Ne legyen tabu a menopauza

A nő helye, ha elmúlt már 45

Mi történik a nővel, ha már nem szülőképes? Tényleg láthatatlanná válunk a társadalom számára, amikor átléptünk életünk második felébe? Miért tabu még mindig a változókor a magyar közfelfogásban?

Száz évvel ezelőtt az átlag életkor még 40 év körül volt, így sok nő nem érte meg a saját menopauzáját. A mai nők életük több mint egyharmadát a változókorban élik le, ez ma Magyarországon körülbelül 1 millió nőt érint, egyharmaduk kifejezetten kellemetlen, a mindennapi életüket alaposan felforgató tüneteket észlel. Nem igazán beszélnek róla, mert attól félnek, hogy rájuk aggatják a lesajnáló jelzőt: öreg. Pedig még jó húsz évig aktív tagjai maradnak a társadalomnak, tele bizonyításai vággyal és kevesebb családi kötelezettségekkel, mint az utánuk következő generáció női tagjai.

45 év fölött tényleg megváltozik egy nő megítélése a társadalomban? Miért pont ez a vízválasztó kor?

Sajnos igen. Ha az evolúciós pszichológia szemszögéből közelítjük meg a menopauzában lévő nők helyzetét, elég durva képet kapunk. Amikor egy nő már nem szülőképes, elveszíti az iránta megnyilvánuló érdeklődést a férfiak és a társadalmi közeg részéről. Már nem játszhat a vonzó női praktikákkal, már nem releváns esetében ez a fajta magatartás. Az új helyzet felborítja az életüket, az önértékelésüket, újra kell gondolniuk az életstratégiájukat. Nagyon nehéz ezt elfogadni, főleg azért, mert szerencsés esetben ugyanannyi évük van még hátra, mint amennyit eddig megéltek.

Végtelenül igazságtalanság, hogy az idő múlása egy bizonyos kor után a nőknél látványos jelekkel jár együtt. A menopauza tünetei a hétköznapi életüket keserítik meg

A hőhullámok, és a testsúlynövekedés mellett a megmagyarázhatatlan érzelmi kitörésekkel járó hangulatingadozás is sok kellemetlen helyzetet okoz. Míg a társadalom abszolút elfogadja a kamaszok kiszámíthatatlanságát, akik hasonló hormonális változásokon mennek keresztül, egy érett nő esetében egyáltalán nem elnéző.

Talán a változás segíthet? Ilyenkor már több ideje van a nőnek önmagára. Életmódot, stílust, akár munkát válthat

Nagyon sok nő erre az időszakára kifárad. Bizonytalanság van benne azzal kapcsolatban, hogy vajon a környezete hogyan fogadná a váltásait. Nemcsak a nők és a férfiak között van egyfajta verseny, de a nők egymás között is rivalizálnak. A változókorban lévő nők még aktívak, viszont gyakran előfordul, hogy ilyenkor kiesnek a versenyből. Miközben a tüneteikkel szenvednek és próbálják újratervezni az életüket, sebezhetővé, kiszolgáltatottá válnak.

 

A menopauzában lévő nők Magyarországon az X és a baby boomer generáció tagjai, akik a rendszerváltás idején voltak fiatal felnőttek. Egy sokkal emancipáltabb világban élték már az életüket, mint anyáik, nagyanyáik.

 

Forrás: marieclaire.hu

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább