Menopauza: alternatív kezelési módok

Számos alternatív módszer létezik, néhányat már tudományosan is megvizsgálták.

Fitoösztrogének
 
Egyes ösztrogén hatású anyagok természetes módon fordulnak elő egyes növényekben és ezáltal bizonyos élelmiszerekben. A fitoösztrogének két fő típusa az izoflavonok és a lignánok. Izoflavonok a szójababban, a csicseriborsóban és más hüvelyesekben találhatók meg, lignánok pedig a teljes kiőrlésű gabonákban, zöldségekben és gyümölcsökben.
 
A kutatók akkor kezdtek érdeklődi a fitoösztrogének iránt, amikor megfigyelték, hogy Japánban és Kínában a magas izoflavon tartalmú diéta mellett, kevesebb menopauzális tünetről számoltak be, továbbá alacsonyabb a szívbetegség és az osteoporosis gyakorisága is. Úgy tűnik, a hőhullámokkal szemben viszont hatástalanok.
 
FIGYELEM!
 
Mielőtt bármilyen gyógynövény vagy gyógyhatású készítmény szedésébe kezdene, kérje ki orvosa véleményét! Ezek ugyanis gyakran több mellékhatással járnak, mint azt esetleg gondolná, továbbá kölcsönhatásba léphetnek az Ön által szedett gyógyszerekkel.
 
 
Az izoflavonoknak szintén van kismértékű ösztrogénszerű hatásuk, ezért vannak bizonyos aggályok az emlődaganat kockázat fokozásával kapcsolatban. Ha Önnek mellrákja volt, beszéljen orvosával, mielőtt táplálkozásába az izoflavon tablettákat beiktatja!
 
Noha a szakértők általánosságban a szóját, és a többi izoflavon tartalmú ennivalót egészségesnek és biztonságosnak tartják, ha mértékletesen fogyasztják őket, nincs rá garancia, hogy hatékony dózisban adva nem okoznak az ösztrogénekhez hasonló problémákat.
 
E vitamin
 
Noha egyesek szerint az E vitamin az enyhe hőhullámok kezelésében hatásos, ezt nem sikerült tudományosan igazolni. Fontos tudni, hogy a 400 nemzetközi egységnél nagyobb mennyiségű E vitamin napi fogyasztása káros lehet.
 
Forrás: WEBBeteg

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább