Hormonkezelés után az emlőultrahang életet menthet

A hormonkezelések megnövelhetik a mellrák kialakulásának kockázatát.

Miért fokozza a kóros sejtburjánzást a hormonterápia?

 Magyarországon évente több mint 7000 új emlődaganatot diagnosztizálunk, és élete folyamán minden 10. nőnél alakul ki emlőrák. A betegség kialakulásának pontos okát, okait még nem tudjuk, de az bizonyított, hogy hétterében 5-10 százalékban genetikai okok állnak. Azonban már régóta ismert tény, miszerint az emlő rákos megbetegedésének kialakulásában szerepet játszanak a hormonok is - a hosszú évekig szedett hormonális fogamzásgátló gyógyszerek és az egyéb hormonterápiák. Az emlőkben keletkezett tumorok jelentős része hormonfüggő, és elsősorban az ösztrogén tehető kialakulásukért felelőssé, ezért fontos tudni, hogy a hormontartalmú gyógyszerek ösztrogént is tartalmaznak.
 
A szakemberek az ösztrogént egyfajta onkogénnek tartják, vagyis olyan anyagnak, amely fokozza a rákos sejtek burjánzását. A daganat valamilyen mutáció révén alakul ki, és nem reagál megfelelően a sejten belüli szabályozó folyamatokra, ezáltal a sejt gyors osztódásnak, burjánzásnak indul.
 
Éppen ezért fontos, hogy hormonális fogamzásgátló módszer alkalmazása esetén évente egyszer vegyen részt emlő ultrahangos vizsgálaton! Bármilyen hormonterápia során és a kezelés végeztével is feltétlenül szükséges az évenkénti műszeres emlővizsgálat (panaszok esetén természetesen azonnal)!
 
 
Ultrahanggal fellelhetőek a ki nem tapintható csomók is
 
Az emlők szerkezetének, állományának vizsgálata a mammográfia mellett ultrahanggal történik. Mivel az emlők mirigyállománya 40 év alatt lényegesen sűrűbb, ezért a fiatalabbaknál a rtg helyett kizárólag ultrahangot használunk, ám idősebb korban is érdemes kiegészíteni a mammográfiát ezzel a vizsgálati módszerrel- javasolja dr. Gergely Mária radiológus, az Ultrahangközpont munkatársa. Az ultrahang vizsgálat teljesen biztonságos, és mivel nem jár sugárterheléssel, akárhányszor elvégezhető.
 
Bár az emlők önvizsgálata kiemelt jelentőséggel bír a mellrák felfedezésében, ám gyakran a sűrűbb mirigyállomány, a nem megfelelő tapintásos ellenőrzés, vagy az elváltozás túl apró mérete miatt nem derül fény az esetleges csomók meglétére.
 
Éppen ezért az önvizsgálat nem ad 100 százalékos bizonyosságot, ezért hormonterápia során – és végeztével – fontos az emlők rendszeres ultrahangos ellenőrzése is, hiszen segítségével az olyan elváltozások is fellelhetőek, melyek fizikális vizsgálattal nem. Ezáltal a tumor már igen korai stádiumban kiszűrhető, lehetővé téve ezzel a mielőbbi kezelést, mely kulcsfontosságú a gyógyulás szempontjából!
 
Forrás: Webbeteg 

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább