Kezelések

Lehetőségek

Az inkontinencia kezelési módja az inkontinencia típusától, annak súlyosságától és az inkontinenciát kiváltó alapvető problémától függ. Amennyiben egy betegség okozza az inkontinenciát, az első teendő az adott betegségnek a kezelése.

Kezelőorvosa valószínűleg először a legkevésbé invazív kezeléseket javasolja, és csak akkor javasol más módszereket, ha ezek nem (vagy nem eléggé) hatásosak. A leggyakoribb kezelési módszerek a következők:

Konzervatív kezelések – Ezek nem járnak semmilyen beavatkozással vagy gyógyszerszedéssel. A konzervatív kezelési módok közé tartoznak az életmódbeli változások, a kismedencei izom edzése (Kegel gyakorlatok) és a húgyhólyag-tréning.

Elektromos stimuláció – Ezen kezelések használata minimálisan invazív, jól tolerálható és alacsony kockázatú eljárás, amelynek nincsenek mellékhatásai és kevés ellenjavallattal rendelkezik.

Gyógyszeres kezelés – Az inkontinencia kezelésére számos gyógyszer alkalmazható. A gyógyszeres kezelésre leginkább reagáló inkontinencia típusok a stressz- és a késztetéses inkontinencia.

Sebészeti beavatkozás – Ez a leginkább invazívabb és ezért más terápiákkal összehasonlítva nagyobb a komplikációk veszélye. Ezzel együtt a megfelelő műtét hosszú távú megoldást is kínálhat súlyos vagy tartós esetekben.