Amikor a nőnek nem megy

A nőket többféle szexuális probléma is érintheti: megnehezítik a szexuális életet, akár a kapcsolatot is.

Fájdalmas közösülés
 
A fájdalmas közösülés (más néven dyspareunia) a hímvessző bevezetésekor a női nemi szervekben jelentkező felszínes vagy mély fájdalmat jelenti. Ez akár olyan mértéket is ölthet, hogy megnehezíti, vagy lehetetlenné teszi a szexuális aktust.
 
 
Fotó:intimzona.hu
 
A probléma hátterében többnyire szervi okok állnak.
 
  • Ha a fájdalom a hüvelybemenetnél jelentkezik, akkor elsőként gombás, bakteriális vagy herpesz vírusfertőzésre gondolhatunk, de a fájdalmat okozhatja valamilyen spermaölő szerre vagy óvszerre kialakuló allergia is.
  •  
  •  Változó korban az ösztrogén hiánynak köszönhetően hüvelyszárazság léphet fel, így az elveszti rugalmasságát, és nagyon érzékennyé válik, ilyenkor mechanikai hatásra fájdalom jelentkezik.
  •  
  •  A mély, alhasi fájdalom nőgyógyászati betegségekre, például a petevezetékek gyulladására vagy petefészek cisztára utalhat, de kialakulhat szülési sérülés következtében is, amikor a méhet felfüggesztő szalagok meglazulnak.
Ezek a problémák mindig szakorvosi kezelést igényelnek, a kezelésük pedig időt vesz igénybe, és a tünetek nem szűnnek meg egyik napról a másikra. A helyzet megoldása a partnertől legalább annyi türelmet és megértést igényel, mint a nőtől!
 
Vaginizmus
 
Vaginizmusról akkor beszélünk, ha a hüvely környéki izomzat görcsös, akaratlanul kialakuló összehúzódása megnehezíti, vagy lehetetlenné teszi a hímvessző behatolását. A háttérben általábanpszichológiai okok állnak, de ritkán szervi elváltozások (például hüvelyi rendellenesség) is okozhatja. Gyakran egyszerűen a szextől való félelem és annak visszautasítása az ok, de szexuális trauma (nemi erőszak, korábbi kellemetlen szexuális emlék) is kiválthatja a vaginizmust.
 
Ilyenkor először minél előbb fel kell keresni egy nőgyógyászt, aki kíméletes vizsgálattal felderíti az esetleges szervi elváltozást. Ha azonban nem talál orvosilag kóros eltérést, érdemes elmenni egy pszichológushoz, akinek segítségével feltárhatók és orvosolhatók a baj mélyebb gyökerei. Nem érdemes halogatni ezt a lépést, mert minél később fordulunk orvoshoz, annál nehezebben lehet a pszichés tényezőket orvosolni.
 
Frigiditás
 
Frigiditás alatt a nemi vágy csökkenését vagy hiányát és az orgazmus zavarait értjük. Természetes jelenség, hogy egy nő szexuális vágya ingadozik: a vágy erősségét számos tényező, például hangulati változások, a ciklus során fellépő hormonális ingadozások is befolyásolhatják. Akkor kóros ez az állapot, ha a szexuális vágy állandóan vagy ismételten hiányzik és a nemi kapcsolattól való közömbösség, ellenállás, visszautasítás vagy akár viszolygás kíséri.
 
A frigiditás hátterében orvosi okok is meghúzódhatnak, ilyenkor a probléma viszonylag könnyen megoldható:
 
  • a terhesség, a gyermek megszületése idején a nőkben kialakuló hormonális és pszichés változások a szexuális vágyat hosszabb-rövidebb ideig csökkenhetik,
  • de egyes betegségek (cukorbetegség, pajzsmirigy-betegség, depresszió)
  • és bizonyos gyógyszerek szedése (altatók, nyugtatók) is hasonló tüneteket okozhat.
 
A frigiditás oka azonban legtöbbször pszichés eredetű:
  • a nagyon fiatal, tapasztalatlan nők esetén, akik még nem fedezték fel a szexualitásban rejlő örömöket, az ok lehet egyszerűen az érdeklődés hiánya. Ekkor a nőkben általában jelen van a kudarctól való félelem, ami megfelelési kényszerrel társul, és ha ez önbizalom-hiánnyal is együtt jár, akkor vágyuk sincs túlzottan a szexuális életre.
  • csökken, vagy akár teljesen megszűnik a vágy akkor, ha a nő korábban valamilyen lelki megrázkódtatásnak, például szexuális zaklatásnak volt kitéve,
  • ha bűntudata alakul ki a merev, vallásos nevelés következtében,
  • vagy akkor is, ha nagyon stresszes életet él.
 
Ilyenkor a gyógyulás alapja a partnerek közötti teljes őszinteség, és ha hosszan fennálló problémáról van szó, akkor mindenképpen érdemes a megoldáshoz szexológus vagy pszichológus segítségét is kikérni.
 
intimzona.hu/dmd
 

A változókor nem betegség

A változókor nem betegség, természetes állapot, mégis sok asszonynál jelentős problémákat okoz.

Tovább

Gyötör az álmatlanság

A változókor kialakulásával az alvásban is bekövetkezik néhány természetes változás.

Tovább

A korai klimax jelei

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább

Mi vezet a menopauzához?

Bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

Tovább

Mi is az a vizelet inkontinencia?

Inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

Tovább

Menopauza és koleszterin

Korai klimaxról abban az setben beszélünk, ha a tünetek a 40 éves kor előtt jelentkeznek.

Tovább