Tények Vs. Tévhitek

Őszintén a változókorról

Fel lehet rá készülni? Ha igen, hogyan? A lényeg, hogy legyünk tisztában azzal, mi is történik velünk, amikor változókorba lépünk! A változókor nem női hiszti, a hő- és hangulatingadozáson túl a klimax többről szól.

 Lássuk a tévhiteket

1.  A menopauzát a menstruációs vérzés abbamaradása mellett a termékenység megszűnésével azonosítják. Valójában azonban egy nagyon komplex, hormonálisan szabályozott testi-lelki folyamatról van szó. A női nemi hormonok termelődése a petefészekben alább hagy, majd teljesen leáll. Az ösztrogén a ciklus szabályozása mellett a test hőszabályozásában is szerepet játszik: csökkenése miatt gyakoriak a hőhullámok, a fokozott izzadás, a kipirosodás. Emellett kialakulhat alvászavar, koncentrációs nehézségek, a mellek megereszkedhetnek, fájdalmassá válhatnak, sőt olyan tünetek is előfordulhatnak, mint a vizelet-visszatartási problémák, a szapora szívverés, a hüvelyszárazság, a fejfájás.  

 

2.      Sokan összeegyeztetik a változókort, az elhízással. Változókor idején a nők anyagcseréje valóban lelassul, a menstruáció megszűnésével ugyanakkor csökken a szervezet energiaszükséglete. Kutatások igazolják, hogy megfelelő életmóddal és rendszeres mozgás mellett a klimax sem lehet gátja a fogyásnak és az ideális alkat fenntartásának.

3.    Nem szabad elkeseredni, természetesen vannak megoldások a tünetek enyhítésére. A hőhullámok enyhítése érdekében ajánlott a hálószobát lehűteni, klimatizálni, vizelettartási zavar esetén rendszeresen intimtornázni, hüvelyszárazságra pedig helyi alkalmazású hidratáló-regeneráló kenőcsöt, kúpot érdemes használni. A változókori testi és lelki tünetek enyhítésére az életkori sajátosságok figyelembevételével összeállított vitamin-készítményeken kívül egyes gyógynövények segítségét is igénybe vehetjük.

Tények a változókorral kapcsolatban

 

1.       Nem mindenkit érint ugyanolyan módon. A változókor mindenkire más hatással van. Van, aki számára kész rémálom ez az időszak, míg mások korántsem élik meg tragédiaként a menopauzával járó változásokat. Egyéni különbségek az eltérő környezeti hatásoknak, életmódnak és a társas közegnek is betudhatók.

2.      Nem csak az idősebb korosztályt érinti. A változókor tünetei általában csak 45 éves kor után jelentkeznek, de előfordulhat, hogy ennél jóval előbb. Korai klimaxnak azt nevezzük, ha a női hormontermelés csökkenése már a 40-es évek előtt megkezdődik. A legtöbb esetben a tüneteket önmagukban nem is szokták felismerni, általában csak akkor derül ki, mi áll a probléma hátterében, amikor az érintettek a menstruációs zavarok, vagy esetleg a teherbeesés sikertelensége miatt nőgyógyászhoz fordulnak.

3.   Csökken a libidó, de nem kell örökre búcsút inteni a szexuális együttléteknek. A hüvelyszárazság a klimax egyik tipikus tünete, de a probléma bármely életkorban kialakulhat: szülés után, szoptatás idején, vagy előfordulhat akár hormonális fogamzásgátló szedése mellett is.  Ilyenkor a hüvelyt bélelő hámréteg elvékonyodik, amit többnyire kellemetlen, viszkető, égő érzés kísér. Hüvelyszárazság esetén a szexuális aktus, síkosítók használatával is megkönnyíthető, ezek azonban csak átmenetileg jelentenek gyógyírt. Ha huzamosabb ideig fennáll a probléma, akkor kifejezetten a hüvelyszárazság kezelésére javasolt, hormonmentes hüvelyi készítmények közül érdemes választani, melyek tartós segítséget nyújthatnak a panaszok enyhítésében.

Forrás: nlc.hu

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább