Hogyan vehetjük észre a klimaxot a fogamzásgátló tabletta mellett?

A tabletta elnyomja a klimax tüneteit, de akkor miből tudhatjuk, ha beléptünk a menopauza időszakába?

A menopauza normál esetben 50 éves kor körül köszönt be a nők életében (korai klimax esetén 45 alatt). A kérdésre a választ dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, menopauza specialistája mondta el.

 
A tabletták elfedik a tüneteket
 
A hormonális fogamzásgátló tabletták igen elterjedt fogamzásgátlási módszernek számítanak, és sokan vannak, akik idősebb korban is alkalmazzák. Ám ennek egyik hátulütője, hogy az érintett nem tudja, ha esetleg elérte a menopauzát, hiszen a hormonális fogamzásgátlás befolyásolhatja a menstruációt.
 
Ha a tabletta csupán progeszteront tartalmaz, úgy tünetként jelentkezhet, hogy a vérzések szabálytalanná válnak, ám azoknál, melyek ösztrogént is tartalmaznak, minden hónapban menstruációszerű vérzés jelentkezik. Ráadásul a kombinált tabletták elfedik az olyan tipikusan klimaxos tünetek, mint például a hőhullámok vagy az éjszakai izzadás.
 
 
Mivel mutatható ki a klimax?
 
Sajnos nincs olyan teszt, amely tablettaszedéskor biztosan meg tudná mondani, hogy menopauzában van-e az illető és abbahagyhatja-e a fogamzásgátlást.
 
Bár az FSH szintje jelzésértékű, ám kombinált tabletták szedése esetén nem ad megbízható választ a kérdésre.
 
Mit mond a nőgyógyász?
 
Az orvosok általában azt tanácsolják, hogy 50 éves korban le lehet tenni a fogamzásgátló tablettát, mivel ekkor a teherbeesés esélye igen-igen alacsony, bár lehet menzesz, de peteérés és a terhességhez szükséges sárgatest fázis nincs. Mivel az arra hajlamosaknál a kombinált tabletták megnövelik a vérrögök kialakulásának rizikóját, különösen dohányzók esetén, ezért 50 éves kor felett már legfeljebb csupán az progeszteront tartalmazó készítményeket ajánlják.
 
Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, klimax specialistája azt tanácsolja, hogy ha valaki kíváncsi arra, hogy elérte-e a menopauzát, hagyja abba a tablettákat és helyette alkalmazzon hormonmentes fogamzásgátlást (pl.óvszert). Amennyiben nem jelentkezik vérzés, akkor biztos lehet benne, hogy elérkezett a klimax és már nincs szükség fogamzásgátlásra. Esetleg megerősítheti döntését a petefészek működését stimuláló hormon /FSH/ labor vizsgálatának elvégzése. (Nőgyógyászati Központ)
 

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább