Mit tehet a változókorban lévő nő?

A világ egyre nyitottabb, elfogadóbb, így joggal gondolhatnánk, hogy a menopauza többé nem akadály.

A változókor többféleképpen is jelentkezhet a nőknél. Van, akinek migréneket okoz, mások szorongani kezdenek, van, akinek memóriazavara lesz, megint másoknak az ujjai meg a lábujjai bizseregnek. Csak egy nagyon szerencsés kisebbség nem érez szinte semmilyen diszkomfortot miatta. Miközben a nők 75 százaléka hőhullámoktól, éjszakai izzadástól szenved, a BBC-n közzétett egyik legutóbbi kutatás szerint a klimaxoló nők 75 százaléka semmilyen formában nem jelzi a munkáltatójának, hogy gondjai vannak. A legtöbben természetesen a munkájukat, a pozíciójukat féltik, ezért ha betegszabadságra is mennek, csak kevesen vallják be annak valódi okát.

 
A legtöbb nő 45 és 55 éves kora között szembesül a menopauzával, amelynek tünetei 2, sőt akár 10 évig is fennállhatnak. Az amerikai szülész-nőgyógyász kongresszuson elhangzott beszámolók szerint csak az Egyesült Államokban naponta 6000, tehát évente több mint 2 millió nő lép be a változókorba. 2018-ban az Egyesült Államokban 31 millió változókorú női alkalmazott dolgozott a munkaerőpiacon, 80 százalékuk pedig napi szinten küzd a menopauza jellegzetes tüneteivel: hőhullámokkal, álmatlansággal, energiaszint-csökkenéssel vagy akár memóriazavarral. Ez egyben azt is jelenti, hogy a munkaerőpiac 20 százaléka kialvatlanul, örök fejfájással küzdve, hőhullámoktól gyötörten dolgozik.
 
A kínzó csend hatásai
Bár a mellráktól kezdve a cukorbetegségen és várandósságon keresztül elég sok témát meg lehet beszélni a főnökeinkkel a munkahelyünkön, a legtöbb helyen a változókor még mindig tabu. A nők nem akarják bevallani, hogy min mennek keresztül, a férfiak meg nem akarnak "női egészségügyi" témákról beszélni. Pedig ha a Brit Foglalkozásegészségügyi Alapítvány felmérése szerint a nők 20 százaléka úgy gondolja, hogy a menopauza negatív hatással van a munkahelyi viszonyaikra, akkor a változókor körüli csend komoly következményekkel jár. Vannak, akik a fiatalabb főnökeiknek nem akarják elővezetni a problémát, mások attól tartanak, hogy ha bevallják küzdelmeiket, vagy netán részmunkaidős vagy rugalmas foglalkoztatásra váltanak, azzal elvágják a karrierjüket.
 
Az természetes, hogy néhány múló rosszullétről nem számolunk be a főnökünknek, de itt arról van szó, hogy a menopauzában lévő nők 41 százaléka azt állítja, hogy a tünetek befolyásolják a munkájukat. A nőknél átlagosan 51 éves korban szűnik meg végleg a havi ciklus, és ha marad a menopauza körüli kínzó csend, azzal a munkáltatók is rosszul járhatnak, hiszen megértés és megoldás hiányában felmerül annak a veszélye, hogy a legtapasztaltabb, legképzettebb női munkavállalóikat veszítik el. Mindenkinek érdeke tehát, hogy ez a tabu is ledőljön.
 
Ha egy cégnél megnyílik a normális, toleráns kommunikáció lehetősége a menopauzáról (ugyanúgy, mint ahogyan a várandósságról, vagy akár a melegségről), akkor a változókor tüneteivel küzdő nők sem érzik majd magukat elszigetelve, és ez átsegítheti őket a nehezebb időszakokon.
 
Így beszéljen a menopauzáról a munkahelyén!
  1. Foglaljon időpontot! Ha van egy privát időpontja a főnökéhez vagy a HR-vezetőhöz, akkor sokkal könnyebb lesz elővezetnie a problémát a megfelelő módon.
  2. Készüljön fel! Akár otthon is elpróbálhatja, hogy mit szeretne mondani, hogy a megbeszélésen minél természetesebben tudja előadni a problémáit.
  3. Írjon naplót arról, hogy a menopauza tünetei hogyan érintik napi szinten. Mondja el például, hogy a hőhullámokat kellemetlenül éli meg a nagy, nyilvános megbeszéléseken, vagy hogy azért tűnik gyakran fáradtnak, mert rosszul alszik.
  4. Ajánljon megoldást! Gondolja át, melyek azok a körülmények, amelyek Önnek is és a főnökének is elfogadhatóak lehetnek. Például, ha a kevés alvástól, az éjszakai verejtékezéstől szenved, ajánlja fel az otthoni munka lehetőségét, vagy azt, hogy később kezdhessen a nehezebb napokon. Ha hőhullámok kínozzák, kérje meg, hogy átköltözhessen a légkondicionáló alá. Legyen rugalmas, ajánljon több lehetőséget, és azt is mondja el, ha az orvosával már találtak megoldást, én ön már annak a hatását várja.

forrás: HáziPatika

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább