Tények a menopauza utáni szexről

A nőkben sok a bizonytalanság a menopauza utáni szexuális élettel kapcsolatban. Cikkünknek megpróbáltunk válaszolni a fontos kérdésekre.

A nőkben sok a bizonytalanság a nőgyógyászati műtétek, valamint a menopauza utáni szexuális élettel kapcsolatban. Sokan depresszióssá válnak, szorongnak. Dr. Demeter Attila Ph.D., osztályvezető főorvossal, aki az Országos Onkológiai Intézet Nőgyógyászati Osztályának vezetőjével, megpróbáltuk megválaszolni a talán leggyakoribb kérdéseket, amelyek felmerülhetnek.
 
 
Mely nőgyógyászati beavatkozások nevezhetők nagyműtétnek?
A nőgyógyászati műtéttanban nagyműtétnek a has megnyitásával járó hasműtétek, hastükrözések és a hüvelyi úton történő méheltávolítások számítanak.

Milyen következményei vannak a nagyobb nőgyógyászati műtéteknek a női szervezetre nézve?
A következmények attól függnek, hogy milyen szervek kerülnek eltávolításra. A méh eltávolítása után terhesség kihordása nem lehetséges, a menstruáció is megszűnik, a petefészkek eltávolítása után nemcsak a terhesség válik lehetetlenné, hanem  -fiatal és középkorú, korábban még menstruáló nőknél- a női hormonok szintjének csökkenése miatt a változókori tünetek (pl. hőhullámok, hangulati ingadozás, hüvelyszárazság) jelentkezhetnek.
 
Bizonyára a testi változásokon kívül sok lelki tényező is befolyásolja a műtéten átesett nők szexuális életét. Mi a tapasztalat, a lelki oldal vagy a testi oldal az, ami inkább meghatározza ezt?
A műtétet követően a szexuális élet akkor változhat meg jelentősen, ha a páciens nem tudja, esetleg nem érti meg, hogy pontosan milyen beavatkozás történt és hogyan változott meg testének működése, esetleg szövődmény lépett fel.  Szövődménymentes műtétet követően a gyógyulási időszak után a fokozatosan elkezdett szexuális élet jelentősen nem romlik. Ha a párkapcsolat stabil és a férj a felesége mellett áll és támogatja, ebben az esetben a szexuális élet a műtét után is zavartalan lehet. 
 
Mi a tapasztalata, hogyan állnak a férfiak ahhoz, ha partnerük átesik egy ilyen meghatározó nőgyógyászati beavatkozáson? Segítő szándékúak, féltik partnerüket? Mennyire vannak tisztában azzal, hogy mit is jelent egy ilyen műtét?
A férfiak kisebb része részletes információt kér a kezelőorvostól a műtéttel kapcsolatban, nagyobb részük más úton próbál információhoz jutni. Abban az esetben, ha a párkapcsolatban a műtét előtt is komoly problémák voltak, sokkal gyakoribb a műtét utáni válás.  
 
Egy nő életében a menopauza egy igen fontos életszakasz. A nők ilyenkor olyan változásokon mennek keresztül, amelyek megnehezíthetik a szexuális életet. Milyen problémákkal kell szembenézni menopauza alatt?
A nők jelentős része nehezen éli meg a változókort, sokan az öregséggel azonosítják a menstruáció megszűnését és a változókori tünetek megjelenését. Sokan „kapuzárási pánikban” érzik magukat, félnek a szexuális élet folytatásától. A változókorral együtt járó tünetek egy része minden nőt érint, pl. megszűnik a menstruáció, gyakoriak a hőhullámok, más részük csak ritkán jelentkezik (pl. hüvelyszárazság, kognitív funkciók romlása). Fontos megértetni a változókorú nőkkel, hogy a szexuális életük a menopauzát követően is jó minőségű maradhat.

Milyen megoldások léteznek a menopauza alatti szexuális problémák enyhítésére?
A szexuális élet zavarainak az enyhítése céljából fontos lehet a kórképpel járó változások pontos ismerete, a részletes felvilágosítás, és tünetek esetén a gyógyszeres kezelés, az ún. hormonpótló kezelés is jelentős segítséget nyújthat. 

Hogyan éli meg egy férfi ezt, a nő számára nehéz időszakot? 
A férfiak jelentős része nehezen éli meg a feleségük változó korral együtt járó problémáit, számukra is fontos lehet a minél részletesebb és alaposabb információ gyűjtése.
 
Forrás: IntimZóna

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább