Súlygyarapodás a változókorban

A csökkenő ösztrogénszint az anyagcserére is kihat.

Nem ritka jelenség, hogy a nők az életkor előrehaladtával testsúlygyarapodást tapasztalnak. Egyfelől egy természetes folyamatról van szó, másfelől olyan fiziológiai változásokon megy keresztül a szervezet, amely felülírja az addigi normál működését. Más a hormonok egyensúlya és termelődése, illetve az anyagcsere-folyamatok is változáson mennek keresztül. Nem véletlen, hogy a változókor egy olyan időszak, amikor ez a testsúlygyarapodás a legjellemzőbb, hiszen nem csak a hormonok termelődésében áll be nagy változás, de ez a szervezet működésére is nagyban kihat.

A változásokért elsősorban az ösztrogén a felelős, amely a legfontosabb női nemi hormon. Ez termékeny időszakban komplex módon hat a szervezet működésére, a termékenységtől kezdve a csontok egészségén keresztül egészen a másodlagos nemi jellegek kialakulásáig érezhető hatása. Ezeken kívül azonban a zsíranyagcsere megfelelő működéséért is felelős, ami többek között a megfelelő koleszterinszint fenntartását is befolyásolja.

A menopauza során az ösztrogénszint csökkenni kezd, ennek következtében pedig megváltozik a testfelépítés, növekszik a testzsír százalékos aránya és zsírpárnák is elkezdenek lerakódni a has körül.

Ehhez hozzájön még az öregedés természetes folyamata is, mely során a test veszít izomtömegéből, ezzel párhuzamosan pedig növekedni kezd a zsírszövet aránya. Megváltozik az emésztés és az anyagcsere is, hiszen a kisebb izomzat kisebb energiafelhasználással jár.

Nagyon fontos hát odafigyelni ebben az időszakban arra, hogy ha ugyanazokat a szokásokat tartjuk, mint a menopauza előtt, akkor az nagy valószínűséggel fog hízáshoz vezetni. Fontos, hogy odafigyeljünk az étkezésre, illetve tegyük életünk részévé a rendszeres sportot, ezzel nem csak testsúlyunkra tudunk odafigyelni, de súlyos betegségeket is megelőzhetünk vele! 

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább