hogy érdemes-e alkalmazni a változó kor tüneteinek enyhítésére az ösztrogénpótló készítményeket, vagy a terápia esetleges mellékhatásaira tekintettel célszerűbb tartózkodni az adagolásuktól - olvasható a Science Magazine honlapon.
 
 
A nemzetközi kutatócsoport az ösztrogéntermelés folyamatát tanulmányozva a szervezetben egy olyan "elővegyületre" (prekurzor) figyelt fel, amely csupán az agyban alakult át aktív hormonná. Mint kiderült, a DHED elnevezésű vegyület az agyban termelődő egyik enzim hatására aktiválódott, más szervekben az ösztrogén más "elővegyületekből" keletkezett. Elméletileg ez azt jelenti, hogy a DHED alkalmazása csupán az agyban növeli az ösztrogén szintjét, viszont a szívben, emlőkben, méhben nem, azaz kiiktatható az esetleges súlyos mellékhatások kockázata.
 
A vegyületet már sikerrel kipróbálták patkányokon, s tervezik alkalmazni majmoknál is.
 
"Egy ilyen készítmény nagyon hatékony lehet a depressziótól, hőhullámoktól, vagy álmatlanságban szenvedő nőknél" - hangsúlyozta Roberta Brinton neurofarmakológus, a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatója, aki nem volt részese a projektnek. Ugyanakkor az amerikai tudós rámutat, hogy a reménybeli gyógyszer nem védi ki a hormonhiánnyal kapcsolatos egyéb problémákat.
 
"Az agyra fokuszálva elfeledkezünk a hormonhiánnyal kapcsolatos olyan gondokról, mint amilyen a csontritkulás" - fogalmazott Roberta Brinton, aki szerint olyan "elővegyületeket" kell keresni, amelyek például a csontokban alakulnak át hormonná.
 
DMD

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább