Mire utalnak a hőhullámok?

Bár a legtöbbször változókori tünetként esik róluk szó, a hőhullámok mögött valójában számos kiváltó ok meghúzódhat.

 

Mikor kell mégis menopauzára gyanakodni, amennyiben jelentkezik ez a kellemetlen panasz?

A hőhullám jellegzetes tünetei

Hőhullám alatt azt a hirtelen jövő hőségérzetet értjük, amelyet nem külső ingerek váltanak ki, és amelyhez gyakran társul az arc és a nyak kipirosodása, valamint izzadás is. Bizonyos esetekben felgyorsuló szívritmus, illetve az ujjakban fellépő bizsergés jelezheti előre a hőhullámokat, amelyek nem csupán nappal, de éjszaka is felléphetnek, megzavarva ezáltal a pihentető alvást. A probléma kialakulásának pontos mechanizmusa nem ismert, ugyanakkor valószínű, hogy a vérkeringésben fellépő változások eredménye.

Szimptómaként a hőhullámok gyakran valamilyen hormonzavarra hívják fel a figyelmet, például a pajzsmirigy működési zavarára, de bizonyos gyógyszerkészítmények mellékhatásaként is kialakulhat ilyen jellegű panasz. Sőt a lehetséges kiváltó okok sora nem korlátozódik pusztán a testi tényezőkre, hiszen akár pszichés gondok is állhatnak a háttérben. Az irracionális félelmeken alapuló szorongás és a pánikroham egyaránt kiválthatja a hirtelen jött forróságérzetet, bár ilyen esetekben többnyire egyéb - igen hangsúlyos - tünetek is fellépnek.

A hőhullámok és a menopauza

Nem véletlen persze, hogy a hőhullámot általában a változókorhoz kötjük, elvégre ez a menopauza egyik leggyakoribb tünete. A klimax valójában egy évekig tartó folyamat, amely során fokozatosan leáll a petefészkek működése, illetve ezzel együtt az ösztrogén termelődése is. E hormon hiánya az egész szervezetre kihatással van, kezdve a csontokkal a bőrön és a hajon át egészen a kedélyállapotig és az általános közérzetig.

Fontos leszögezni, hogy a menopauza nem betegség, hanem teljesen természetes állapot, amely előbb vagy utóbb minden nőnél bekövetkezik az életkor előrehaladtával. A folyamat általában a negyvenes években kezdődik, majd az ötvenes évek elejére teljesedik ki. Megeshet azonban, hogy már korábban, 40 éves kor előtt megindul a petefészkek működésének leállása - ilyenkor korai menopauzáról beszélünk, amely becslések szerint a nők 1-3 százalékát érinti.

Mindezek tükrében a menopauza felismerése általában nem okoz gondot az orvosoknak, a diagnózis megerősítése miatt ugyanakkor szükség lehet laboratóriumi vizsgálatokra is. Ilyenkor az érintett hormonok, elsősorban a tüszőérlelő hormon (FSH) és az ösztrogén szintje alapján lehet kizárni az egyéb, hasonló tünetekkel járó állapotokat.

Forrás: hazipatika.com


 

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább