Mellrák - Ezekre figyeljen az önellenőrzés során - 1. Rész

Az emlőrák kezdetben tünetszegény, a korai felismerés alapja a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel és a havonkénti önellenőrzés, utóbbit minden nő otthonában segítség nélkül elvégezheti.

 

Az emlő havonkénti önvizsgálatát 20 év felett minden nőnek ajánlott elvégezni, mégpedig a menstruáció utáni héten, mivel a hormonális állapot miatt ilyenkor a leginkább felismerhetők az esetleges elváltozások.

Fontos azonban tudni, hogy az önvizsgálat nem helyettesíti, csak kiegészíti a mammográfiás szűrővizsgálatot. A mammográfia segítségével átlagosan két évvel hamarabb felismerhetővé válik az emlőcarcinoma, mint tapintással, a korai diagnózis és kezelés pedig a túlélés szempontjából elengedhetetlen.

Mire kell ügyelni az önellenőrzés során?

1. A mellek méretének változása

Az önvizsgálatot az emlők megtekintésével érdemes kezdeni. Elsőként figyelje meg, hogy az előző, a menstruációs ciklus hasonló időszakában elvégzett megtekintéshez képest van-e valamilyen változás az emlők méretében, körvonalában, a mellbimbók elhelyezkedésében? A kérdésekre a választ feltartott és leengedett karok mellett is meg kell adni!

2. A mellek váladékozása

Másodszor azt figyelje meg, hogy a mellbimbó nem váladékozik-e? Az emlőbimbóból észlelt spontán váladékozás alapesetben szintén gyanús, ám természetesen kivételt képez a terhesség és a szoptatás időszaka, amikor ez normálisnak tekinthető.

Szoptatás során, főként a kezdeti időszakban, nagy mennyiségű tej termelődése vagy rosszul szopó kisbaba esetén az emlőben maradt tej pangani kezd, amely gyulladást idéz elő, a gyulladt területnek megfelelően a beteg nagyfokú fájdalmat panaszol, a bőr kipirosodik, gyakran magas láz jelentkezik. A betegség nagyon fájdalmas, de nem utal daganatra. Az emlő rendszeres fejése, a csecsemő gyakori mellre tétele, néhány napos ágynyugalom és a megfelelő antibiotikum alkalmazása mellett az állapot elmúlik.

3. Változások az emlő bőrén és a mellbimbóknál

Az emlő bőrén tapasztalható-e valamilyen eltérés: kipirosodás, behúzódás esetleg kidudorodás?

Az emlőbimbó fokozatosan kialakuló behúzódása figyelemfelhívó lehet, ebben az esetben kivizsgálás céljából érdemes felkeresnie orvosát.

Vannak azonban nők, akiknek mellbimbója eleve behúzódott állapotban van, ők a behúzódás mértékének megnövekedésére figyeljenek, és a biztonság kedvéért ellenőriztessük magukat, ha ezt tapasztalják. Az emlő bőrének behúzódása, kipirosodása, kiszáradása gyakran jellemző a mellrákra.

Forrás: webbeteg.hu

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább